Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато работиш в България и осъществяваш сделки с чуждестранни фирми трябва да знаеш дали тези сделки не нарушават законите на България и законите на другите държави където осъществяваш тези сделки. В случая осъществяваните сделки са нарушение на наложеното ембарго от САЩ към Сирия. За да избегнат това ембарго което им е било известно на работещите в България те са осъществявали фиктивен внос от САЩ в България и след това ембарговите стоки са реекспортирали за Сирия.Заплатите са им се определяли в процент на база реекспорта които са правили.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ !!!КЕЛЕПИРА Е БИ
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 2013г служители във фирмата са написали в сайта на bgrabotodatel цитирам: "Работим за американски престъпник от ирански произход". И са дали линк с доказателствата за това. Така че този тарикат който се прави на наивен много добре е знаел с какво се захваща. Само че от нарушаване на ембарго се печели МНОГО и затова е стоял там цели 3 години. И искам да запитам медиите, защо дават думата само на едната страна, на обвиняемият? Пределно ясно е, че той е в конфликт на интереси и ще говори само това което му е изгодно.
125
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
абе преди динко сега тоя, само робинхудовци...
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-бързо да заминава за САЩ и да се признава за виновен. Вече щеше да е излежал присъдата и да се върне. Не му помагаме като го спираме от американското правосъдие.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като те напънат чичо томовците в панделата, пак така ли самодоволно ще се хилиш, ***?
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е доста нагъл, по дипломатически път да се решало. И защо държавата трябва да поема функциите на съд и то американски? Защото само съдът решава дали някой е виновен или невинен. Да беше казал"Ще се явя пред съда но нямам пари за адвокат, моля държавата да помогне" го разбирам. Дори няма нужда от държавата, ще пусне една сметка за дарения, я що хора го защитават, ще събере колко трябва. Тъкмо ще видим "патриотизмът" им реален ли е или само драскане във Фейсбук.Ама не, неговото "по дипломатически път" означава държавата да му помогне да се скрие от правосъдието. Да нарушим подписана
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 123Защото не си на 5 години, да ти обеснявам, че нашето общество УЖ подкрепя честното дело и правото на защита на интересите на всички хора....
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желяз да казва на американците ВСИЧКО което знае!Не е знаел с какво се занимава фирмата за която работи ли?Не е знаел кой му е шеф ли?Не е знаел за какво и откъде му се плаща?Скоро започнах нова работа и си отделих време да проуча по-добре фирмата за която ще работя!На Ангелов като му плащаха и си прибираше парите му е било хубаво!И сега ГРЕДА!
119
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното сега е България да му осигури охрана, за да не бъде отвлечен от американските служби и отведен за изтезания в некой от нелегалните им секретни затвори из Европа
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е невинен, както твърди, не би трябвало да се притеснява от процес срещу него. Ако пък е виновен, защо България да се ангажира, със защитата на престъпник?
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че не е сам. Има още петима. В САЩ ще ги съдят за организирана престъпна група. Там присъдите започват от 64 години нагоре.
116
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Дулово, откъдето е родом е известен като Желяз Тариката.
115
1
 
11
 
! Отговори
НЕ МИ ПУКА ЗА ЖЕЛЯЗ. преди 6 години
ГЛЕДАМ САМО МЕНЕ СИ И.... МОЕТО СЕМЕЙСТВО!КЬОРАВ КАРТИ --НЕ ИГРАЕ!!!НИТО "НЕЗНАНИЕТО" --Е ОПРАВДАНИЕ ЗА НАИВНИКА И ***!!!
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев 116 "Аз ако съм един работник на най-ниско ниво в една голяма строителна фирма и ако падне теслата от скелето и удари по главата някой човек, трябва ли да нося отговорност???"Тази тесла, се съмнявал, да се е появила самичка там ...Ако ти си оставил теслата на скелето, противно на нормите за сигурност, то да, ти носиш отговорност. Дори и да не беше ударил никого, то трбяваше да бъдеш уволнен, защот застрааваш собствения си и чуждите животи.
113
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
убаво бе, що не фанаха мене, калкулаторката или наброс, че продава ракетни технологии на ембаргова държава? как па аз не съм бил виден всичколог допреди да попадна в челюстите на правосъдната система? има десетки хиляди българи работещи в десетки хиляди фирми в сащ, и как па баш господин мотиватора се наби на шиша? а може би отговорите са в това, дето не ни казват завръзката на целата ситуевина.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Това съвременно нещо, което когато някой щракне с пръсти и маса народ почва да псува като каруцарски, като си изключи мозъка, не е патриотизъм, а диващина.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 113Това не ти е Българията ....
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм на Желяз, виновен-невинен, ще се покрия за известно време, докато се позабрави случея ...
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102Ако е виновен може да издаде много хора на високо ниво. Един човек няма как да организира такива неща
108
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
щото , баце, най вероятно имаш един тон шумкари в родата си. може да изнесеш позитивна лекция на тема "как да се правим че не знаем какво става, като при неволно отделяне на газове в превозни средства на градския транспорт"