Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!

Президентът смята, че у нас текат важни взривоопасни процеси
Обновена: 3 юли 2018 12:49 | 3 юли 2018 12:45, Веселина Йорданова
138
Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев разкритикува правителството, което, по думите му, се е хвърлило изцяло във външната политика и е загърбило "важни взривоопасни процеси" вътре в страната.

Още по темата

"Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира", настоя държавният глава при участието си конференцията "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка".

"Европейското председателство систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар, и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо", упрекна още Радев, според когото това е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея.

Държавният глава каза и че загърбването на вътрешните проблеми, когато се иска лидерство и отговорност, може да доведе до парализа на институциите.

Като положително, освен темата за Западните Балкани, той посочи това, че администрацията ни е придобила познания в механизмите на ЕС и на вземането на решения.

"Но стана ли от това България по-европейска, като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения", попита той.

Според Радев властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо "тялом и духом да се върне в суровата българска действителност".

Държавният глава посочи още, че Западните Балкани са останали приоритет за София, но са изпаднали от фокуса на Обединена Европа.

"Миграцията открои дълбоки разломи в ЕС, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости", заяви Радев и допълни, че Европа сама не смогва да следва дневния си ред.

Като пример за пропуск той даде това, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място.

"Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са дунавски държави с отношение към този проблем", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нито съм комунист, нито съм гербераст, но този човек казва големи истини и плитко мозъчните тролчета не могат да ги разберат,защото носят интелект на ***/да не обидим охлювите/
110
11
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Добре ще е и да се изкаже не само като говорител на БСП ,а и като главнокомандващ на Въор.сили.Защо самолети катастрофират на земята (може би им липсват летателни часове на земята ) и вертолетите защо падат на земята и водата ? Не става само с приказки .Ако е толкова кадърен да го изберем за Мин.председател и да му гледаме сеира...
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво връщаш на вноски па ти бе....еб..ти и МАЛумниците сте това червените и патриотарите
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди десетина дни този същият поздрави Борисов за справянето му с европредседателството за което аз например не смята така а не съм привърженик на БСП и Гадев.Сега какво стана,дойдоха новите директиви и хоп,Гадев ни лук ял,ни лук мирисАл се изказва в типичния му написан на хартия байтошовски стил!Олекваш с всяко изказване бе еййй,олекваш като една непотъваща жена.....
107
11
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Я, и говорителят на БСП се изказа
106
3
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ДО 109 АБЕ ВИЕ ИЛИ СТЕ ЗАБЛУДЕНИ ИЛИ МНОГО ПРОСТИ. ТЕЗИ ПАРИ ЕС НЕ НИ ГИ ДАВА БЕЗВЪЗМЕЗДНО. НИЕ ГИ ВРЪЩАМЕ НА ВНОСКИ. САМО, ЧЕ ОТ ТЕЗИ СУБСИДИИ ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЧНОСТИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ И УСПЯХА ДА ЗАБОГАТЕЯТ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БОГАТЕЯТ ЗАЩОТО КИХАТ НА КОГОТО ТРЯБВА.
105
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 5 години
До AzТой ли донесе европаричките? А не са ли тези, които вкараха България в ес?
104
4
 
3
 
! Отговори
Az преди 5 години
До макМоже би си прав, ама донесе и нови 6 млрд за България през следващите години от ЕС бюджета. Така, че реално голяма част от парите които куцо, кьораво и сакато искат могат да се вземат чрез преразпределение на бюджети.
103
11
 
14
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Много адекватен и акуратен политик. Образован и издържан в протокола. Патриот и родолюбец. За жалост гербясалите плазмо дии го задушават да поведе Родината в по-добри съдбини. Кратуня и Цифоня държат кокала. Тея без да бъдат бити и е... ни на площада няма да си тръгнат!
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Назад към пещерния социалкомунизъм.!
101
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говори също като БСП - фатализъм, катастрофа, направо апокалипсис...
100
7
 
13
 
! Отговори
мак преди 5 години
Прав е, по време на председателството за бб най-важните неща бяха небългарските. Все едно за тези 6 месеца бб се изнесе от България и хабер си нямаше за настроенията на българите и какво става в страната му.
99
14
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
РУМЕН ИМА Р В ИМЕТО ! ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ КРИТЕРИЙ , ЧЕ РУМЕН НЕ Е ТОЧНО *** РА С КО - ПАРВЕНЮНСКО- ДАЛАВЕРДЖИЙСКО И МЕРАКЛИЙСКО ОПРЕДЕЛЕНИЕ !!!! АМА КАТО ДОБАВИШ РАДЕВ ,СЕ ПОЛУЧАВА ИДЕЯТА ЗА : АЗ ,АЗ ,АЗ СЪМ ...ЛЕЛЕ ТАКЪВ ...ЛЕЛЕ ИНАКЪВ ...ЛЕЛЕ- ЕБ А СИ ...ЛЕЛЕ ВЪРХА...ЛЕЛЕ АЗ СЪМ "МАМИНОТО ДЕТЕНЦЕ "!!!!!!!!!!!!
98
12
 
14
 
! Отговори
ТОВА Е ДОБРЕ преди 5 години
Изглежда има добри съветници, президентът Радев. Не го харесвам особено, но не мога да не призная, че има адекватни включвания. Това е добре.
97
18
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Мъката на мисленето е добре изписана на м.у.ц.у.н.а.т.а на този злобен ***, който е срам за България!
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вчера се радвахме че турската лира пада пък тя работата била друга, ние сме били доста зле.
95
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, що не идеш утре на Дунава да посрещнеш с хляб и сол колегите си - Путиновите рокери - вълци?
94
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кремълския пудел пак се разлая! Абе ти пък кво разбираш от ЕС, оня ден се върна от МАсква, в Европа никой не те кани!
93
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, имаш избор: доброволна оставка или импийчмънт.
92
18
 
17
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?

Спонсорирани публикации