Убийството на Виктория стигна и до ООН. Гутериш – изключително притеснен!

Генералният секретар призова извършителите да бъдат наказани
9 окт 2018 09:10, Елка Василева
102
Убийството на Виктория стигна и до ООН. Гутериш – изключително притеснен!
Виктория Маринова. Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Гутериш е изключително притеснен заради убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар.

"Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той.

Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично така и на четири очи.

Стотици опечалени българи се събраха на бдение в памет на Маринова в Русе, отбелязва АП и съобщава, че те са поставили свещи, нейния портрет и рози в подножието на паметник.

Председателката на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде  ТАСС, цитирана от БТА.

Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че жената е била журналист е случайност. Извършителят изобщо не я е избрал, защото е журналист, нито има някаква връзка с работата й. Могла е да бъде учителка или шивачка. Тук случаят се "яхва" и от ООН и от ЕК и ЕС, използвайки възможността да се вдигне шум над насилието над журналисти.
56
2
 
10
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До до KROM 60 - отново емоции. Не разбираш какво казвам. Всички, повтарям - всички терзания заслужават съпричастност. Това, че тази жена е била "журналист" не оправдава вълната от истерии заляла БГ. Убита женица на село или пребит за 50 лева пенсионер заслужава същата съпричастност. Дали обаче я получава? Не. Няма Гутериш, няма бардове като теб. Само статистика. Така че, не зная дали аз замърсявам средата или "емоционални" драскачи като теб. А нивото няма да обсъждам с теб.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде може да се видят предаванията й на запис?Така всеки сам ще си прецени колко е застрашила властта с работата си.
54
1
 
4
 
! Отговори
до KROM преди 5 години
Снизходителното ти, еснафско и самодоволно словоизлияние казва достатъчно. Очевидно нямаш чувствителността да си съпричастен към терзанията на хората. И ако обичаш не се опитвай да слагаш етикети на хората и да ги принизяваш до собственото си ниво. Ако не си емоционално обвързан с проблема няма нужда да замърсяваш средата. Хората са тотално отчаяни и объркани, а манипулативното споменаване на думата "героизъм" не омаловажава станалото. Всичко в този случай е манипулирано още в началото...
53
2
 
7
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Според думите на неин колега пред БНТ, тя е работила по ново разследване, но не е била притеснена, а някои казват, че днес е трябвало да пътува до Хитрино. Можело е просто да я сплашат, но това убийство е по-скоро дело на някой комплексиран психар. Но все пак е съмнително, че много бързат да отхвърлят версията за връзката с работата и!
52
3
 
18
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Не може да водиш предавания срещу господата Златев, Борисов или Пеевски и да спортуваш като тичаш покрай Дунава. Сама си е виновна. Можеше да води предаване за новия клип на Азис, за диктатурата на Путин и т.нт.
51
2
 
10
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Имала е предавания за евтаназирани на животните в Странджа. Също така е интервюирала комунистите от Биволъ които разследваха усвояване на евросредства от страна на Генерал Валентин Златев който близък приятел на Генерал Борисов както и с Генерал Пеевски.
50
2
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Гледам ЦК на ГЕРБ е мобилизирал целият хейтърски контингент да ни обяснява ,че това е криминално ,а не ПОЛИТИЧЕСКО убийство ! Но народът не може да бъде излъган !
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя е разполагала с много пари за една журналистка това е не присъщо.
48
3
 
10
 
! Отговори
рускиня до 48 преди 5 години
"убита заради нейната работа"? А каво точно тя разкри? Какви страшни откровения е могла да намери? досега нейното предаване е било абсолютно дистанцирано от политика и икономика. Има къде ,къде по настойчиви разследващи журналисти
47
1
 
8
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До До 37 - 48 - влагаш прекалено много емоция. Изглежда, си журналист. Да, живота е ценен. И не, този на журналиста не е по ценен от другия. И не прави внушения за някакъв героизъм, защото такъв няма. А писането с големи букви не те прави по убедителен. Колкото до обобщенията за "тези ширини" - ами, това си е нормално клише. Като теб самия. Хубав ден.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Районът бикл свърталище на наркомани и клошари.Общината знаела ли е и ако-да,защо е търпяла това?Вече никой не е застрахован срещу нападение дори през деня.Защо властта нехае,вместо да прибира неадекватните където им е мястото???
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-добрите експерти са интернет драскачите
44
11
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
До българкаУбийства наистина стават навсякъде и по всяко време, но и вие "моралистите" не ни излизайте с вечната мантра, че всеки живот е ценен, да не правим разлика между журналисти и обикновени хора и т.н. и т.н.Да, всеки живот е ценен, но когато се убиват журналисти, още повече, заради тяхната работа, това вече е нещо съвсем различно.И ДА, има МНОГО общо СВОБОДАТА на словото. Да, по тези ширини, това е нещо непонятно, но не и в цивилизования свят, от който ние НЕ сме част.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да обобщим - притесниха се от Малта, от Германия, от Словакия, от ООН, от Нова Телевизия, от Луната, от Марс, арабските шейхове и те се притесниха, и последно, но не на последно място, бат Бойко също много се притесни.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма свободна журналистика в Б.Г.
41
7
 
2
 
! Отговори
отCиднеиAaвстралия преди 5 години
Мога да помогна на разследващите, ще ги насоча към най добрите експерти на ДНК, това са драЗкачите на тоя пробит сайт и моодерастъ, всеки ден поемат ДНК по всички дуБки професионално и са просто най добрите
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези досега които беха убити не са красиви и са нямали частни фирми, затова за тях няма бдение, няма ЕС и ООН. Само скромно съобщение в сводките на МВР и в статистиката.
39
1
 
6
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До To6 - тоест, нещо като обикновен герой в мирно време? Не ставай смешен. Журналистиката в БГ е смешна и крива. Колкото до тази жена - Светла и памет, не я познавам, но не е било редно да си отиде по този начин. Едва ли обаче, това е свързано с работата и, от това което прочетох. Първо -не е била разследващ журналист. Второ - била е женена за собственика на телевизията. Трето - снимките издават по скоро жена влюбена в живота, отколкото социално ангажирана персона. По скоро убиеца е психопат.
38
1
 
9
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Нали разбирате, че журналиста говори пред всички, а особено когато става дума за далавери и ..... Така, че да се правят сравнение с обикновени хора е неуместно, макар живота да е даден на всички за да се живее.