Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?

Оценка "Среден" 3,44 за кабинета, всеки втори не иска избори
16 май 2018 18:45, Красимир Ангелов
78
Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено сред 1001 души в периода 9 – 14 май 2018 година.

29% от анкетираните са отговорили, че третото правителство на Борисов им вдъхва доверие. За сравнение преди 2 месеца процентът на положително настроениете е бил 25,54% от участвалите в проучването пък са обявили, че са разочаровани от управлението, срещу 58% през март.

Според социолозите причината за увеличаването на позитивните нагласи е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11%).

Среден 3.44

Такава оценка поставят на правителството участвалите в проучването. За сравнение оценката през март е била среден 3.35.

На фона на това почти всеки втори анкетиран (46%) посочва, че очаква кабинетът да изкара пълен мандан. За предсрочни избори се обявяват 26%, а други 20% признават, че им е безразлично дали ще има предсрочни избори.

Според анализите на проучването, една от основните причини за нежеланието за предсрочни  избори е отсъствието на терена на ярка алтернатива. Голяма част от избирателите привиждат и "лявото", и "дясното" като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии.

Партиите на Слави Трифонов и Румен Радев – заплаха за ГЕРБ и БСП

Двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев, набират огромен брой потенциални гласоподаватели, сочат резултатите от проучването. За несъздадената партия на Слави заявяват, че е възможно да гласуват около 30% от гласоподавателите. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37%. Според авторите на проучването очевидно двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията.

Ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, 4 партии биха влезли в състава на следващия парламент. Първа политическа сила остава ГЕРБ с подкрепата на 25,8% от гласувалите. С малко повече от 3 пункта по-малко на второ място остава БСП с 22.6%. В следващото Народно събрание ще влязат още ДПС (8,1%)  и ОП (6,7%). Под чертата остават Воля с 2,8%, АБВ с 1,8%, Реформаторския блок с 1,3% и новото дясно обединение Демократична България с 1,2%.

Президентът Радев – отличник по рейтинг

Сред политиците, с най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев, който събира 67% одобрение, спрямо 64% през март. Следва кметът на София Йорданка Фандъкова, която събира 55% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 41%.

С цели 5 пункта скача и одобрението към военният министър Красимир Каракачанов, който вече задминава по рейтинг дори Томислав Дончев. За лидера на ВМРО одобрението е 37%, срещу 36% аз вицепремиера. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък събира одобрението на 34% от анкетираните.

20% е одобрението за вицепремиера Валери Симеонов (+3%), 19% за лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов (-3%), 17% за лидера на Воля Веселин Марешки (-2%), 15% за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (+3%) и 14% за лидера на „Атака“ Волен Сидеров (- 4%).

Всеки втори очаква ползи от председателството на ЕС

Всеки втори българин очаква реални ползи от председателството на ЕС. 49% вярват, че след председателството ни ще има ползи за държавата, срещу 28%, които не очакват нищо добро. 23% пък не могат да преценят.

На фона на това обаче 81% от анкетираните са категорични, че България е взела правилното решение, като не е изгонила руски дипломати след случая "Скрипал". Едва 5% са тези , които не одобряват решението на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЕТОПОЛОВИТЕ ЕВРОПИТЕЦИ СКЪРЦАТ СЪС ЗЪБИ. ХА-ХА-ХА
7
24
 
29
 
! Отговори
Само така преди 5 години
Народа и аз харесваме Радев.
6
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев се провали в Македония и с руския поп.
5
14
 
21
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Да, президентството е единствената институция, която работи в тази държава! Само те ми отговориха. Останалите институции толерират всички измами на мобилните оператори. Явно мобилните оператори им плащат, за да си мълчат всички институции, само дето президентството си остана неподкупено. Затова ще гласувам само за президент и за нищо друго.
4
15
 
5
 
! Отговори
bet3,65 CROOKS преди 5 години
ugas kyf reiting ima toq shapkar???/ areu levo moshenici CON artist CROOKS and so meny others
3
2
 
8
 
! Отговори
2026 преди 5 години
BOIKo borisOFF accused of SELLING DRUGS FROM JAIL
2
31
 
27
 
! Отговори
Хе хе преди 5 години
Рейтинга му е измислен както му измислиха жена и както му измислиха длъжност пРезидент на решеткатаДа си направи партия, ако му стиска
1
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев 4-, Борисов 3-.