Колко ще е втората пенсия? Колкото си внасял!

Експерти: За родените след 1965 г. тя ще е по-висока
19 апр 2018 10:30,
28
Колко ще е втората пенсия? Колкото си внасял!
Архив: Булфото

След като Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува за обществено обсъждане Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за първи път бяха разкрити конкретни суми за очакван размер на натрупванията в индивидуалните партиди, стана ясно, че около 70% от първите пенсионери, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева месечно от втория пенсионен стълб.

Според дългоочакваната концепция едва 20% от лицата, които се пенсионират в периода 2021 и 2037 г., ще вземат втора пенсия между 50 и 100 лева. Останалите 10% ще могат да разчитат на над 100 лева от Универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Още по темата

Доколко са реалистични изчисленията на социалното министерство, как ще се променя размерът на втората пенсия през годините, може ли да се очаква отлив на осигурени лица от УПФ към държавното осигуряване, какви са предимствата на втория пенсионен стълб и какви пенсии да очакват осигурените в бъдеще?

Investor.bg разговаря по въпросите с двама бивши социални министри - Лидия Шулева и Иван Нейков, както и с Милен Марков - директор на ПОК "Съгласие". Позиции представят и директорът на ПОК "Доверие" Даниела Петкова и Николай Марев, изпълнителен директор на ПОК "ДСК Родина".

Няма как при минимални натрупвания по индивидуалните партиди, да се очакват високи пенсии. И затова не трябва да се създава негативно отношение към втория стълб на пенсионното осигуряване относно размера на втората пенсия - некоректно е да се сравняват несравними величини и да се прави паралел с първия пенсионен стълб. Няма да има бум на хората, които ще решат да преместят пенсионните си вноски от втория в първия стълб. Ако това бъде направено, никой няма да спечели. Числата показват, че следващите кохорти пенсионери ще получат значително по-висока втора пенсия. Това са част от коментарите на експертите.

Има пропуски и неточности в концепцията, твърдят от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Дружествата ще изпратят забележките си в социалното министерство и работата по документа ще продължи за пълно уреждане на фазата на изплащане на пенсии от капиталовите фондове.

Самият факт, че се работи по този въпрос е напредък, коментира Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

Разчетите на социалното министерство за размера на втората пенсия предизвикаха неразбиране или грешна интерпретация, казва той.

От гилдията смятаме, че разчетите, записани в концепцията, не са съвсем точни, защото се основават изцяло на осреднени данни, а трябва да се разглеждат конкретни примери, тъй като за редица осигурени лица има сериозни отклонения в процеса на осигуряването, които не са засегнати в посочените примери. Необходимо е да се погледнат примери, разработени от дружествата с реални партиди, посочи Милен Марков.

Друг проблем в интерпретацията на представените разчети, е, че се пренебрегват много съществени факти - най-вече, че допълнителното пенсионно осигуряване е изцяло на капиталов принцип и пенсиите се формират основно от постъпилите осигуровки - около 80% е тежестта на постъпилите осигуровки по индивидуалните партиди, другите фактори са постигнатата доходност и таксите, които се удържат.

Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г., заради по-големите натрупвания, обясни Марков. По думите му ако се почива на средностатистически данни - за средни доходи и осигуровки, голяма част от посочените в концепцията 70% първи кохорти пенсионери действително ще получат ниски пенсии от втория стълб, защото нямат достатъчно натрупвания. Но за тези, родени след 1965 година, размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок заради по-големите натрупвания по партидите.

Не е редно да се съпоставя размерът на пенсията от първия и от втория стълб, коментира още Милен Марков. Той обясни, че не може да се сравняват пенсии, формирани само от осигурителни вноски, каквито са във втория стълб, и пенсиите от първия стълб, формирани от осигуровки и данъци заради държавната дотация.

А дали може да се очаква отлив на осигурени лица във втория стълб към държавното осигуряване - за Милен Марков това е въпрос на разясняване и разбиране на модела.

Днес нещата изглеждат така, но дългосрочно много по-устойчив е моделът, който разделя риска, каза той. Не очаквам отлив, ако хората правят верни анализи и не са заблуждавани, ако се водят от рационално поведение, а не от изкривени тези, допълни Марков.

Ако погледнем замисъла на реформата, както е приета от 2002 година, пенсионните фондове са изпълнили своите задачи – те са постигнали дохода, който е трябвало да заместят при първоначално поставените цели и това е безспорен факт.

