Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!

Президентът смята, че у нас текат важни взривоопасни процеси
Обновена: 3 юли 2018 12:49 | 3 юли 2018 12:45, Веселина Йорданова
138
Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев разкритикува правителството, което, по думите му, се е хвърлило изцяло във външната политика и е загърбило "важни взривоопасни процеси" вътре в страната.

Още по темата

"Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира", настоя държавният глава при участието си конференцията "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка".

"Европейското председателство систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар, и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо", упрекна още Радев, според когото това е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея.

Държавният глава каза и че загърбването на вътрешните проблеми, когато се иска лидерство и отговорност, може да доведе до парализа на институциите.

Като положително, освен темата за Западните Балкани, той посочи това, че администрацията ни е придобила познания в механизмите на ЕС и на вземането на решения.

"Но стана ли от това България по-европейска, като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения", попита той.

Според Радев властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо "тялом и духом да се върне в суровата българска действителност".

Държавният глава посочи още, че Западните Балкани са останали приоритет за София, но са изпаднали от фокуса на Обединена Европа.

"Миграцията открои дълбоки разломи в ЕС, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости", заяви Радев и допълни, че Европа сама не смогва да следва дневния си ред.

Като пример за пропуск той даде това, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място.

"Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са дунавски държави с отношение към този проблем", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоз пак почна да пее старите си песни за самолети
70
11
 
10
 
! Отговори
Клепоух разединител преди 5 години
Бившият генерал Радев още преди да бъде предложен за президент разедини БСП. След това разедини т.н. съюз между АБВ,БСП и партията на Дончева. Е как ще обедини българите ???
69
5
 
19
 
! Отговори
факт 03 07 2018 преди 5 години
Положението в държавата е тотална катастрофа вчера посетих няколко министерства и дирекции а служителите им са или по кафетата или се държат крайно агресивно с гражданите.Тези институции само крадат пари в най бедната и корумпирана държава.
68
6
 
16
 
! Отговори
Прав е! преди 5 години
Много ми пука за Европа. Пука за БГ за скандалните цени на парно, ток, вода, газ, бензин.Мръсният въздух и некачествена храна. Здравеопазване и Сугурност.Имам чувството, че само на българите им пука за БГ. А политиците си измислят всякакви световни клишета, но не и БГ.А и вярно ли е, че самолети с бежанци пристигат в района на Харманли?На Стела Банкова вярвам, на Борисов не.Има ли БГ Политик, който да реши един проблем на БГ.Не ме интересуват световните проблеми, Марс, или Юпитер.България
67
20
 
14
 
! Отговори
Ъгъла преди 5 години
Радев, в момента в който започнеш да мислиш и да говориш, трябва веднага да се скриеш за да не ти се смеят хората.
66
9
 
12
 
! Отговори
До Вензи преди 5 години
Те масовите самоубийства са откакто дойде Разбойко.1000 успешни и над 2000 опита за самоубийство на година.Отделно всеки пети е с психически отклонения и разстройства от стреса.
65
11
 
12
 
! Отговори
избирател преди 5 години
До АнонименПък ти викай БСП и хвърляй пачки през терасата.Баш от Радев и *** оправяне не чакам.Ако имаш други предложения - кажи.
64
14
 
14
 
! Отговори
Луд преди 5 години
С кеф, чакам РадеФ премиер и БСП на власт. Това вече ще е последния пирон в ковчега на избирателите им. Няма случай да са били на власт и да не сме го закъсали за отрицателно време. Тогава господин президента, ще разбере за народната любов и за 60% одобрение, как се топят като майски сняг.
63
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха , козяшките тролчета позеленяват като видят Радев и се пънат като за последно , а рейтинга му продължава да расте .Хахахаха Смешници
62
8
 
15
 
! Отговори
Фатмака преди 5 години
Корни, какво да правя сега? Пак се изложих, отивам на висилките да се набирам.
61
7
 
11
 
! Отговори
По отвратителен преди 5 години
От Грипена е само Деса ***
60
9
 
14
 
! Отговори
Ухо преди 5 години
Радев е един типичен пример за фал - единствено критикува и няма идея за нищо.
59
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има логика в това , че европредседателството ни мина под егидата за просперитет на балканите, все пак сме най- бедната страна на балканския полуостров.Дори и в Косово пенсионерите взимат повече пари , а там управляват мафиотски кланове, замислете се тогава какви ни управляват нас.
58
14
 
14
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
57
3
 
9
 
! Отговори
Господин преди 5 години
Европредседателството на България не може да бъде разбрано от всеки, някакви *** тук се пънат и плюнчат, което доказва само колко са невежи и смотолявени.
56
9
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Този не е президент, а ,,журналист-репортер" . Ходи по Европа и критикува.Работата му е да обединява и да търси решения с всички партии в БГ.Нищо полезно досега не е свършил. Критикант.
55
11
 
11
 
! Отговори
до Той преди 5 години
И защо да е разединител? За мен Бойко е такъв.Пък и българската нация е разединена още от края на ПСВ.
54
10
 
14
 
! Отговори
За Радев преди 5 години
Няма смисъл да пишете за Радев, той е слаба ракия. Ако си мълчи, ще се излага по-малко, той си е издънка като цяло.
53
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фатмаков вместо да дава градивни предложения, той само критикува.Айде няма ли точка по която да го импийчнат, омръзна ми вече да му гледам комсомолската физиономия!
52
9
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Еуфорията на българите след европредседателството може да се види само и единствено в Карлуково и другите психиатрични нас.Навсякъде другаде е мъка от все по-скъпия и тежък живот.