Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!

Кои са причините да посягаме на живота си? Вижте!
17 юли 2018 08:30,
62
Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!
Снимка: flickr

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Това означава, че 9 българи на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г., при среден показател за ЕС - 11 на 100 000.

Броят на българите, посегнали на живота си, намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 българи, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, предава БТА.

В НЦОЗА от миналата година работят по проект "Подобрени услуги за психично здраве", чиято основна цел е да намали с около 10 на сто броят на самоубийствата у нас.

Проектът е подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като основно се работи по повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.

Годишно около 3000 българи посягат на живота си като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.

Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити /около 45 процента/, са заради конфликти в семейството, показват данни на експерти от НЦОЗА.

Втора водеща причина за това българите да посягат на живота си, са тежките психични разстройства - около 12 на сто от самоубийствата. Следват: неуспешна любов - 8 на сто от случаите; тежко физическо страдание - 7 на сто; тежки финансови затруднения - 5 на сто. Заради загуба на работата си са посегнали на живота си едва 1-2 процента от самоубийците у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според ООН (малко по-стара статистика) самоубийствата на 100,000 човека на година в Русия са 10.82, а в България са 1.14 - 10 пъти по-малко
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Джендъра като прегази животновъдите в Шарково и ще има нова вълна самоубийства, като почнат банките да конфискуват имуществото на животновъдите ще видите за какво иде реч.Всичките в едно гърне *** и *** - Бойковци, гербаджии, ветеринари, банкери, ЧСИ-та..... Предполагам ще се бесят, няма да са им остнали пари да се палят на животновъдите.
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактЯ обясни високия брой самоубийства в Русия? Бойко ли е там пак виновен че ми е много интересно :)
14
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактОния във Варна се запали без да иска понеже бях там и видях какво реално стана, останалите бяха пияни. Никой нормален няма да се запали дори клошарите не го правят, а то тях по-зле няма.
13
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Суджука дойде ли на власт и хората почват да се палят.
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е една от водещите страни по самоубийства в света. Отворете която и да е статистика ще го видите. Ама ГЕРБ са виновни и там знаем.
11
1
 
27
 
! Отговори
Мария Габриел преди 5 години
Голяма работа и изобщо, защо ни занимавате с тези никому ненужни статистики?! Важното да се казва е, че с моята колежка - другарката Майдел от Дупница, постигнахме неверояяятни резултати в Евродигитализацията и Електронното правителство (каквото и да означава това)!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анкетата е проведена сред самоубийците. Интересно как разбират от какво се е самоубил някой, ако не е психично болен и не е оставил предсмъртно писмо?
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До добре съмТака е можеш и да си го навреш там където слънце не огравя за което е и предназначен тоз руски ***.
8
5
 
7
 
! Отговори
добре съм преди 5 години
Мога да си вея руското знаме където и когато поискам.
7
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я покажете статистиката в Русия :))))) между другото е много забавна ама сигурно Бойко и там е виновен
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиквен стандарт в БГ това е !
5
5
 
18
 
! Отговори
Бойкоборисовщина преди 5 години
ТОва е има "свобода на словото" има равенство и слобода на печата, а реално сме си стария _кенеф външен и непочистен и само пожарникаря пръска _клекалото отвън с ароматизирана вода да каже,че всичко е наред, ама той прелива
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ !!!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че сме стабилни и за мигрантите, които ежечасно в Безмер и за чумата по овцете никой нищо не знае.А, и се целува с Юнкнер - с езици.
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на комунизма хората не смееха да се самоубият от страх да не ги накаже партията.А сега при демокрацията всеки е свободен и може да се самоубие когато си поиска без да се страхува.
1
3
 
20
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Няма ,как да е вярно щото на двама Българи вече има по един ***...а до сега не съм чул *** да се самоубие така ,че лъжлив евростат!

Спонсорирани публикации