Безпаричие, безработица, бой... Насилието у дома резултат от доходите ни

Близо половината българи не искат ратификация на Истанбулската конвенция
197
Безпаричие, безработица, бой... Насилието у дома резултат от доходите ни
Снимка: flickr

53% от българите поне веднъж са чували за случаи на домашно насилие през последната година, по данни от национално проучване на Агенция АФИС, проведено в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

В 32% от случаите източник на тази информация са били приятели, в 28% – случайни познати, в 19% – колеги, в 17% – роднини и близки.

В София хората, които са чували за домашно насилие, са най-много – 60%. Делът им намалява с големината на населеното място и в селата спада до 48%. Жените по-често споделят такава информация от мъжете.

Според социолозите темата за Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени и деца е отприщила спор, чиято острота социологията не е мерила от десетилетия. Близо половината от анкетираните клонят към мнението, че документът във вида, в който е внесен, не трябва да бъде ратифициран. Но сред противниците на конвенцията има група, която е склонна на компромис: 15% отговарят, че това може да се направи, но с български тълкувания на текстовете.

Категоричното и безусловно отхвърляне е най-често при привържениците на БСП (41%) и Обединените патриоти (40%), докато този дял при вносителя ГЕРБ е 19%. Сред електората на ДПС преобладава липсата на осведоменост и мнение. Мнението на ориентираните към БСП и ОП е по-отчетливо негативно, докато подкрепата за конвенцията при ГЕРБ повече клони към междинния вариант – ратифициране с тълкувания (предпочетен от 29%).

Сред тези, които не одобряват ратификацията, 10%, въпреки логиката, същевременно одобряват позицията на ГЕРБ по въпроса. При БСП сред тези, които са за приемане без тълкувания, 9% казват, че одобряват позицията на БСП по въпроса.

Според анализаторите характерът на личността не е достатъчно обяснение за напреженията в днешното българско семейство, над което господства външен фактор – материалните затруднения.

Така насилието се случва по-често при тези, при които член на семейството или лично са работили или работят  в чужбина – 66% (или с 13% повече от средното). Логично става дума за временно прекъсване на личните връзки.

Също така при тези, при които домакинството се намира на дъното на подоходната скала (до 150 лв. месечно на член от домакинството) – 65%. Следват случаите на насилие при безработица - 63%, както и в домове, в които последната година член на семейството е губил работа – 70%. (Такива са 24% от домакинствата).

Домашно насилие се случва по-често и в семейства, при които изплащането на заплатата на работещ член е било забавено  – 73% (Такива са 21% от домакинствата в страната), както и при които е съкращавано работното време – 76% (8% от домакинствата).

Материалната несигурност се проявява дори в това, че за насилие свидетелстват по-често хора в частния сектор, отколкото в държавния, където трудовият кодекс почти изцяло се спазва. Но в държавния сектор работят само 20% от заетите.

На въпроса дали са чували за случаи, при които жени, претърпели насилие от партньора, продължават връзката си с него, 22% потвърждават "много пъти", 27% отговарят "рядко", 42% посочват, че не са чували, а 10% отказват да отговорят, вероятно заради чувствителния характер на темата.

Причините са икономически - разходите и липсата на собствено жилище, високите наеми, често са причина майката да предпочете ролята на много търпелив заложник, фактор са и връзката й с децата.

България има уредби за защита на децата и жените, но криминалната статистика показва, че те са обезсилени от бездействие и криворазбрани икономии. Убежищата за майки с деца, преследвани от партньор, са крайно недостатъчни на брой и не са на държавна издръжка. Почти символичен е достъпът до правни и психологически консултации, до финансова подкрепа на пострадали. Няма помощ за настаняване в жилище, образование, обучение и намиране на работа. Наред с това у нас дори не е криминализирано сексуалното насилие, извършвано от сегашни или бивши партньори, изтъкват от АФИС.

Кризата в семейството е нещо, което винаги "се случва на другите", но минавайки определен количествен праг, тя започва да прелива в обществената среда под формата на повишена криминогенност сред млади хора, израснали в трудна среда.

Едва ли е случайно, че от около десетилетие в медиите и политиката успоредно набират сила словесното насилие и демонстрациите на екстремизъм: оскърбления, унизяване, клевета, сочене на различни социални категории като виновни и нисши, закани за насилие, посочват още социолозите.

Затова най-лошата реакция на Истанбулската конвенция не е нито приемането й, нито отхвърлянето й, а по-вероятното – безучастно наблюдение как нещата продължават да се развиват по вътрешна инерция. А главното е, че няма предпоставки да бъде адресиран най-мощният генератор на нещастни семейства – това, че върху основната клетка на обществото се стоварват едновременно всички реформени експерименти върху икономиката и социалните услуги, посочват от АФИС.

Общоевропейско изследване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (Union Agency for Fundamental Rights), завършено през 2014 г., показва, чe делът на претърпелите насилие от своя партньор жени в ЕС е 21%. За България делът е доста близък – 23%. В Дания, Франция и Великобритания този дял е значително по-висок (29-32%), а в Германия е принципно същият, като у нас (22%).

