Кога ще разберем истината за Ренета? Болницата мълчи, Сливен скандира!

Майката на родилката: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!
20 авг 2018 09:15,
105

Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка върху здравеопазването в Сливен.

Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

Първоначалните заключения сочат, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

В знак на съпричастност стотици сливналии излязоха на протест пред болницата. Но кой да ги чуе - директорът на болницата е в отпуск, а д-р Таня Пашева, ръководила раждането, отказва коментар, докато болницата не излезе с изявление и не станат ясни резултатите от аутопсията на жената.

Още по темата

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се тази сутрин почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", посочи пред Bulgaria ON AIR Петър Томов, бащата на починалата родилка.

По думите му след седмица ще приемат новородената Мария в София на рехабилитация, бебето има мозъчен оток и пареза на едната ръчичка.

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък, пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание.

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заключи Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналия месец имаше такъв случай в Плевен и нищо не се чува за него. Сигурно убийцата наричаща се докторка още изражда бебета. Много са случаите на починали хора преждевременно от лекарска престъпна немарливост,но на близките им не им е до медиите когато това са случва,и случаите се потулват. Повечето лекраи в БГявно са си объркали професиите,не трябва да са лекари,а търговци,безнесмени..
68
18
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Интересно дали е била здравно осигурена, или както повечето крадци и готованци в наш'та мила родина е смятала, че и без да плаща на нея обществото и е длъжно да и извършва безплатни услуги... Да попитам коментиращите за хонорари по долу - вие така някак про боно ли работите по принцип? Идва някой нагляр и ви казва че сте му длъжни да направите за него нещо безплатно, щот на него така му е по-удобно? Какво срамно има да искаш заплащане за труда си?
67
9
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Сума ти осигурена на 15 лв месечно *** живее с романтичната заблуда, че плаща образованието на лекарите. Мунчооо, отдавна има бая солени семестриални такси, дори за държавната поръчка. *** си чешете езика със самочувствие, кого сте "изучили". Че и на адвокатите им "плащате" висшето, *** там и гък не коментирате като ви дерат като брйлери с хонорарите си. На тях е редно да се плаща, а? Пък докторята да са безплатни, щото са ви длъжни.. Незнайно за какво?!?!?
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Статистикздравната вноска няма как да е 300 евро като в германия защото заплатите са под 300 евро!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
справедлив процес няма да има, ще си остане удобната диагноза белодробна емболия, всички го знаем, наказани поради незнание или гршни действия никога не еимало за съжаление, в здравеопазването ни е същото положението, както в цялата държава
64
0
 
22
 
! Отговори
Пук преди 5 години
Болницата в Сливен трянва да отговори защо не е извършено секцио по спешност. Със сигурност е имало дежурни екипи на които им се плаща дори и да спят.
63
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 5 години
Когато работя - РАБОТЯ и не мисля за заплатата си и колко мога да изкрънкам от студентите си!
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Като ти е МАЛКА ЗАПЛАТАТА отивай да практикуваш в САЩ, Англия, Франция и др! Преди това си ПЛАТИ скъпото медицинско образование в България! Аз не желая да плащам образованието на такива като теб!!!
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината НЯМА да се разбере.Както винаги колегите на докторицата ще излъжат за и спасят ***.
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да са живи и здрави медиите.
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май някой си е чакал предварително хонорарчето под масата и затова не е предприел своевременно секцио, а си е чоплил носа и е обяснявал колко е неблагадарна и зле платена лекарската фрофесия?!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58. Не е вярно, че не се чува - родители във Варна помолиха Господари на ефира да връча Бялата лястовица на д-р Иван Танев от СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов", така че има и хора с признание от родителите. Да не говорим, че когато се разчуе за даден лекар, че е добър и не прави грешки, хората го избират в екип за раждане и получава възнаграждение за това. Аз лично благодарих на нашият израждащ екип и им раздадох торби с подаръци освен, че си платих таксата за избор на екип.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОвчарТи си гледай овцете и не говори за неща,които не разбираш.За тези заплати и това отношение даже ти е много.В България има УНИКАЛНИ лекари.Само,че когато някой е доволен нищо не се чува.ТОВА Е
56
5
 
4
 
! Отговори
Овчар преди 5 години
Овчици, не разбрахте ли, че в тази държава вече няма професионално медицинско обслужване! Има фелдшери и търгаши! А такива хора, как да ги виниш - те толкова си могат.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53И проблема ти е,че трябва да заведеш детето на зъболекар ли?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да ама неКакто в навсякъде по света всъщност...
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Това НЕ е вярно .Допускат се с/у заплащане.Друг е въпроса,че не виждам кой нормален човек ще иска подобно нещо.Със сигурност ако мъжа ми присъстваше на раждането щях да съм много по-притеснена.Говорите наизуст.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука е умряла работа , миналия месец получихме писмо от семейната каса , уведомяваха ни че ако не заведем детето на задължителния зъболекарски преглед щели са да спрат детските надбавки ...
51
7
 
7
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ренета е позната с организирането на протести с цел запазването на Пирин.Дали е била неудобна?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
320 евро е вноската :)