Кога ще разберем истината за Ренета? Болницата мълчи, Сливен скандира!

Майката на родилката: Излезте и кажете истината за дъщеря ми!
20 авг 2018 09:15,
105

Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка върху здравеопазването в Сливен.

Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

Първоначалните заключения сочат, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

В знак на съпричастност стотици сливналии излязоха на протест пред болницата. Но кой да ги чуе - директорът на болницата е в отпуск, а д-р Таня Пашева, ръководила раждането, отказва коментар, докато болницата не излезе с изявление и не станат ясни резултатите от аутопсията на жената.

Още по темата

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се тази сутрин почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", посочи пред Bulgaria ON AIR Петър Томов, бащата на починалата родилка.

По думите му след седмица ще приемат новородената Мария в София на рехабилитация, бебето има мозъчен оток и пареза на едната ръчичка.

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък, пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание.

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заключи Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
20
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Мисля, че ситуацията е до някъде ясна. Лекарите са преприели рискован метод. Метода е довел до смъртта й. Сега ще се прикриват един друг с надеждата да им се размине.
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над 30 години органите на жените не са вече достатъчно еластични"Така е, на тази възраст по-трудно издърат скачането в/у корема.
7
2
 
27
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Това е пореден случай на лекарска грешка при раждане, която ще остане неказана. Само тази година са поне три. Припомням случая с д-р Байчева, защото и тя също ползваше форцепс, но така както върви делото май ще я оправдаят. Лекарите винаги се измъкват ненаказани. Все пак благодаря на другите професионалисти, които си вършат работата, както трябва, но тези, които предизвикват подобни трагедии трябва да бъдат наказвани ! Твърде малко българи сме останали, за да умираме по болниците !
6
7
 
21
 
! Отговори
от Сливен преди 5 години
Както и предполагах, раждането е правен от млад лекар и вече като е станала белята са извикали най-опитния акушер и началник на отделението доктор Пашева. Какво е станало ще стане ясно,но старите кадри завършили медицина по време на комунизма като доктор Пашева са в пъти, пъти,пъти по-добре обучени и подготвени. Новите кадри завършващи медцина в София явно не покриват същите стандарти. Иначе вчера казах, моята дъщеря се роди при Пашева 2006 без проблем както и трите деца на брат ми-те със секцио
5
46
 
8
 
! Отговори
Една луда преди 5 години
Кога ще спрат нещастните случаи с родилки? Ами когато българката се сети да ражда деца на 20-25 години, което е най-подходящото за това възраст, а не да чака критическата и тогава да хукне по ин витро и т.н. процедури. Над 30 години органите на жените не са вече достатъчно еластични, куп болести и се почва с висенето по болници и чуденето и маенето, как да докараме бременността поне до 7-ми месец.Ами раждайте млади, както го е определила природата, за да сте здрави и вие и децата ви
4
3
 
8
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати!
3
3
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Ама кой ви излъга, че форцепсът е отдавна отречен? Залегнал е и в най-новия стандарт по АГ:НАРЕДБА 19 от 22.12.2014 г. за утвърждаване намедицински стандарт "Акушерство и гинекология"...25. "Раждане с налагане на форцепс (вакуум-екстрактор)" е раждане, при което върхуплод в главично предлежание е упражнена тракция със съответното акушерско пособие....7.2. пособия за екстракция на жив плод през естествените родови пътища:форцепс (ако е 1 бр. за предпочитане е форцепс на Simpson)
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да я прости! Едно дете ще живее без майка! А истината едва ли ще излезе, защото в Б-я никога не се признава лекарска грешка. Защо , като се е видяло , че раждането е проблемно , не се е преминало към извършването на секцио? Сигурно и тук става дума за пари! Много жалко!
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление най-вероятно никога!В срината държава, в която всъщност и здравеопазването, и правосъдието отдавна са мъртви, няма как да има справедливост!