Целият анализ четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
няма преди 6 години
няма държава в света в която вноска за втора пенсия да е задължителнамошениците нейков,шулева ,мартин димитров,кънев с пяна на устата защитаваха тези бандитски фондове в народното събрание и по медиитеБИЛО РЕДНО ДА МИ БЪРКАТ В ДЖОБА ЗА ПАРИ БЕЗ МОЕ РАЗРЕШЕНИЕНО БИЛО АНТИКОНСТИТУЦИОНО ,НАПЪЛНО НЕЗАКОНО ДА ПРЕДСТАНАТ ДА МИ ВЗЕМАТ ПАРИ БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЯСЕГА ЗА ДА СЕ ОТКАЖЕШ ДА ТИ БЪРКАТ В ДЖОБА ТРЯБВА ДА ВИСИШ ПО ОПАШКИТЕ НА НОЙВ РЕЗУЛТАТА САМО 2 ИЛИ 3 ПРОЦЕНТА СА СИ СПРЕЛИ ВНОСКИТЕ
27
1
 
4
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Първо, "втората" пенсия е задължително - не по твой избор.Второ - пише ли някъде в т.нар. "Договор", че ще ми удържат този процент от първата пенсия?Трето - пишеше ли някъде в "Договора" какъв точно е процентът, и ако от НОИ твърдят че бил 5%, пък после ми били удържали по 2%, уведомен ли съм затова - дори и така да е, в което се съмнявам?Ако някой си даде труд да погледне ЛИЧНАТА ми партида, дали пък няма да види, че в продължение на 18 години са ми удържали по 34 % общо от заплатата?
26
2
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
При преброяването през 1934 година, хората над 59 години са били 474334 при население 6077939 човека. При следващото преброяване през 1946 година са били 547934 при общо население на България (прибавя се Южна Добруджа) от 7029349 човека, т.е. и в двата случая това са около 7,8% от населението на България. Пенсии Пенсии през 1942 година получават почти 12% от хората на възраст над 59 години, както и тези с мижавите земеделски пенсии още около 33%. А останалите?Данните ги има в интернет.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23, 24 - усукваници по позитанковски. Част от малограмотните хора, докарвани навремето насила на ОФ-събрания, може би са ви вярвали, но само онези от тях, които по природа не са били много умни.Фактите са си факти! Който може да чете, ще прочете съответните анализи и ще разбере.
24
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Ти май и да четеш не можеш. Пише си ясно - 5 милиона възрастно население. Преведено като за теб - от общия брой на населението трябва да извадиш децата.
23
3
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Ти май не си разбрал какво си написал.Издръжката на войските на победителите във Втората световна война е за сметка на съответната победена държава, така е и в България. Няма как да открадеш фондове, щом плащаш по задължение. Щяха да са откраднати, ако ..През 1942 г. на 53702 пенсионера държавата е изплатила пенсии за 907790062 лв., а за земеделски пенсии на 153 хил. души сумата за пенсии е 45 млн. 900 хил. лв., т.е. над 56 пъти по-малки пенсии на човек., което в днешни пари е може би 5-6 лева
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18В годините на Втората световна война българското население не е 5, а е 7 милиона, от които само около 400 000 са на възраст над 59 г. Това можеш да го провериш дори по интернет, данните за всички преброявания са качени там.Освен това, преди 1944 г. пенсия е можел да получава всеки, който се е осигурявал. Фактът, че много хора не са правили такива вноски произтича от това, че по онова време са разчитали преди всичко на частната си собственост и работа с нея. Въпрос на личен избор.
21
2
 
4
 
! Отговори
До До 18 преди 6 години
А знаеш ли, че хората на възраст над 59 г. по онова време са били около 400 000? Ш това е от значение.Знаеш какъв процент е било земеделското ни население. Но от 1942 г. и земеделците над 60 г. у нас вече са осигурени с пенсия. В това отношение България е първата страна в света!Парите от пенс.фондове са откраднати още след Деветосептемврийския преврат, за да се плати на съветските военнослужещи, те са били около половин милион на наша територия.Защо да лъжа, има и документи, и публикации!
20
3
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Лъжеш разбира се.Тези, фондове, които ги е имало преди 1945 година, са обхващали много малък брой хора, ако не бъркам около 57 хиляди човека през 1942 година, а останалите около 5 милиона възрастно население не са били обхванати от тази пенсионна система. През 1951 година, тези пенсионни фондове стават част от бюджета на България и не са откраднати, както обикновено се лъже.
19
2
 
