След момичешките боеве: Възпитаваме ли насилнически поколения?

Безучастието в насилие също е насилие, смята Ина Антонова
24 яну 2019 09:00, Красимир Ангелов
71

Поредна агресия между тийнейджърки завърши с комоцио за 17-годишно момиче. Драмата се разиграва в центъра на Сандански пред погледите на десетки минувачи, които не реагират на грозната случка.

Още по темата
"Това е проблем на обществото. Безучастието в насилие също е насилие. Нямаме никаква форма на обществено порицание. Възпитаваме насилнически поколения, не се следи какво се случва в обществото ни и си прехвърляме топката между семейство и институции. Всички сме виновни. Не е никак естествена реакция да се правим, че нещо не съществува", обясни психологът Ина Антонова в "България сутрин".

Тя уточни, че става въпрос за световно течение, което се нарича индивидуализъм. Антонова посочи, че даваме на децата си пример за агресия с поведението си вкъщи - оплакваме се от работодател, от роднини, говорим злостно за съседите си.

"Тези деца имат ниско ниво на удовлетвореност в средата, в която живеят. Взимайки опиат те стават свръхагресивни. Насилието е предшественик към посягането към упойващи вещества. Разрушават се нервни връзки. Има изключително повишена тревожност", каза още психологът пред Bulgaria ON AIR.

Ина Антонова е категорична, че вербалното насилие вече почти няма граници и ескалира във физическо такова.

"Случващото се в семейството трябва да бъде творящо и любящо. Идеята не е да контролираме децата ни, идеята е да ги възпитаваме", заключи психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До Анонимен 40"Добър урок" за това, как се носи отговорност и как се възпитава ценностна система у децата ни. "Трай бабо за хубост.", "Като се ритат атовете, ние ке си траем.", "Наведена главица сабя не я сече.".... и още куп поговорки, мога да ти напиша, които показват същността на нашите характери. Иначе сме големи радетели на справедливостта.Аз лично бих се намесил да ги разтърва. Дори да ме бият, защото така моите деца ще знаят, че не трябва да се примиряваш с посредственоста.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При жените не е нищо особено има много случай на момчета тихи умни наричани зубъри удряни без причинно обиждани от някой а другите с ехилят и снимат .В тези случай тормозеният,решава дали да ги избие,но ако ги избие ще го съдят а никой не иска да го съдят заради банда ***.Но такива случай има във всяко училище в тая държава.В държава ако не си бил бит/налаган/удрян си имал късмет повечето нямат късмет.Въпроса е как да действаш да си отмъстиш или да не отмъстиш а да оставиш сами да се смажат
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бг варианта ако си момче и си стоиш на чина и съученика ти бабаит почне да те налага без причинно а други съученици снимат и се хилят малоумно.Ако на другия ден му вкараш една химикална в главата или един куршум.Ще те изкарат убиец.Същото е и в Сащ но в Сащ всеки може да си купи оръжие а купи ли си оръжие му вкарта куршум.Всеки решава дали да намери пистолет,но ако намери пистолет и гръмне един или не един а доста народ после ще го изкарат убиец.
42
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ако се съди от думите на психолога, които би трябвало да бъдат неоспорими, защото са думи на специалист, то всъщност заглавието би трябвало да гласи : "...... - Какво да правим с децата си?", защото е очевидно, че насилническите поколения вече са възпитани като такива. Не е хубаво да се бяга от отговорност, като се задават риторични въпроси)
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ученици са били тормозени в училищните им години от разни *** имащи са за бабаити .Но ако е умен си е казвал ако направя като някой ученик в Сащ ще ме съдят,не си струва заради разни *** да го правя.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако битата ги беше разбила щяха да я съдят.В сащ ги разбиват но там е лесно да се намери оръжие а тук оръжие не се намира толкова лесно но все пак може и да се намери .Въпроса е струва лиси да те съдят заради разни ***.
39
0
 
