Бизнесът иска: Край на платения отпуск при майчинство!

За това време не се полага труд, мотивират се работодатели
60
Бизнесът иска: Край на платения отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Работодателите настояват при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск.

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда.

Още по темата

Позицията е изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от Българската стопанска камара.

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

Позицията на работодателите е след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

Според бизнеса няма причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За масовото мнение за това че всеки можел сам да си осигурява парите през майчинство не ми дреме никога на обществото не му е пукало и ме ми е помогнало с нищо на мен че да ме интересува мнението му.Пък бизнеса нищо ново не казва това е поредната вариация на темата че бизнеса иска ако е възможно да му се работи целогодишно денонощно без отпуски без почивки и без пари всичките им увъртяни лъжи това значат.
30
1
 
28
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Масово е мнението, че семействата и работещите в бизнесът са достатъчно богати, за да си плащат сами разходите по майчинството или да наемат бавачка. "Бизнесът" използва този мит и изнаглява, като изнудва и държавата и бъдещите родители, които работят да им се множи капиталът. Ако проследиш една тяхна пресконференция примерно във всяко изречение присъства думата "капитал", никъде не присъства думата "човек".
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно дете дават 35 лева детски на бавни но ако семейството надхвърли определения минимум пари за месец като доход биват му спрени. В една Испания дават за едно дете 1000 евра. За това испанските имат по 5деца и си живеят живота. Така че просто в БГ се излагат.
28
1
 
26
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Ти си абсолютен болен мозък."Няква решила да надуе тумбака","плейбоя ,дето ще я остави".Ти си мъж,без жена,без дете,явно и сестра нямаш.Ами не мислиш ли,че има хора ,които се обичат и правят деца с ясното съзнание за това,искат ги ,и ги поставят на първо място.Трябва да се подкрепя и насърчава раждаемостта,защото братята роми ще ни претопят.Ама какво знаеш ти?Ако аз имам 2 деца,едно ромско семейство има 5.Сметни 2 и 2.И да ще ползва отпуск,и ще се плаща.Защото това й е стаж.Егати мисленето.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 30Докато се усетиш тя вече е в четвърти месец. дерзай. Половината мъже се правят на недостъпни и на важни. Тя като се появи след време с бебе или в напреднала бременност помаесряла или вече с бебе в количка започва тюхкането. Докато си важен и се дуел тя прави любов. Тя очевидно не се дуе на никому а се отдава със душата и сърцето си някому.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три години е майчинството. До тогава никой не иска те да се връщат. Освен ако те не са закъсали за пари или при други наложени обстоятелства. Преди майчинството беше 1.5-2 години. Сега могат и мъжете да излизат в майчинство ако майката получава по-големи доходи. Ако не са сключили брак нещата са по-сложни.
25
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие ако имате частен бизнес ще плащате ли пари за неква дето си седи вкъщи и си гледала детето?Никва не ви е днеска я има утре я няма.Та бихте ли и давали пари щото е решила да надуе тумбака?След тва ще се скара с плейбоя дет я е напълнил и ще го играе самотна майка.Вас ви няма в цялата схема-ни сте и правили деца нито сте пробвали,просто се очаква да плащате.
24
1
 
16
 
! Отговори
Без име преди 5 години
Бизнесмените нямат надяваме. Да се задават дано
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ ще ни накаже за тая пуста алчност, майките да не могат да си гледат децата заради едните 300 лв дето са няква милостиня. Робовладелците да имат малко страх няма да е лошо.
22
45
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам бизнес работя в частна фирма ,но изцяло подкрепям искането.Защо шефът е длъжен да плаща креватните забавления на неква кифла дошла от село която по цял ден спи на бюрото ,цъка във фейса и се чуди с кой див селянин да си го сложи за да си уреди животът ?И тия пари които буквално пилеят за да им плащат отпуските а те милите по принцип цел живот са в отпуска просто я карат на различни места -вкъщи,на бюрото,по кафета и молове,та тия пари могат да се дават на работещите служители.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роботите да идват!
20
1
 
8
 
! Отговори
Гошо клюката преди 5 години
Тодор я ибба за 12 път в 15.45 минути цели два часа я изкърти от иббане. Така я ибба че съседа си тропа по парното. Събудиха съседите от викане. Мене Събето ме гали в неделя.
19
0
 
38
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Бизнесът до отпуските на майките допря. Майките така са източили Бизнеса, че горките бизнесмени са се принудили да сменят бентлитата с мерцедеси завалиите. Живи да ги ожалиш!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми да през другото време може да работиш друго и от време на време да ходиш по участия.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къв отпуск като си певица например у селската кръчма. това е свободна професия ако искаш пееш ако искаш лежиш.
16
7
 
26
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Решението на Европейският съд е съвсем правилно. Заплатата на мъжа трябва да е достатъчно висока, за да подсигури семейството без да се налага неговата съпруга да работи.
15
1
 
39
 
! Отговори
реджеб иведик преди 5 години
хаааа такаааа та значи българския бизнес а????къде ни баламосва този същия бизнес,с поръчкови статии къде търсели кадри наужким,къде нямало кой да работи,как давали големи заплати на младите,как искали да връщат хората от чужбина,как борели демографската криза,как мислел българския бизнес за "доброто" на служителите си...та същия този български бизнес пак им мисли"доброто" искал край на платения отпуск!!!та вижте как българския работодател мисли "доброто" на служителите си!!!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам ,но комшийката не дава.
13
0
 
13
 
! Отговори
от 12 преди 5 години
исках да кажа хората да имат деца а не децата да имат деца :)
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той бизнеса големи проблеми има значи. После се чудим защо има отрицателен прираст и се топи страната ни. В сравнение с тука в Швейцария, майчинството е доста добро в България. Но пък за сметка на това с един доход може човек да си позволи много неща. Ако премахнат тези условия, 400 новородени деца за 2016та година в област Видин ще изглеждат мечта в бъдеще. В провинцията това е единственото положително нещо, което подпомага децата да имат деца. После само роми и бежанци ще имате чорбаджии!