5
 
! Отговори
партизани и техните преди 6 години
близки до трета степен по родство и сватовство. Нарочените за фашистка дейност се лишават от пенсии.През 1948 г. - нов Закон за общественото осигуряване: пенсиите вече зависят от положения труд (прослуж. години и заемани длъжности),а не от индивидуално определяни вноски.През 1951 г. ликвидират системата за фондово осигуряване (ръководена дотогава от брата на Никола Гешев!) и я заменят с бюджетно финансиране на социалното осигуряване. Братът на Гешев уволняват, интернират, взимат му апартамента
18
2
 
4
 
! Отговори
Индивидуални партиди преди 6 години
1932 г. - тогава се формира фондовата система за соц.осигуряване в България. Според действащите по онова време закони, правото на пенсия се поражда от от участието с осигурителни вноски в съответния фонд, а не от положения труд. Всеки осигуряващ се е знаел във всеки момент каква сума е натрупана в индивидуалната му партида.След 09.09.1944 г. новата власт се опитва да хитрува, като заявява, че право на пенсии ще имат само участвалите в борбата против фашизма - партизаните и близките им до трета
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... успя да забаламоса наивницата, с която е разведен от 30 г. след кратък тийнейджърски брак. Пак се събра с нея, живее у тях, тя го храни, той все не намира подходяща работа.И като се убеди, че наивницата продължава да е влюбена в него, но няма спестени пари в банка, поиска от нея да изтегли парите, които е внасяла за втора пенсия. Защото не се знаело какво ще се случи с тях, по-добре било сега да си ги похарчат! Когато разбра, че няма как да изкльопа и това, остана крайно разочарован.
16
2
 
3
 
! Отговори
Само индивидуални! преди 6 години
Добре направиха, като въведоха това правило, според което не можеш да си изтеглиш парите от твоята индивидуална партида когато ти скимне, а само при условие, че си с тежка инвалидност и дори и тогава можеш да изтеглиш само една част. Защото, има ли пари, веднага се присламчва някой тър//тей.Знам един случай, при който 50-годишен мъж прахоса всичко, каквото наследи от родителите си, изяде и изпи, не му се работи и като остана само с ризата на гърба, успя да забаламоса наивницата, с която
15
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
До 13 Има дефицит защото стотици са фирмите които не си внасят осигуровките в НОИ. А това със сигурност като натрупване са милиарди. Докато не се промени НК и се криминализират осигуровките така ще бъде. Повечето от тези фирми фалирват и остават със задължения които никога няма да внесат а НОИ ще има да взема. Затова нещата не вървят защото бизнеса управлява държавата. ЗАКОНИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ЗАЩОТО ТЕ ОБСЛУЖВАТ САМО БИЗНЕСА НО НЕ И НАРОДА.Какъв е смисъла да се увеличават осигуровките.
14
0
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Или манипулираш или просто не знаеш, че НОИ изплаща като пенсии и всякакви социални помощи. Примерно минималната пенсия е сума от определената пенсия според внасяните осигуровки плюс социална помощ от държавата до размера на минималната пенсия. Друг пример е пенсията за старост, която е изцяло социална помощ. Частните фондове не изплащат такива социални помощи, но въпреки това ще изплащат в порядъци по-ниски суми.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е, понеже пенсиите от фалиралото нои са НЕРЕАЛНО високи, на база това на което са се осигурявали хората.Над 50% е дефицитът на нои, което значи, че освен над 4 милиарда от осигуровки, още 5 милиарда ПАК от нашите (на работещите) данъци отиват за тези ноиски пенсии!!!Дефакто плащате 2-но на осигурителната си вноска за текущи пенсии.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземат едни пари, които после може и да си ги вземем, а каква е ползата от това, че са ни държали парите? Къде е " високата доходност"?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вторият стълб е мнооого полезен. Хората си дават парите в него, облагат ги с таксички, накрая си местят парите в държавното осигуряване, за да не са им мизерни пенсиите. И това е легален бизнес в Мутроландия
10
1
 
9
 
! Отговори
Я преди 6 години
Аз съм от тази "Кохорта" ?! бъдещи пенсионери, които още сега ще си преместят вноските в НОИ ! Все пак тия ме развеселиха - почувствах се като римски легионер ...
9
3
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Какво излиза - вноските ги правят между 19 и 35 години, а резултатът е, че 70% ще взимат до 50 лева, 20% между 50 и 100 лева и 10% ще взимат над 100 лева пенсия. Всичко това в резултат на реформата от 2002 година. А ако сега направят още една такава реформа, тази пенсия ще стане по 10-20 лева след 40 години вноски. 35 години вноски за втора пенсия и да взимаш до 50 лева!!! Добре, че остана първият стълб, макар и орязан от втория стълб на пенсионната система.