Кога ще разберем истината за Ренета? Болницата мълчи, Сливен скандира!

Майката на родилката: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!
20 авг 2018 09:15,
105

Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка върху здравеопазването в Сливен.

Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

Първоначалните заключения сочат, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

В знак на съпричастност стотици сливналии излязоха на протест пред болницата. Но кой да ги чуе - директорът на болницата е в отпуск, а д-р Таня Пашева, ръководила раждането, отказва коментар, докато болницата не излезе с изявление и не станат ясни резултатите от аутопсията на жената.

Още по темата

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се тази сутрин почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", посочи пред Bulgaria ON AIR Петър Томов, бащата на починалата родилка.

По думите му след седмица ще приемат новородената Мария в София на рехабилитация, бебето има мозъчен оток и пареза на едната ръчичка.

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък, пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание.

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заключи Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40. Не е точно така, можеш да присъстваш но си има цена. В болницата, в която ражда жена ми беше 200 лева. Така че, който не е сигурен в лекарите си по-добре да ги даде тези 200 лева и с една камера да снима, да видим тогава какво ще се оправдават лекарите ? В този ред на мисли, защо не се вмени задължение на болниците да записват ражданията, за да може при нужда да се установява кой крив, кой прав, а в случай, че всичко е наред записите да се унищожават ?
48
1
 
20
 
! Отговори
Смешен вой преди 5 години
До Анонимен 45"ама тук инсулина на свекърва ми е 140 лв , а в Германия 4.50 евро ."Ама в Германия потребителската такса е 10 евро, а здравните вноски са 30% от заплатата ти, т.е. няколко стотин евро. Като сравняваш едното, сравнявай и другото. Инсулинът вероятно пак е 140 лв, но разликата се поема от тамошната Каса, защото хората СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ.
47
0
 
14
 
! Отговори
Статистик преди 5 години
До Анонимен 45Ами тук здравната вноска на свекърва ти е 16 лева, а в Германия - 300 евро!
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми свекърва ти да ходи в Германия, тогава! Някой спира ли я?
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама тук инсулина на свекърва ми е 140 лв , а в Германия 4.50 евро .
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КюстендилецЕндокринологът само диабетици ли лекува? Има и други ендокринологични заболявания.
43
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ ФАЛИРА БОЛНИЦИТЕ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ! СПРЯ ДА СЕ РАЗПЛАЩА С ТЯХ С ГОДИНИ И САМО ЗАПЛАТИ Е ПЛАЩАЛ ЗА КОНСУМАТИВИ И ДРУГО НИЩО! И ДЪРЖЕШЕ ПАРИТЕ ПО БАНКИТЕ ДА МУ ПЛАЩАТ ПРОЦЕНТ ПЕЧАЛБА И ТОГАВА ИМАШЕ И ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7 МИЛИАРДА КОЙТО ТОЙ НАПЪЛНО ИЗХАРЧИ И ВЗЕ НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ 4 МИЛИАРДА ДА ЛЪЖЕ , ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО!!!А ОТ СЪСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВО ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО КЪМ ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ С ГОДИНИ СЕ СКАПА ИКОНОМИКАТА И ЛЕКАРИТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИЗБЯГАХА!
42
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой лежал ли е в болница през така наречения лош комунизъм след операция държаха по 20дена най малко в болницата следяха кръв урина изследвания а сега как е максимум 2 дена и на третия те изритват да не умреш там
41
6
 
18
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Само един пример за алчната ,,бяла мафия,, - диабетиците са освободени от потребителска такса. Но точно в кабинет на ендокринолог/лекар,който лекува диабетици/ поне на 5 места има табела с потребителската такса !!! Ей това ни
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на запад когато жената ражда присъства съпругът . в България не се допуска НИКОЙ .
39
4
 
30
 
! Отговори
да ама не преди 5 години
Престанете да пишете ,че в България има здравеопазване.Здравеопазване имаше по времето на социализма/каквото и да е било/.Сега в България има медицински услуги,които се търгуват,а лекарите са в категория еднолични търговци!
38
16
 
7
 
! Отговори
Една луда преди 5 години
До някой,Еластичност е способността на матката да се разпъва пропорционално на големината на плода. С годините детеродния орган губи това свое свойство и води до трудно износване на бременността и трудно раждане в последствие. За това много от бебетата започват да се задушават по време на раждането и получават редица увреждания от това.Колкото до еластичността на моята мозъчна дейност, повярвай, много по-добра е от твоята.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз не съм гербер, но разсъжденията са ти много наивни. Има много хора, дето си мислят, че никога няма да им се случи се пенсионират, но в един момент идва и този момент - от днес за утре от 2000 на ръка се оказват с 200лв пенсия. Вие родители нямате ли, че така?"Остана един родител. Другия го умориха по болниците преди пенсия.
36
7
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Аз не съм гербер, но разсъжденията са ти много наивни. Има много хора, дето си мислят, че никога няма да им се случи се пенсионират, но в един момент идва и този момент - от днес за утре от 2000 на ръка се оказват с 200лв пенсия. Вие родители нямате ли, че така?
35
2
 
13
 
! Отговори
до 28 - Татко-то преди 5 години
Разбирам те напълно, какво имаш в предвид. Но така е устроена и функционира България - всеки да е по-тарикат от другия. Тея, дето се осигуряват на МРЗ, а получават по 2000 на ръка се смеят на другите, дето получават 1400, но се осигуряват на тях. Същото важи и като те прередят на светофара. Или в задръстването. Обаче не си дават сметка, че в края на краищата заради подобни тарикатлъци държавата и всичко боксува.
34
5
 
17
 
! Отговори
Жена 17, преди 5 години
Ако въобще си жена и някога си раждала, тямаше да пишеш глупости от типа на тази, че хем си родира секцио, хим ти дърпали бебето и не можели да го извадят.Амн от съчинения и глупосни из нета.За случая с починалата родилка никакви факти още не знаем. Но чукча писател.
33
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен"В Люлин в едно ДКЦ са сложили следният нагъл надпис :"Моля имайте предвид, че ползващите здравни услуги, не са клиенти, а здравни пациенти и не отправят към лекарите желания, а само дават информация за здравното си състояние". Навярно им е омръзнало от "ИСКАМ болничен!" и "Искам онова лекарство, дето го показаха при Гала."
32
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Една лудаНе се чувствай длъжна да се представяш навсякъде с диагнозата си, моме. Колкото до еластичността на женските органи - не ми е ясно как си ги представяш тия работи; ясно ми е само, че на теб ти липсва "еластичност" - главно в мисловните процеси.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Люлин в едно ДКЦ са сложили следният нагъл надпис :"Моля имайте предвид, че ползващите здравни услуги, не са клиенти, а здравни пациенти и не отправят към лекарите желания, а само дават информация за здравното си състояние". Аз това го разбирам, като до тук с вашите права, оттук нататък имате само задължения да плащате !
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Същото важи и за пенсиите - като станете 65, да не се чудите що пенсията ви е 200лв."Да бе, 65 години!? То ако стигахме до 65 пенсионната възраст щеше да е 70! Уж си гербер пък не знаеш как как се прави