Генерали в спор за един главсек! Освобождаването – формално

Премиерът наредил в НС да изчакат указ, за да няма "втора буря"
Обновена: 18 сеп 2018 13:16 | 18 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
9
 
! Отговори
BGN преди 5 години
"Можехме"да не го освободим, то вярно че Плевньо си беше чехал, ама чак пък ......Президента на "народа", надпартиният, що го излагат така. Бай Ой е решавал вместо него....
46
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До :)"За какви "заслуги" от майор го направиха генерал - не знам"...----------------------------------------------------------------------------------------------------Е как за какви... - изви ръцете на една гнила "империя" и я изтласка извън пределите на България, а жужето още скърца зъби... - редно беше да го направят Генералисимус...
45
1
 
20
 
! Отговори
F преди 5 години
Борисов, за теб май всичко е формалност в България? Президентската институция не ти е притурка към управлението на ГЕРБ. Ако така си свикнал да управляваш и командориш при Плевнелиев , то това не ти е Плевнелиев! Това е Президент на България! Свиквай с тази мисъл!
44
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Къде е Борисов... - къде е Нинова... -къде е Ню Йорк и ООН-то и къде е село Крушовица...
43
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
Генерал Радев спори Мутрак Тиквунов? Какви генерали ви гонят? Боко е бутафорен генерал и го направиха такъв цар Симо, Първанов и Доган. За какви "заслуги" от майор го направиха генерал - не знам.
42
14
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До реалист"Оставка ти Вожде също е форамлност!!! Знаеш, че народа я иска"...----------------------------------------------Ако целият народ живееше на Позитано, Копринка и Бузлуджа да... - но слава Богу има и други места в България...
41
1
 
1
 
! Отговори
КУзел преди 5 години
До баба мара...ти имаш петна..ама от задната част на гащите.
40
1
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
маринов има петна в биографията може ли да бьде на дьржавна работаотнася се за всички кандидати
39
11
 
2
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
Тоя наш "цар" взе да се олива вече,самозабрави се. Няма нищо,другия път хората ще знаят за кого да гласуват,щото до сега Радев беше на никому неизвестен,сега обаче вече е известен, за съжаление, в не добра светлина.
38
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 5 години
В тази държава вече всичко е формално за Вожда - изборите, назначаването на министри, правосъдие, образование, здравеопазване, саниране, асфалтиране. Само усвояването не е формално. Оставка ти Вожде също е форамлност!!! Знаеш, че народа я иска.
37
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До Анонимен"Спор за поредното министърче ? Което ще спаси ***. На оня жадния за власт? Не ме интересуват "министрите" му! Да си ходи вече!"...-------------------------------------------------------Жадна за власт в България е една женсшчина, за която често излизат заглавия в пресата от рода на: "Нинова е бясна"... - "Нинова скочи"... - а Борисов два пъти си подава оставка и е доказал, че не ламти за власт... - но хората се усетиха кой върши работа и го избират...
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гербаджиите и троловете им са същата стока като Боко и Цвък...кухи та чак дрънчат! Не им омръзна едни и същи простотии да дъвчат по адрес на Радев....ай сменете плочата че се изтърка!
35
4
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
и е много интересно как човек 1 книжка в живота си тръгна да разсъждава по правните норми и по законите " аз мислех че...." Бе какво мислиш бе? Знаем те какво мислиш - само за суджуци
34
3
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Аз не виждам двама генерали, аз виждам един генерал , а другия си беше жива мутра, до деня в който Доган него направи генерал за една вечер!
33
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 5 години
Амчи като е формално, спазете формата. Елементарно е.
32
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До vladi"Моля се тези хора да са необразовани!"...----------------------------------------------------------------------------------------------Нема нужда да се молиш - тия хора са известни... - хора от големите градове и областни центрове, хора с висше образование, младите хора... - другите, дето хвърлят пари през балконите ли предлагаш да ни управляват...
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спор за поредното министърче ? Което ще спаси ***. На оня жадния за власт? Не ме интересуват "министрите" му! Да си ходи вече!
30
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мачкай боко фурашките
29
17
 
3
 
! Отговори
Кури , Кури преди 5 години
*** , СЕЛСКИ , *** Задявки ! Радеф ми падна в очите !!
28
17
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Когато президентът си отвори устата ти става едно сухо, сухо... - все едно да се надвесиш жаден над чешмата, а тя да капе...