Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това мисли българският народБългарският народ, ако можеше да мисли, досега да сме Швейцария, а не да ни управляват тия, дето сега ни стрижат.Как може да смяташ, че народ, пратил Бареков в Европарламента, въобще осъществява мозъчна дейност.
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвинителният акт е 45 страници. Там много ясно и с факти е посочено в какво точно е обвинен Желяз Андреев. Останалото по БГ форумите са махленски приказки.
145
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактът, че го освободиха означава, че няма да го екстрадират. Така че всички американски труженички тука да отиват на Козяк с увесени носове и да подсмърчат с протегнати ръчички барем получат милостиня въпреки провала си.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нашата прокуратура да разследва. Ако има пари и собственост от незаконна дейност, да се приберат. Нека излезе цялата истина за случая.
143
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олеее, ама тук много народ не е наясно. Не може да наруши само законите на Щатите и те да предявят иск за екстрадиране. Трябва да наруши на двете страни и наказанието и от двете страни да повече от година. В случая има нарушено ембарго от Щатите, но има и нарушение на ембарго наложено от България (и/или ЕС). Затова има основание американците да го искат. Съдът само може да реши дали да го екстрадира
142
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 124"Най-важното сега е България да му осигури охрана, за да не бъде отвлечен от американските служби и отведен за изтезания в некой от нелегалните им секретни затвори из Европа"Желяз не е терорист и никой не го обвинява е това.
141
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Иронията е, че искат да вкарат Желяз в затвора задето е продавал железа на Сирия. Ами такова му е името на човека, камъни ли да продава!?
140
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обръщам внимание специално на вашингтонския лакей, който вече цял ден заработва под статията. Мойто момче, погледни вдясно, виждаш ли анкетата? Това мисли българският народ, така че излишно се напъваш.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купува от САЩ стоки с дойно предназначение /части за самолети/ и съзнателно ги реекспортира за Сирия като му е известно че те не могат да се продадът в Сирия директно от САЩ защото са забранени за продажба в Сирия. Така те се продават за много пари и процента който получаваш като заплата е огромен.Защо не ги е продал директно от САЩ за Сирия ?????????????Всичко са знаели но пустите му ПАРИ !!!!
138
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам се може ли без пари еднин селянин дошъл преди три години от Добрич да си купи мезонет в центъра на Лозенец.
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да върне хилядарките които е надиплил от това че е продавал ембаргови стоки.
136
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не сте посмели да предадете човека на задокеанските ***.
135
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновен селки тарикат. Ама май няма да му мине номера.Защото Федералната прокуратура не е Цацаратурата.
134
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как човек да не изпита крайна погнуса от слугинажа на американските троладжии, призоваващи момчето да бъде предадено. Една мазна храчка в лицата ви ще е най-малкото, което заслужавате.
133
4
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тоя колкото се прави, че не знае за какво иде реч, толкова ми става по-противен. Американците няма да го пуснат за издирване ей така просто.. Отдавна не сме врагове с тях. Подписали сме договор (безкрайно неравностоен).. Ще трябва да предадем джеуезото. Няма да му дадат повече от година-две, и ще има възможност да се запознае с черните *** там от близо..
132
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много симпатично момче. Мисля, че ще бъде най-хубавата булка в Гуантанамо.
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки да си носи отговорността.Желяз не е сенилен,отлично знае, че се отнася за страни като Сирия и да - за военни части!
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стъпи ли в САЩ няма да се върне в рамките на собствения му живот. Обвинен е в 6 престъпления, 2 от които углавни, сиреч както казва Вождът ни - ФЕДЕРАЛНИ.Там прошка няма.
129
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се купуват стоки с двойна употреба, стоки под ембарго се попълват декларации където изрично се пише: страна на употреба, забранена за реекспорт. Така че няма нужда дори да се знаят всички видове ограничения, продавача те информира. И ако страната е под ограничение просто не ти го продава. Тази фирма в която е работил нашият човек е създадена точно за това, за заобикаляне на ембарго чрез подаване на фалшиви документи. Защото от това МНОГО се печели.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***-Не човек, а Желязо, изсъскал агентът феберист.Тихо затворникът казал - Не, телефонист!