Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?

Българинът искал ред, дисциплина и патриотизъм
8 фев 2018 20:00,
261
Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Близо 60% от българите смятат, че военна доброволна служба би сработила и гледат с надежда на идеята, коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов.

По думите му широко е одобрението на обществото за всякакви идеи, включващи повече ред, дисциплина и патриотизъм, като те са почти автоматично приемани.

Още по темата

"Това е напълно закономерно на фона на следните няколко факта. Първо, в годините назад, като че ли военното образование, онова обучение, което дава възможност да знаем какво да правим в извънредна ситуация, такава на бедствия и аварии, дори във военна ситуация - това обучение е занемарено и обществото би приело всяко усилие зa възстановяването на неговата ефективност.

Второ - при новите глобални заплахи, при все по-непредвидимия свят, при проблемите, които има Западния свят, при все по-ясната терористична заплаха, която се превръща в ежедневие, ясно е, че хората търсят форма на сигурност. Те го разглеждат и като лична, и като национална сигурност, и като елементарно ниво на знание за това какво да правим. Те го разглеждат като свое право. Правото на безопасност. Не на последно място хората със сигурност биха одобрили правото да бъдем полезни на страната си", обясни той.

Първан Симеонов добави, че предизвикателство при въвеждането на доброволна военна служба, биха били конкретните резултати, за които обществото ще настоява.

"Важно е да се видят и какви ще са обществените преференции, които доброволците ще ползват. Въпреки всичко населението одобрява отделянето на средства за модернизация на военните сили", заключи социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
4
 
19
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ - ЧОВЕКЪТ, който за 3 мандата съсипа държавата!
189
9
 
6
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
За какво ни е армия? 500 г. сме си животуркали под турско робство, можем още 500 да изкараме, под натовско.
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако върнат и Трудови войски да върнат и въшливите униформи, въшките сред трудоваците бяха в пъти повече от самите трудоваци
187
4
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Спокойно.Нищо няма да излезе от тази безумна идея.Само отново ще се съсипят едни пари. Само че заема на Бойко свърши. Сега идват плащанията.
186
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 179 Родина се пише с главна буква.Иначе си прав.
185
3
 
14
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Казарма? Всеки втори българин въодушевен..... Как ги преброихте бря ! То много *** у БГ-то.
184
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше, на висшата форма на гавра. Да ме карат, да бранят режима, който отне земи, които са били в семейството ми, предавани от баща нампъвороден син, за поне 250 години (да, още от турско, но е възможно, да са били на нашата фамилия, много преди това)....
183
1
 
8
 
! Отговори
До Леле (173) преди 6 години
Ти май четеш коментарите под диагонал.Подобни функции, като тези, които изброяваш, ще изпълнят само донякъде Строителните войски и то по отношение на едни момчета, които до 18 г. не само са неграмотни, ами в повечето случаи и едно изречение не могат да кажат като хората. Научени са само да дебнат за соц.помощи или да "берат". Такива нямат друг шанс да научат поне азбуката и да получат някакъв занаят.За всички останали е достатъчно 6 месеца обучение като за Гражданска гвардия.
182
0
 
1
 
! Отговори
"Тъпо Парче&quo преди 6 години
До 189А ти, като си толкова умен, къде са ти парите ?Нека, да напомня, че бях студент, който работеше на временен договор ...
181
3
 
8
 
! Отговори
БНА преди 6 години
До Олд солжерЕдни спазваха устава а други не го спазваха за сметка на окстаналите!Взаимната кражба помежду служеше за набавяне на имущество.Винаги и всякога все едни и същи получаваха колети, а други наготово ядяха винаги.Високоплатените офицери прибираха парите на войниците уж да ги пазят и не ги връщаха обратно, Конфискуваха колетите на войниците уж за алкохол...................
180
1
 
5
 
! Отговори
хитрините на соца! преди 6 години
До АнонименТри години договор плюс 4 години за жителство прави 7 годиниИ още 2 години безплатна данаборна прави 9 години от живота ти
179
1
 
20
 
! Отговори
Олд солжер преди 6 години
Войниклъка е работа като всяка друга и трябва да се върши от професионалисти.А иначе в спомените ми от казармата знам че такива като тюфлека Каракачанов бяха най-големите скатаки.
178
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До оня с 63000-те евроТъпо парче си, да знаеш, и *** за зеле не става от теб
177
0
 
9
 
! Отговори
Жоре Кашико преди 6 години
Напънала се планината и родила....мишка. Горе-долу какво предлага Праси- отива *** с ОСМИ КЛАС в казармата доброволно, избутва някак си 9-12 или 18 месеца служба и му се гарантира държавна работа??!!!! *** чакайте бе, нали ще се дигитализираме, нали сме с най-много държавна администрация на глава след братята гърци?!! Лудост братя цари в нашата мила Родина!
176
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали и сега има доброволна казарма ? професионален войник, договор три години.След това, ако не ти хареса напускаш.
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно да се пишат подобни глупости. Над 50%? Луди ли сте. Такова въодушевление гони българската младеж, че пушек се вдига.
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само платени еничари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
173
2
 
3
 
! Отговори
До жив щит преди 6 години
Всички донаборници вместо да цъкат Феййсбук да взимат да си подготвят документите за ТЕЛК и инвалидност за пред военнен отдел защото влезне ли тази ..... в казарна самоубитите ще са 100% от игра с оръжие и извращения .
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 182 Недейте ми "нехаресване" коментара, а ми дайте конкретни отговори ? Аз харесвам страната. Красива е и с история, ама народът й. Ох, народът и, 80% просто, ако изчезне утре, всичко ще "цъхне и върже" ...
171
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 2 години, като junior developer, на започнал от 2рата година в убити, изкарах 63 000 евро ...в казармата, щях да изкарам дископатия. Как ложе, човек да иска, да е затворен в една клетка с простаци от всеки слой на обществото, не знам ...