Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!

Кои са причините да посягаме на живота си? Вижте!
17 юли 2018 08:30,
62
Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!
Снимка: flickr

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Това означава, че 9 българи на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г., при среден показател за ЕС - 11 на 100 000.

Броят на българите, посегнали на живота си, намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 българи, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, предава БТА.

В НЦОЗА от миналата година работят по проект "Подобрени услуги за психично здраве", чиято основна цел е да намали с около 10 на сто броят на самоубийствата у нас.

Проектът е подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като основно се работи по повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.

Годишно около 3000 българи посягат на живота си като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.

Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити /около 45 процента/, са заради конфликти в семейството, показват данни на експерти от НЦОЗА.

Втора водеща причина за това българите да посягат на живота си, са тежките психични разстройства - около 12 на сто от самоубийствата. Следват: неуспешна любов - 8 на сто от случаите; тежко физическо страдание - 7 на сто; тежки финансови затруднения - 5 на сто. Заради загуба на работата си са посегнали на живота си едва 1-2 процента от самоубийците у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение на 36 коментар.Те не можели да се приберат в апартамента си. Извикаха психиатри и го прибраха само за 1 месец и пак го пуснаха.Живота на тези хора се превърна в ад.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 35Ко не харесвати бря ? Нешту ни ва изкефищи, ъ ?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма превенция и контрол на психичните заболявания. Това е в основата на самоубийствата у нас. Сещам се за случай с познати. И ми се оплакват синът им бил диагностициран с шизофрения, но той и те(родителите) изхвърляли лекарствата в тоалетната защото синът им нямал нужда от лекарства. Минава време минавам през улицата на която живеят случайно и ги виждам да плачат(родителите му) питам ги нещо лошо ли е станало? А те не, не е лошо просто синът им ги заплашил, че щял да ги изколи.
34
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По брой самоубийства на глава от населението:Русия е на 17 място.България е на 72 място.Швейцаря е на 82 място.Холандия е на 98 мястоГермания и Дания си делят 105 място.Испания е на 135 място На запад са много зле, да знаете !!!
33
10
 
18
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Мутрата на чело на държавата е главната причина!
32
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самоубивали се - какво друго да очакваме при ГЕРБ?!
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В изследването показват данните за България , но от *** не четат, и пишат за Русия .
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама помнете - В Швеция, Дания, Швейцария се самоубиват мноооого повече....Горното е лъжа, ако не знаете :)
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самоубийци за работа няма, защото работите ни са смешни. Я да изгубиш позиция за 280000 евра на годинаи на теб ще ти иде да скочиш от моста...
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви стадиони , каква атмосфера ! Световно ,, Световно първенство по футбол " РУСИЯ !!!!
27
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГЕРБ е така - българите се самоубиват.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2014 лъжите на Кунка , Москов , Кънев .... обеднели като реформаторите спечелиха гласове от изборите и станаха поредната патерица на малопроцентния Бойчо Методиев Борисов да окупира властта .Евростат ни показват ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ГЕРБ и Собственика и !
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Известният психолог Ерих Фром още през 1957г. даде причините за самоубийствата- пълно неприемане на нещата около тебе и не виждане перспективи за тяхното оправяне. В българската джунгла /икономическа, финансова, културна и др./ няма оправяне. Това,че сме първи по самоубийства не е ново, но не знам защо не се казва,че сме първи и по самоубийства в Европа на хора под 18г. възраст.
24
3
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Защо намесваш Русия БГ е най-бързо изчезващата нация в света пред Сомалия сме дори това е факт.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е, защото са в потрес, че не сме в Евразийския съюз.
22
5
 
20
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Нормално вината за самоубийствата в България да поеме управляващата партия и нейния "балканския лидер" Бойко Борисов , защото през това управление се развихриха беззаконието , съдебната система "наш човек" , безчувственост , липсата на елементарна справедливост, заменена от безпардона бруталност!Пресен пример за жестокост са протестите на майките на деца с проблеми, безогледното избиване на здрави животни и т.н. Но има Бог!
21
1
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
От това което прочетох останах с впечатление , че средното за ЕС е 11/100хил. , а в Бг сме ПОД средното за ес- 9/100к, което ще рече че има държави с повече самоубиици - и това че всички останали са по-добре от нас.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статистиката за 10 г герб сме намалели с 600 хил души, което се сравнява само със дарк ейджис сиреч тъмните векове в европа. Всички др статистики са производни и последствия
19
2
 
14
 
! Отговори
:( преди 5 години
тежко физическо страдание - 7 на стоТакива хора трябва да имат право на доброволна безболезнена ефтаназия, особенно при нашето здравеопазване и грижи.
18
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените крeтeни пак плъзнаха да обвиянват Бойко ама никой не обяснява кой е виновника за водещата в световен мащаб позиция на Руската *** по самоубйсва :)

Спонсорирани публикации