Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" - невъзможен без Русия!

Министърът се надява всички, заявили интерес, да го потвърдят
Обновена: 12 мар 2019 12:56 | 12 мар 2019 12:55, Екип на Investor.bg
164
Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" - невъзможен без Русия!
Снимка: архив, БулФото

Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ "Белене" - "Росатом", проектът за централата няма как да бъде реализиран. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV.

По думите й именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечена към проекта.

Още по темата
Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да го потвърдят и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

"Предстои да разберем дали ще има АЕЦ "Белене". Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента предварителен интерес към строежа на втора атомна централа у нас са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската "Арева".

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пак АЕЦ Белене ще се строи. Свиквайте с идеята, както свикнахте с руския Крим.
93
2
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Какво нещо е;))) Бойко сменя европейското развитие, борже, борже с евразийското, само да е на власт. Хубаво нещо е властта, особено, ако можеш да си я подсигуриш 30 г, напред.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпите румънци не се двуумят.Ще строят още два реактора на тяхната ЯЕЦ Черна вода, на 100 км от Силистра
91
6
 
6
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 5 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
90
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене ще го има.Венсеремос зорошчета.
89
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Русия сме за никъде - видя се.Западът само ни лъже и ни изсмуква паричките.Сега за 8 стари самолета ще платим около 4 милиарда.Къде има самолет по половин милиард.
88
5
 
8
 
! Отговори
Гоце открадна яко преди 5 години
Гоце(президентът) открадна яко по време на прехода и президенстването си и с част от тези пари, включително и от атомната централа Белене, Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син. Да са живи и здрави поддръжниците на АБВ, които се явяват наследници на Гоце.
87
3
 
11
 
! Отговори
Реакторите преди 5 години
Реакторите да ги даваме на Мадурката. Може насреща петрол
86
4
 
11
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 5 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
85
6
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Никакво Белене няма да има. Сваляйте yшанките и отваряйте ушите! Скоро и Бойко, Волен и др. руски подгъзници няма да ги има!
84
11
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Народа казва да на Белене и на газ от Русия.
83
9
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Искам нов газопровод от изток на запад и нова АЕЦ.
82
11
 
12
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
81
10
 
8
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - ДА ! преди 5 години
Не искам заради *** да плащам скъп ток.
80
7
 
12
 
! Отговори
Борисов зависим? преди 5 години
Дали Борисов е зависим от Путин ще разберем от проекта за АЕЦ "БЕЛЕНЕ". Ако позволи проектът да започне да се строи ще приключи много бързо като червения Орешарски...
79
5
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
Татарче нищо не панимаеш. Така е защото си неуко герберче
78
12
 
10
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 5 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
77
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 67НЕМА ТАКВОЗ ЖИВОТНО КОЕТО ДА ДАВА ПО-МАЛКО ТОК ЗА КВТ ОТ АТОМА.Само където в Германия тока от ВЕИ вече е по-евтин от този на АЕЦ.Панимайш?
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно!Значи АЕЦ Белене няма да има.
75
3
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
ние повече пари няма да даваме до колкото съм чел влизаме с вложените пари до сега както и с разрешенията и терена а иначе как се хвърлят 20млрд за нещо което реално ще трябва след 10-15г а с това темпо на развитие на технологиите може да сме се набутали