Абсурд: Пациент наби лекарка, тя обаче длъжна да го лекува!

Медици настояват за алгоритъм, по който да се разделят с пациенти
28 мар 2019 19:45, Екип на Bulgaria On Air
38

Пореден случай на насилие от пациент над медик. Общопрактикуваща лекарка в София беше бита от свой пациент. Тя обаче е принудена да продължи да го лекува, защото не може да го отпише от списъка с пациентите си, предаде Bulgaria ON AIR.

На 22 март, докато Антоанета провежда прегледи, в кабинета ѝ влиза 37-годишният пациент.

"Който е на хемодиализа и от едно известно време настоява аз да го изпратя за транспалантация на бъбрек. Това са дейности, които се финансират и наблюдават от държавата", обясни лекарката.

Антоанета обяснява каква е процедурата и дори в негово присъствие се обажда до Здравната каса. Пациентът обаче става агресивен. Псува я, удря я, а тя го заплашва, че ще се обади на полицията.

В този момент в кабинета е и медицинската сестра.

"Най-напред му направих забележка, че се държи арогантно. Той тогава каза: "Не се обаждайте, защото ще ви размажа и двете!". Аз станах от стола, излязох през вратата, потърсих помощ от пациент до вратата и почуках на съседната врата при другата колежка", обясни медицинската сестра.

Подадена е жалба в полицията, а нападателят бил задържан. Въпреки нападението, законът в България не позволява на личния лекар да отписва пациенти от листата си.

"Тоя човек, който е сторил това зло на колегата, той сега може да ѝ почука на вратата и да каже: "Лекувай ме". Ние отдавна сме заявили нашата позиция, че ние също бихме желали да можем да отстраняваме от нашите пациентски листи пациенти при определени обстоятелства, не просто защото не ги харесваме. Категорично трябва да има алгоритъм, по който да се разделяме с подобен тип пациенти", коментира Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през миналата година са 396, а от началото на тази - 34.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
"законът в България не позволява на личния лекар да отписва пациенти от листата си". Е и ?! Понякога, дори образовани и уж интелигентни хора дрънкат глупости. Имало е нападение, изважда си ограничителна заповед, нападателя няма право да я доближава. Пък нека си е пациент по документи.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хемодиализата е процедура,без която бъбречно болните не могат да оживеят и няколко дни дори,тая *** не му е обърнала внимание,направила се е на интересна,а за човекът това е било от значение на живот и смърт!Кой ще удари лекар или медицинско лице,ей така,без причина?Когато започнат пациентите и роднините им да съдят държавата и здравеопазването +медицинските лица,когато започнат да си търсят правата хората и има контрол над парите от здравната каса да не се източват от политиците,тогава ще
17
1
 
7
 
! Отговори
отвратитИлно преди 5 години
Ей,хора разберете , в Бг здравеопазване НЯМА ! внасял ,внасял Няма ! има една бяла камора ,която лекува Само олигарси и властимащи и източва системата .В по-сериозните случаи същите се лекуват във Франция,Германия и Австрия пак с парите на народеца .
16
3
 
8
 
! Отговори
ogin преди 5 години
50 кубика възух и пациента ще се излекува сле 10 минути
15
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Добре де тя пък що не му е сменила бъбрека
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ви е длъжен с нищо бе!Когато започнете да се осигурявате като германци (по 300 евро месечно), тогава ще очаквате немско качество на услугата!!!Що не отидете при някой автомонтьор да ви смени бензиновата помпа с нова за 20 лева, а?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,длъжна,длъжна,колко да е длъжна.Може да заведе дело срещу него с добър адвокат и малко връзки оня (цветен ,нали от тъмнозеленките) ще стои в затворът.И без това е с един крак в гробът с тия болни бъбреци.И за Бога никога не дарявайте никакви органи защото ето такива ненормалници живеят трети и четвърти живот и векуват вместо да отидат там където им е мястото.
12
14
 
7
 
! Отговори
Пациент преди 5 години
Набил я, пребил я, я дайте другата страна да чуем.
11
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази не спря да се оправдава, познат има трансплантация на бъбрек всичко каквото трябва направи личния му лекар дори му помогна, какво ми заревала то не може да дтемеш цял ден и да пребираш парите на хората!
10
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези джи пита са много вредни. Пречат на хората да стигнат до специалист,често не знаят на какъв специалист да те пратят,губят ти времето,инакаря умираш. Трябва да се въведе иимит на пациентите,които са заисани при 1 джи пи.Те самите не могат да обърнат внимание качествено на пациентите,защото ги чакат още пациенти.
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея личните сачо губят времето на хората. Една превръзка не правят
8
8
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ до 10 преди 5 години
ТОЙ е искал направление за Болница за ПОДГОТОВКА за ИЗСЛЕДВАНИЯ .Даже са се обадили от Голяма Болница - да не плаща човека .За толуп ли съм заслужил /
7
13
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Да Допълня - Здравната Каса и Министерството на Здравето трябва да отнемат Дипломата и Правата на Частна Практика на Лекарката - не може да взимаш само по 34 лева на Пациент и да Дубиш като *** .
6
23
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Човека Правилно е Набил Лекарката .Той умира и иска Помощ - Личната Лекарка може да му я даде .Ако съм на мястото на Болния ще ги избия - как не може да напишеш един документ от Мързел за да ЖИВЕЕ ЧОВЕК .
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и пациента липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи.' Така ,че всеки път когато такъв пациент ви дойде в кабинета се обаждайте на 112 , викайте полицията , със сигурност няма да го преглеждате след съставен полицейски протокол и ще ви се разкара сам.
4
26
 
12
 
! Отговори
Крайно Време е преди 5 години
Здравната Каса да спре да хрантути тези алчни, корумпирани, некадърни, мързеливи и арогантни *** наричащи себе си "лекари" !!!!на кой не му се е искало да посмачка черепчето на тези мерски наглеци !?има ли поне един Българин който да е доволен от лекаря си !?НЯМА !!!!само бой за вас !!!
3
22
 
12
 
! Отговори
Алчна Занахарко преди 5 години
когато спреш да цицаш пари от Здравната Каса ще можеш да приемаш пациенти по свой избордокато цицаш от данъците ми ще се държиш с мен подобаващо !!!!аман от тези така наречени лекари !!!!и 500 лв заплата не заслужавате !!!!
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нападение над лекар не се ли наказваше със затвор?
1
5
 
21
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Приятелю защо буеш лекарката не така, съвет от мене. Вземаш калашника влизаш в парламента и оправяш ситуацията.