Значително под обичайното ниво се съобщава за този тип престъпление в Южна Европа, Словения, Италия и Португалия(19%), Австрия, Полша (11%). Изследователите не са достигнали до дефинитивно обяснение на разликите, но посочват различната степен на урбанизация, различната степен на табуиране на темата. Интересно е също така, че показателят е по-нисък там, където Католическата църква има силно присъствие. 

Националнто представително проучване на Агенция АФИС е осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът ако не ступва жената редовно не се чувства човек. Аз моята я изтупвам от прах редовно защото не съм джендер. Дядо поп няма нищо против това. Всяка седмица ходя на черква.
110
5
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Стига бе, бедност и недоимък? О, забравих, че инак "юначния" и "смел" българин ще предпочете първо да обърне жена си на боксова круша, второ да се впиянчи, или нещо подобно но ... никога и за нищо на света няма да си потърси правата. И отговорност от тези които ги ограбиха от цели поколения. Но инак, ММА до ММА. Татуирани като маори и мнооого отворени. Но като цяло - шаранчета и хамсийки за едрите шкембести политически и икономически акули. Е, честито Ви европейско "бъдеще".
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати активното мероприятие . Много плитко скроено съчинение . В Западна Европа насилието е в пъти по-голямо но за това има табу .
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ризван дели хората на " видове граждани. Интересно какви ли са според него тези " видове граждани "?
107
0
 
3
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Анонимен 104Да търсим вината другаде си е също наша/балканска национална черта! Но има една малка подробност относно българските оправници! Примерът идва от там като нещо нормално/обетовано негативно състояние което по никакъв начин не подлежи на промяна! Някои "бачкатори" го усещат което рефлектира върху начина им на мислене и подсъзнателно създаване на илюзорен защитен механизъм!
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо някои си мислят, че жената трябва да им е робиня?!
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писането на глупости в тоя глупав сайт е проява на глупост
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КатоликаИ към кого да е обърната главата ? Към третополовите , трансексуалните ли ,към наркоманите и алкохолиците с европейските ценности ? Към разврата и насилието ,покварата и лъжите на евроатлантическите ценности ?
103
1
 
7
 
! Отговори
ПРОМЯНА преди 6 години
С НЕЯ И БЕЗ НЕЯ НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ . ОСКОТЯВАНЕТО НА ХОРАТА Е ОТ БЕЗПАРИЧИЕ И ТРУДЕН ЖИВОТ . ВСИЧКО ДРУГО Е БЛА - БЛА
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е до етнос или религия! Насилие има навсякъде, за съжаление.
101
3
 
2
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Анонимен 100Мани! Носители на Ренесанса - Балканския!
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завършил съм езикова гимназия в София, на 30 съм. От целия ми клас няма човек с доход под 4000лв.- зъболекари, програмисти, маркетинг, реклама, бизнес. Имам познати, завършили в Люлин- бачкатори- максумум 1500лв. месечно. Носят анцузи, ракията и салатата са ежедневие. Да седнат пред телевизора и да плючт как биха били чудесно в Шевйцария и как държатата им е виновна, че са бедни и прoсти- всеки ден. Накични със злато и те и жените им. Да повъpнеш само като го гледаш как си "кара" Мерца на 20г..
99
0
 
5
 
! Отговори
до Сесил преди 6 години
Добре са те облъчили НПО-тата като гледам.
98
5
 
5
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Анонимен 87Закостенелостта, тесногръдието, глупостта, завистта, омразата и безхаберието са за огромно съжаление наша национална черта! Отнася се за всички "видове" граждани на България!
97
1
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Я разучи тая магистрала долу под балкана на кого е? Не само сме обърнали Д-то ами първо са минали през У-то и тогава в Д-то даже вече е преди края...
96
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бг си имаме културни особености - жената да носи чехлите на мъжа, да му сервира салатката с ракийката, да го пере, глади, чисти, малко бой, малко насилие, малко е*ане, ква конвенция сънувате???
95
7
 
6
 
! Отговори
Сесил преди 6 години
Мъжете си мислят,че са мъже само заради едната п......ишка.Заради това назадничево мислене и скапан балкански манталитет,съчетани с любовта към чашката е по-добре жената да е сама.Ако самотата не и понася,е по-добре да смени предпочитанията си и да има връзка с жена.Така поне няма да я бият,няма да я унижават като я карат да прави секс насила,като я лъжат и изневеряват и няма да и висят на шията,защото са мързеливи.
94
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До БългаринНай-много посяга на децата невежеството и простотията!!!Когато децата не са образовани и когато нямат нужното възпитание, тогава ще бъдат роби, а не Конвенцията на ЕС!!!А като гледам вие какви некадърници сте, и вашите деца са проект на вашите неизпълнени амбиции, и като гледам какво наследство/икономика, институции и образование/ им оставяте съвсем нормално е да се тревожете за бъдещето, като се оправдавате, чрез конвенцията !!Вие сте болни хора!!!Агент Уейн Джоуди!ЦРУ!!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой беше казал, че светът официално ще отиде по дяволите когато умре и последният мъж, участвал във Втората световна...
92
7
 
3
 
! Отговори
Католика преди 6 години
До 91Еми вие щото не искате заради това бг е на такова дереже, не се учите от успелите нации, ами главата постоянно обърната към турчина или руснака... от някакъв стокхолмски синдром страда цялата нация.... прецедент в учебниците по психология