Случка, Шкаф, Семка, Фейсбук... Само най-доброто име за детето!

Социално слаби семейства избират по-нестандартни имена, за да впечатлят
Обновена: 11 мар 2018 20:44 | 11 мар 2018 20:24, Веселина Йорданова
43
Случка, Шкаф, Семка, Фейсбук... Само най-доброто име за детето!
Снимка: архив, БулФото

Лимонка, Есенция, Естислав и Случка. Реални имена на българи. Освен това имаме сънародници, наречени Търпелин Крачун, Грозьо, Дар и Лимон. Не е чудно да срещнете жени с “екзотичните ” имена Анастасия-Шехерезада, Ния Франческа, Мария-Венеция, Мария Беатрис, Мая Естефания, Анабел-Дора или Естанцуела, пише "24 часа".

По-нестандартните и странни имена често са желание на социално - слаби семейства, които се опитват да се самоутвърдят. Така през 2011 г. ромка от с. Студено буче настоява в родилното в Монтана синът й да бъде наречен Оргазъм.

Железният “аргумент” на 18-годишната Павлина Асенова бил: “Оргазъм го пишете. Нямаме такова име в махалата”. Към мотивите да избере това име било обяснението на мъжа ѝ, че тази дума означава нещо хубаво, а и по този начин ще впечатли съседите. Въпреки настойчивостта на родилката, акушерките отказали смущаващото име и съпругът сложил точка на спора, като нарекъл бебока Димитър.

Преди години пак в ромските среди майка кръсти дъщеря си Кикимора, защото била убедена, че значи нещо хубаво, а и заради бившата си шефка, която я наричала така.

Мъж от Монтанско носи името Шкаф, а жена му се казва Случка. Две сестри пък били кръстени от родителите си Рибка и Самолетка. В класацията за най-нестандартните имена се нареждат още Плувкиня, Океан, Републикан и Българан. Жените също не отстъпват с Ценцерушка, Дроздстой и Семка.

Както при всичко останало, в имената също има модни тенденции. В миналото българинът е наричал детето си така, че да предопредели съдбата му.

Затова често новородените са кръщавани Станка или Стоян (за да стоят, след като майката е изгубила няколко бебета преди това), Хубена - за да е хубава, Божидар - когато бебето е дълго чакано. Много време бе широко разпространено и повтарянето на имената на баби и дядовци.

Подобна традиция съществува и в Гърция, където допреди години новият член можеше да бъде без име дни наред, докато родата наддава в пари, имоти и злато чие име да носи той. Сега традициите са други.

С напредването на технологиите повече бебета по света са кръщавани на социални мрежи и приложения. Така през 2011 г. на бял свят се появява момиченцето Фейсбук. Родителите му от Кайро избират да кръстят първородната си дъщеря така, вдъхновени от социалната мрежа. В духа на тази тенденция други избраха да назоват момиченцето си Хаштаг.

А други решиха дъщеричката им да се казва Лайк. Вероятно, за да знае всичко, Уалид Елиас Кай – баща с докторска дисертация за маркетинг на интернет търсачките, и жена му кръстиха своя син Оливър Гугъл Кай.

През 2007 г. китайска двойка се опита да нарече бебето си @. На английски той се произнася “ет”, което наподобява китайската фраза “обичам го”.

Татко от Мичиган не е кръстил детето си “Версия 2.0”. Джон Блейк обаче не е искал да добави “младши” или “II” към името на сина си. Вместо това той и жена му решават да го нарекат така: Джон Блейк Кюсак 2.0. Бил Смисърс заявява, че харесва изключително много стартовия звук на новата по онова време операционна система Vista. Затова Симсър кръщава дъщеря си Виста Авалон Симсър. Сири си е нормално име и не е измислено от Apple.

BabyCenter обаче открива, че след въвеждането на този личен асистент в iPhone броят на момичетата, кръстени Сири, се е увеличил с 5 процента през 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Кръстиха я Вивиан... на баба ѝ Живка
32
0
 
4
 
! Отговори
.. преди 6 години
Кръсти ли я Електра на дедо и Ламби
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и име Тестислав... на дядо му Мъдурко да го кръстят някои!
30
1
 
4
 
! Отговори
чл. 12 преди 6 години
Имаме си и ние закон за гражданската регистрация, ама няма кой да се сети да го спази.
29
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Админи, не знам защо сте ми изтрили коментара, но според вас нормално ли е една жена да се казва "Много лесен, гризачески ориентиран, мрежови списък от компютърни архиви"? Защото Вероника (Veronica) означава точно това.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция Ива строг списък с имена. Няма как някой да се кръсти с някакво си име просто, дори и буква не можеш да смениш. Затова високите са Димитирос, Йоргус...В България е редно да се обърне внимание на това, защото утре някоя Кикимора ще направи някоя глупост и пак ще четем драми. Сега е много модерно Шушана сред ромите. Също и имена от индийските сериали.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Ферданчо Дяволски чули ли сте? Беше директор на някакъв техникум по Пернишко.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E най-любимият ми пример е Кочо Мучев от Варна!
25
1
 
7
 
! Отговори
Таня преди 6 години
А мен веднъж в един магазин във Финландия ме обслужи някой си Хан Соло.
24
1
 
4
 
! Отговори
Зомбаьо Петров преди 6 години
Аз имам колежка,която се казва Македонка,колеги Дафин,Малин,Лимон,Магриот,*** и Сийка в Бг има всякакви образи...
23
0
 
37
 
! Отговори
ined преди 6 години
Отсега нататък най-популярното име в маалата ще е Гинка
22
1
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
За тези по-долу дето са писали за името Морена. Морена испанците употребяват за смугла, тъмноока брюнетка. Те като цяло са нация на жени тип Морена :) Има и такава песен на Zucchero - Baila Morena. Също и името Океан, не виждам нищо странно. Помните ли певеца Billy Ocean (Били Оушън)? А Оргазъм ми звучи супер яко :)))
21
0
 
4
 
! Отговори
Винету Келешев преди 6 години
https://lifestyle.bg/curious/nay-kurioznite-balgarski-imena-po-danni-ot-esgraon.html
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото разумно обяснение е това да е псевдоним, заради спецификата на работата й.....Сигурно е обратното, в София има счетоводител Дида Финансова и адвокат Темида Балканска, сериозно. А нотариус Чайка Бележкова си е легендарна.
19
1
 
9
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Лош човек 22Плодът не е в грешка откъм генетиката! Детският мозък е като прясна глина и от там на сетне започва моделирането! Уви там сме капо!
18
2
 
9
 
! Отговори
Лош човек преди 6 години
Трябва да има тест за интелигентност и годност преди плода на направи 3 месеца.
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо им дават на такива да се размножават?
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вовеки Веков Иванавов цепи мрака :))))))))))))))))))))))))))))))))))Искам и аз...:)))))))))))
15
1
 
17
 
! Отговори
Гуца Контопишева преди 6 години
Този ник си го харесах преди време, прочитайки материал, посветен на странни имена в България. Имаше и други бисери - Хвърчилко Хвърчилков, Кирка Градинарска,Вовеки Веков Иванов, Фльорца Котарачкова, Кучо Кучев, Патьо Самоходов,Желгъзко, Пульо, Солидар и още много други подобни.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгата и турско, латино и прочие сериалите не прощават.