След момичешките боеве: Възпитаваме ли насилнически поколения?

Безучастието в насилие също е насилие, смята Ина Антонова
24 яну 2019 09:00, Красимир Ангелов
71

Поредна агресия между тийнейджърки завърши с комоцио за 17-годишно момиче. Драмата се разиграва в центъра на Сандански пред погледите на десетки минувачи, които не реагират на грозната случка.

Още по темата
"Това е проблем на обществото. Безучастието в насилие също е насилие. Нямаме никаква форма на обществено порицание. Възпитаваме насилнически поколения, не се следи какво се случва в обществото ни и си прехвърляме топката между семейство и институции. Всички сме виновни. Не е никак естествена реакция да се правим, че нещо не съществува", обясни психологът Ина Антонова в "България сутрин".

Тя уточни, че става въпрос за световно течение, което се нарича индивидуализъм. Антонова посочи, че даваме на децата си пример за агресия с поведението си вкъщи - оплакваме се от работодател, от роднини, говорим злостно за съседите си.

"Тези деца имат ниско ниво на удовлетвореност в средата, в която живеят. Взимайки опиат те стават свръхагресивни. Насилието е предшественик към посягането към упойващи вещества. Разрушават се нервни връзки. Има изключително повишена тревожност", каза още психологът пред Bulgaria ON AIR.

Ина Антонова е категорична, че вербалното насилие вече почти няма граници и ескалира във физическо такова.

"Случващото се в семейството трябва да бъде творящо и любящо. Идеята не е да контролираме децата ни, идеята е да ги възпитаваме", заключи психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
15
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До Анти джендърФилмите нищо не възпитават. Всички гледахме навремето руски филми но не помагаха, да сме върли комунисти. Важното е какво гледат децата като случващо се в реалния живот.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, това виждат в държавата, това и правят.Виждат, че може да си агресивен и да останеш ненаказан.Може да крадеш и пак да си ненаказан...ако си "играч". Ако си обвързан с големите "тарикати".Та, как родителите да въпитават, като и те са повлияни от случващото се в държавата.Ако институциите работят, ако се знае, че нарушиш ли закона, по какъвто и да е начин, си получаваш наказанието, без условности...нещата се подобряват.И в семейството и по улицата.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм свидетел на десетки боеве и съм участвал в няколко от начално до края на средното си образование. Бил съм свидетел на кървави погроми. Точно така - кървави погроми. Масови сбивания където хора се осакатяват временно или за цял живот. Във вестниците - нищо. По телевизията нищо. Всеки покрива като се почне от уплашените ученици до уплашените учители, директори и т.н и т.н Явно силата на българина е главно механична а не толкова душевна
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училище съм имал поне 3 улични боя 2 от които много сериозни заради.. нищо. Това извън нормалното боричкане между момци. Мислел съм го доста - просто някаква червивост в тея хора, някакви скапани родители, някакъв комплекс за малоценност ги движат да унищожават като режим на съществуване. Нямаше порицание за тях, нямаше последствия от никакъв порядък, нищо че единия от сериозните боеве беше в училището. Това даже е нищо виждал съм хора разбивани за цял живот пред мен в класната ми стая..
21
8
 
9
 
! Отговори
Анти джендър преди 5 години
Забрана за американски филми, в петък вечер руската програма Время и руски филм ! На всеки километър да се дава ежедневно сутрин за възпитание на децата.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои сме НИЕ? Аз не пиша статии за НиЛо, Джугани, Тити, Тата и Гери с Никол.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗапознатНа 47 години съм.В детството ми по тв. гледах съветски филми за войната, някои български и по кината предимно спагети уестърни. Като ученик ако имаше ден в който да не се сбия с някого, беше изключение. Така бяхме всички момчета. Приемаше се за нормално
18
0
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Liberate Te Ex Inferis(Спасете себе си от ада)
17
6
 
11
 
! Отговори
И какво се предлага преди 5 години
Да ги дърпаме НАСИЛА да не се бият / та да ни обвинят в насилие и дани вкарат в затвора/ или да викаме и скачаме покрай тях, като мажоретки.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народе!!!
15
1
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Каквото гледахме по американските филми, вече е реалност у нас!
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А агресията срещу момичето без повод ли е била, или?
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е фрагметаризацията на идентичността на десницата!
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво друго да се очаква след незаконната анексия на Крим от Путин!
11
11
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не е виновна демокрацията за разложението и упадъка, ами някоя система е виновна, и Жан Виденов и Тодор Живков и комунистът Бойко Борисов са виновни и българите са виновни защото са *** и не могат да прилагат демокрацията. А демокрацията е най-добрата система.
10
1
 
38
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
Така е защото не свободата, а свободията е издигната в култ. Ако учител или родител му зашият един шамар на прекалено агресивното дете то бързо става неагресивно, но тогава скачат една камара агенции за защита на детето и родителя или учителя биват осъдени. По същата причина и никой не смее да се намеси при агресия на улицата. Ако някой се намеси, накрая в повечето случай той бива изкаран за виновен. Въпроса как на можеш да спреш някой агресивен и налитащ на бой без да използваш сила???
9
0
 
22
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Насилието идва най-вече от материалите, които всякакъв вид медии тиражират, промиването на мозъците на "юзърите" от ранна детска възраст и упадъкът на ценностата система в социума като цяло. Психолозите и отговорните институции си измиват ръцете, прехвърляйки почти изцяло вината към семейната среда. За всичко това решението е лесно - ясни критерии за контрол в медиите и повишени изисквания за качествено образование /каквите няма както знаем - всичко опира до бройки и бюджетчета/!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злобата поражда насилие. Завистта поражда злоба. Ниската култура и липсата на интелект пораждат завистта и злобата...
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не опростяването, а опростачаването на нацията води до това.
6
5
 
25
 
! Отговори
Becker преди 5 години
Основният проблем е неподготвеността на родителите да се справят с възпитанието във времената, в които живеем. Средата е проблемна именно заради това.