Обратно у нас след 14 г. в САЩ... Заради Родината, Родопите и панелките!

Историята на Робърт Желязков, избрал да се върне в България
31 яну 2019 11:23,
275

Родината, Родопите, панелките. Всичко това връща финансиста Робърт Желязков в България, след като е прекарал 14 години в САЩ.

Той напуска родния Пловдив през 1999 г. Заминава за САЩ по настояване на родителите си. В Америка остава 14 години, които описва до голяма степен като изгубено време.

Започва да учи в университет в Оклахома, но прекъсва следването си и губи стипендията. Години по-късно обаче решава да завърши "Финанси" в Мисури. Преди това започва от нулата и работи като сервитьор в ресторант.

През цялото това време обаче България му липсва.

"Всеки път, когато се прибирам, спирах на магистралата, където се виждат Родопите и просто ги гледах няколко минути", спомня си Робърт.

Една вечер взима спонтанното решението да остане в България, рри това само часове преди да излети самолетът за Америка, на борда на който така не се и качва, а има закупен билет.

Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си.

"Целунах този асфалт на летището и тръгнах към хубавия Пловдив. В България беше семейството ми, приятелите... Първите години в Щатите изхарчих толкова много пари за карти за международни разговори, защото България ми липсваше", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Освен Родопите, Робърт оценява и още една страна на родината, която обаче малко хора намират за красива. В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух.

"Много често обичам да се разхождам из квартали, в които не съм бил и да гледам тези красиви панелки и да си мисля във всеки един апартамент колко щастие и нещастие е имало. Много е интересно. България, един вид", споделя Робърт.

Все пак подчертава, че у нас хората често се надпреварват кой какво лошо нещо е видял и е по-рядко да се чуе разговор за нещо хубаво. Той смята, че се е фокусирал върху доброто в живота си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
7
 
2
 
! Отговори
Робърт Желязков преди 5 години
До ПроСоТоБлагодаря Ви!
196
0
 
27
 
! Отговори
Циник до Р.Желязков преди 5 години
И аз съм от Пловдив ... ама пак си набъркал салата от евтини пароли за "красота и родолюбие" .... трябваше да те взема в пазарджишката болница - когато майка ме береше душа след тежък инсулт...и трябваше да плащам на санитарките - да и обръщат внимание - и да я сложат на легло - над което не се лющеше мазилката на тавана ( имам снимки ) на парчета големи колкото мъжка длан! Но иначе си прав - *** е рай...за хора с пари!
195
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Робърт Желязков 219Щом имаш възможност и си дал подходящото "обяснение" (като по Татовото да заминеш на Запад) си добре дошъл и ДАНО - ДОБРЕ ЗАВАРИЛ!УСПЕХ!
194
2
 
0
 
! Отговори
Робърт Желязков преди 5 години
До SperkoХубави думи - благодаря!
193
1
 
7
 
! Отговори
Циник до Р.Желязков преди 5 години
С най-голямо удоволствие.Но имам малък недостатък в характера - никога Фейсбук! Това сборище на педофили...съзнателни и "спонтанни ексхибиционисти ... повсеместна цензура и благодатно поле за събиране на лична информация за ЦРУ.Лоша платформа си избрал!А иначе изпаднах в умиление от носталгията ти по панелките!Още повече са в Северна Корея...барабар с комунизма...опитай там ...ако не те е страх от канибали!Тук се хиля!
192
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 183"Всеки който имаше възможност и причина да пътува на запад го пускаха"А каква причина се посочваше? По евтин зарзават или луканка! :))))))))))Не, НЕ СИ ДОБРЕ! :)))))
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хвощАбе незнам от къде искаш да се връщаш, но на пръв поглед с тия пари можеш да имаш относително охолен живот в родопите, но не забравяй че щом сте прехвърлили 50-те вече почват болешките, а у нас колкото и пари да имаш качественно здравеопазване няма да получиш, да не гов2орим че и полицията хич я няма и можете да станете жертва на измамници и да загубите парите, все пак ако ти е мило и искаш да си идваш насам, избери си нещо в Северна Гърция хем ще си близо хем ще си на по уредено място
190
0
 
