Стрелецът от Крайстчърч – 6 дни у нас, но нямал контакти с българи

Посещението му в България било само с цел туризъм
18 мар 2019 08:50,
83
Стрелецът от Крайстчърч – 6 дни у нас,  но нямал контакти с българи
Снимка: БТА

Атентаторът от Нова Зеландия не е имал контакти с българи по време на престоя си у нас по информация на МВР, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива", обясни Маринов пред БНР.

Вътрешният министър посочи, че стрелецът от Крайстчърч е бил в България между 9 и 15 ноември миналата година. Той окачестви нападението като "недопустим терористичен акт".

Още по темата

Маринов е на посещение в Съединените Щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, "Сикрет сървис" и службите за гранична сигурност.

МВР шефът каза също, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

"Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет годишен."

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.

По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Маринов заяви, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на "мигрантския натиск" в България.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

"Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия. "

Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
4
 
! Отговори
хуан карлос мадейра преди 5 години
Този да беше проявил малко самокритичност и да си беше пръснал собствената кофа понеже точно неговите предци затриха коренното население на цели два континента, сред които и родината му Австралия!
22
12
 
4
 
! Отговори
МАДУРО преди 5 години
Този макак се превърна в национален герой в очите на превъзбудените Бг форумни драскачи пишман националистЕ!!!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е действал сам, за разлика от стотиците терористи от ИДИЛ, преминали през родните пакистански махали последните години и заминали към Сирия или обратно към "родната " си западна Европа ;) !!Най - много бойци ИДИЛ има от Русия! Питам от това следва ли, че руснаците са мюсюлмани?
20
12
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Министър - председателката на Нова Зеландия излезе с забрадка на пресконференцията по повод трагедията, за да изрази съпричастността си към жертвите!!ТОВА Е ДОСТОЙНО ЗА УВАЖЕНИЕ!! НЕ НА НАСИЛИЕТО!
19
4
 
5
 
! Отговори
PazarJik преди 5 години
Значи е бил по жрици, около нашия град - много такива
18
10
 
6
 
! Отговори
Adam преди 5 години
абе този неандерталец од дека излаза
17
2
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Този е действал сам, за разлика от стотиците терористи от ИДИЛ, преминали през родните пакистански махали последните години и заминали към Сирия или обратно към "родната " си западна Европа ;) !!!
16
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Откога думата ли ла в се цензурира, а нехората?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
14
2
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
И какво ако е имал, нали е бил на екскурзия и все още не е бил ... терорист ... тогава?Намерихте си дъвка за няколко дни и както по-долу са писали, драскаме по 10 статии и предъвкваме едно и също.Младен Маринов каза ли нещо за полицайчетата, които станаха за смях? Ще им дава ли да носят оръжия или спрейчетата са им достатъчни?!
13
6
 
7
 
! Отговори
Престоящо изтриване преди 5 години
Обаче червената медийка дума не обелва за героичната участ на сина и внука на представители на едни други, червени, терористи на Бг територия - рапъра Кобака... Солидарно, другари, дружно прикриваме сакатлъците си!
12
4
 
38
 
! Отговори
Гледах преди 5 години
как премиер министърът на Нова Зеландия, закачулена с бурка или както там се нарича, влиза при мюсюлманската общност и изказа съболезнования. Така и би трябвало да бъде. Но не си спомням след който и да е атентат на ислямисти в Европа, някой мюсюлмански лидер да е отишъл лично при опечалените роднини и да изкаже съчувствие и да запали свещ.
11
3
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Как да е нямал контакти, бе? Ами келнерът, на когото поръча да му донесе тройка кебапчета с шопска и карнобатска гроздова? Ами таксиджията, дето го вози? Какво са си говорили, докато са се возили? Я разследвайте там, че знаете ли каква огромна конспирация се мъти! А дето преди 5 години е ходил на почивка в Тайланд? Там що не разследвате с кои масажистки се е срещал и какво са си говорили? Вие знаете ли за кого са работили тези масажистки? Пак ще пропуснете световната конспирация срещу исляма!
10
3
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Това са твоите хомо мечти.
9
23
 
3
 
! Отговори
коментар преди 5 години
този заслужава доьивотен затвор е една килия с 3-4 загорели нигерийци
8
2
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
И те имат джамии тук, и тук има въоръжени хора, няма да се плашиш.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа под секрет, българи са му мили чиниите и са му чистили тоалетната.
6
2
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
При Бойко е така
5
14
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Стига сте дърпали дявола за опашката остава сега някоя такава откачалка от брадатите да реши, че именно защото е бил у нас го е направил, да дойде тук и да стори същото в някоя църква.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еш па куф е тоя?