7
 
! Отговори
Как да стане преди 5 години
Ако мъж ги хване да ги разтървава - ще го изкарат насилник върху жени и ще го вкарат в затвора, ако жена се опита може да си изяде боя и дори да се обединят и да я претрепат. Ако само им викаш ще те изкарат, че ги подкрепяш. Ако просто ги отминеш ще излезе, че и ти си насилник, щото не си спрял насилието. Ами мисля че е време при тези нови закони и стратегии дето ги приемат да вземат да кажат на хората какво да правят. Така излиза, че каквото и да правят е пограшно.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма как насилници"Това, че си се счепкал с някой в "мини дуел" не те прави насилник. Жонглирането с думите и изопачаването на фактите и обстоятелствата не променя истината. Освен това едва ли някой има спомен да се е стигало до комоцио, дори веднъж. А сега обикновено е МИНИМУМ сътресение.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се намеси минувач, може да бъде обвинен че той го е започнал или да бъде влачен да дава показания. Така че всеки си решава дали ще се прави на герой за себе си.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука доста хора се хвалят, че редовно са се биели когато са били ученици. Тогава какво се чудите на насилието на младите. Предните са им родители. Няма как насилници да възпитат принцове и принцеси с аристократични обноски, пардон "джендърски" обноски.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като ученик ако имаше ден в който да не се сбия с някого, беше изключение. Така бяхме всички момчета. Приемаше се за нормално"Да де, само че и боя беше по-регламентиран, 1 на 1, без излишна жестокост в стил доубиване на земята. Разликата е от небето до земята.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешници, какво обвинявате 'младите', все едно не сте ги ВИЕ възпитавали... Чрез пъпкуване или чрез спори са се пръкнали тия млади, от кактуси ли са отглеждани, картофи ли са ги учили на човешки ценности. Много сте жалки.
33
1
 
12
 
! Отговори
boko bo преди 5 години
Поредният гърч на едно атрофирало общество в една загиваща Държава. Няма как да е иначе, след като на върха са хора без морал, съвест, чувство за дълг и т.нат. Хора с криминална история и без нужното образование и квалификация. Но всеки народ си заслужава управниците. След като мислим с г...за си и се оставяме да ни приспиват с 1на приказка 30г как да бъде 3наче? Много лоши години ни чакат. Сомалия в Европа ще бъдем.
32
1
 
16
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Хората не се намесват, защото накрая по един или друг начин, ще си го отнесат те.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво виждаме в днешните сериали!Богати и бедни които се ненавиждат едни другиГорчива Любов, Искрите на отмъщението, Опасни улици ...
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антонова казва верни неща като цяло но причинно следствената връзка на едно място я обърка и съм съгласен с който каза че корена на причината също се крие в това че тези деца най-вероятно не вършат нищо друго докрай и за това търсят "победа" някъде другаде. Това като се комбинира с очевидната липса на последствия в цялата държата от мародерстването.. като някаква наркотеритория сме станали а начело ни някакъв бурсук-бияч от квартала.. което е огледална картинка на това което видях в училище
29
0
 
9
 
! Отговори
От бореца преди 5 години
Трябваше се знае кой може да прилага силата регламентирано, не можеш спреш насилника без прилагане на сила и страх от последствия, това е все едно да отучиш Илия Илиев да продава римски гласове или Дон цеци да краде, без бой!
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Забрана за американски филми, в петък вечер руската програма Время и руски филм! На всеки километър да се дава ежедневно сутрин за възпитание на децата"-Наистина филмите Кит, На инат, Баш майстора и много други са показателни са шуробаджанащината, подкупите, наще хора, пълното безхаберие на всички, далаверата, дребната тарикатщина, некадърността и т.н. и т.н. ширещи се по онова "светло" време! Тези филми ще бъдат много полезни за сегашните деца да видят Бай *** какъв е бил по онова време!
27
4
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Понеже ми припомни детството, че в Петък даваха Съветски филм наскоро и Аз се сетих във връзка с това, че вече всеки ден дават Екшани и Турски сериали! Нали сме в НАТО и САЩ са ни новия голям брат всеки ден даваме техни филми не само веднъж в седмицата като тогава.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Насилието е предшественик към посягането към упойващи вещества."Не госпожо Антонова. Бездействието и мързелът са предшественици към посягането към упойващи вещества. Младежите по цял ден се шляат по улици и кафенета, не учат уроците си, не помагат вкъщи и ето го резултата.