7
 
! Отговори
олд преди 5 години
последно- финансист ли е бачкал, или е мил паници? а най-вероятно е сгазил лука и са го насмели техните заптиета...
189
9
 
8
 
! Отговори
Робърт Желязков преди 5 години
Здравейте на всички. От сърце се смях на коментарите. Без да влизам в подробности...нека пак кажа това: "Разбирам, че е по-лесно да търсим проблематичността и негативните нюанси в една такава ситуация, но нека Ви уверя, че в България е много по-хубаво и е препълнено с красота. Вашето удобрение не е част от моето уравнение, но пък на всеки един от вас пожелавам да сте по-спокойни и по-щастливи". С удоволствие бих дискутирал темата с който пожелае. FB:Robert Zhelyazkov
188
0
 
7
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 196"Всеки българин можеше да получи изходна виза, стига на нямаше криминално минало, но западните държави налагаха визи за българи и не даваха виза на никой."Всеки българин с червен *** - ДА!
187
0
 
5
 
! Отговори
хвощ преди 5 години
А бе да ви питам - ако вземем с жената - и двамата сме към 50-те - да разпродадем каквото имаме, с някъде около милион и половина до към два милиона български пари, да се връщаме ли в България? Харесваме Родопите, но панелките - не.
186
1
 
16
 
! Отговори
до 210 преди 5 години
Колега, Малко уточнение - емигрантите вкарват годишно не 500 милиона...а СЕДЕМ МИЛИАРДА ! Сума по-голяма от всички външни инвестиции!Ако не са тези пари - българската конюнктура - отдавна щеше да е мъртва!Разни фирми щяха отдавна да са фалирали ... но текезесарските издънки на активните борци...и други комунистически пoдлоrи - никога няма да го признаят!
185
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе щом му харесват панелките, значи нещо не го слуша главата :) въпрки че според мен нещо е сгазил лука в щатите и затвоа се е прибрал, да не му събираме подписи и на него след някой месец против екстрадиция
184
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Муахахаха, визовееее, вицовеее. Само неудачниците се връщат.
183
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 204"А сега 3 милиона българи можете да миете улиците на запад, а? Ами слугувайте бе, слугувайте!"Сбъркал си географската ширина! Слугите са в България! Най-отявлените слепци го "виждат"!
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 204"А сега 3 милиона българи можете да миете улиците на запад, а? Ами слугувайте бе, слугувайте!"По Татово такива "зачервени" на всяко едно събрание дрънкаха как всеки "избягал" българин спи под мост и "мечтае" да се върне в "Рая" на Татовата Тоалетна! Но за сметка на ЛЪЖИТЕ идва шамара на реалността и бие яко у зидо!
181
0
 
14
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
А сега 3 милиона българи можете да миете улиците на запад, а? Ами слугувайте бе, слугувайте!-----------Опитай се да си представиш какво ще бъде нивото на безработица в Бг ако тези Три Милиона се завърнат в рамките само на Една Година!Не забравяй и факта, че всяка година емигрантите вкарват в Бг около 500 Милиона Долара, за да спасят от глад и недоимък близките си!
180
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух."Айляк!!! Къщата иска работа. Ученето не е леко. Да си финансист е за един на хиляда. А ако отиде в Родопите ще види, че местните с работа в чужбина са си направили четириетажни къщи, по-високи от неговата панлка. И то от Гърмен до Ивайловград!
179
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До репортер 207От сърце ви го казвам - СТОЙТЕ си извън България! "Калта" е МНОЗИНСТВО!
178
4
 
5
 
! Отговори
репортер преди 5 години
А бе я ме посъветвайте. Ако продам каквото имам и, да речем, с кеш между милион и половина и два милиона български пари, да се връщам ли с жената в България? С жената сме в 50-те си години. Обаче не смятаме панелките за красиви или удобни.