Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!

Президентът смята, че у нас текат важни взривоопасни процеси
Обновена: 3 юли 2018 12:49 | 3 юли 2018 12:45, Веселина Йорданова
138
Радев иска след евроеуфорията... Назад към действителността ни!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев разкритикува правителството, което, по думите му, се е хвърлило изцяло във външната политика и е загърбило "важни взривоопасни процеси" вътре в страната.

Още по темата

"Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира", настоя държавният глава при участието си конференцията "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка".

"Европейското председателство систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар, и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо", упрекна още Радев, според когото това е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея.

Държавният глава каза и че загърбването на вътрешните проблеми, когато се иска лидерство и отговорност, може да доведе до парализа на институциите.

Като положително, освен темата за Западните Балкани, той посочи това, че администрацията ни е придобила познания в механизмите на ЕС и на вземането на решения.

"Но стана ли от това България по-европейска, като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения", попита той.

Според Радев властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо "тялом и духом да се върне в суровата българска действителност".

Държавният глава посочи още, че Западните Балкани са останали приоритет за София, но са изпаднали от фокуса на Обединена Европа.

"Миграцията открои дълбоки разломи в ЕС, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости", заяви Радев и допълни, че Европа сама не смогва да следва дневния си ред.

Като пример за пропуск той даде това, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място.

"Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са дунавски държави с отношение към този проблем", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
12
 
18
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Тоя, все е недоволен от нещо и тъй като го гледам нещата май тръгват от вкъщи!
90
12
 
19
 
! Отговори
Пст преди 5 години
Тоя ръб в едно от последните си изказвания, не поздрави ли правителството за избор на тема и за воденето на европредседателството. Нещо на шизофрения ми намирисва.
89
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват,че ББ еподарил острова на фърчилката,да си Фърчилко на воля!
88
18
 
17
 
! Отговори
K7 преди 5 години
Много лесно е да критикуваш , а къде бяхте г-н Президент в началото на председателството имахте цялата мощ и власт да предложите конкретен план за действие за това което сега критикувате. Защо президентската власт е само един страничен наблюдател и сякаш нищо не зависи от президента. Доста отчайващо е когато президент с възможности да променя е само един наблюдател и критик без конкретен план за действие
87
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев - Решетиков!Едно добро дело да извърши за България, поне! Ама колкото му е акъла, това и прави! Неуморно следва набелязаната Кремльовска линия. Срам и позор, за президент да имаме внедрен руски агент и то на светло!
86
17
 
21
 
! Отговори
ист преди 5 години
Злоба и лъжи изговори Радев против правителството и България. Нормално за човек предложен от КГБ Решетников , и управляван от приватизаторката Нинова.Радев е зелен за президент, и некъдърен политик. Доброто е че от него нищо не зависи.
85
15
 
15
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Радев е велик!!!
84
10
 
16
 
! Отговори
111111 преди 5 години
Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават--------------Браво радев браво - само толкова ли можеш. И това ли ти сложиха в устата или успя сам да го съчиниш. Т ъпчооооо
83
10
 
17
 
! Отговори
1111111 преди 5 години
До АнонименТова е бъдещият премиер.Дано ни изведе от блатото преди да е късно----------------Как ви ги ражда мозъка тези глупости. Премиер - когато реката тръгне нагоре. Болни хора ей. .....
82
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М дааа .... мъжкият климактериум протича по-тежко от женския
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХа-ха - вярвай си
80
10
 
14
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Радев пак ли отрезвява с истини, правоверните и заслепени от "успехите" си евроатлантици - Бойко и Цветанчо ?
79
11
 
13
 
! Отговори
Радев ? преди 5 години
Омбудсманът Maя(костинбродска) вече изпреварва президента по рейтинг. Ами сега кво ще прави зеления чорап ? Очевидно я готвят Мая за бъдещ президент.
78
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПоредния луд. Тоя го е страх името да си каже даже - жалко малко и смешно човече е той.
77
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев,стига си шикалкавил! Излез и кажи публично:Български мъже,България загива,след мен! Другото го остави на нас.Няма време Радев,няма време.Свири сбор и напред на нож!
76
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европредседателството на България не може да бъде разбрано от всеки"Вземи ни го обясни тогава. Тя министър Лили правилно го разбра с 300 000 лева премия, както и о Домусчиев с 100 млн евро за Биовет по плана Юнкер и най вече от Ердоган с 3 млрд. евро уредени му от Боко. Имам чувството, че Бойко Островитянина също го е разбрал правилно.
75
13
 
24
 
! Отговори
kiro преди 5 години
ГЕРБ имат щаб от *** за демонизация и хулене на Президента Радев.Той де факто остана единствения глас в България който си позволява да изразява различно мнение от Светинята Му и Цецерон. Даже понякога ги критикува...Ееее, това в СИК/ГЕРБ е наказуемо. Подцениха го, изпуснаха го да стане Президент и сега са наели безброй лай*номети за да го дискредитират.Милите, страх ги тресе че все някой ден за всичко се плаща. И те може да го доживеят.Представете си Цецерон или Бокаса в арест!?ха..
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев сам си казва, че НАЗАДничев...въпреки, че като г.з. е редно да каже: Напред, кръгом и пак напред !
73
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах диктатораБорисов купи ли си остров Скорпио или ще купува при авлите на Карибите!?
72
12
 
17
 
! Отговори
БГ преди 5 години
В Румъния свалят цена на ток.В Македония - безплатно здравеопазване.В съседна д-ва безплатен транспорт.В Гърция в пъти по-високи заплати и пенсии.Какво правите за БГ?Според Банкова, от два дена ударно кацат самолети с бежанци в Харманли, целта да се приемат в съседни градове и села!Тази информация вярна ли е?Абсолютно не са в час политиците. Държава на абсурда!Увеличение с 30% на газ - парно, води, ток, газ, бензин.Какво правите, това е чудовищно!Зимата хората ще излязат по улиците.

Спонсорирани публикации