Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков

Глобата за изтичане на данни - солена. Стига до 20 млн. евро
17 юли 2019 07:10, Петя Славова
126
Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков
Снимка: Reuters

Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката, пише "Труд". Той нарочно е затруднил използването на изтеклите данни, като всичките файлове са създадени на символичната дата 10 ноември 1989 г., 14.(3 чяся - това е датата, в която Живков е отстранен от власт.

В подкрепа на хипотезата са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-и ноември.

Още по темата

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната агенция на приходите в края на миналия месец. Лице, представил се за хакера каза, че е готово да публикува още информация, а от НАП не отхвърлят вероятността да става въпрос за вътрешен човек, който е помогнал за източване на данни с имена, ЕГН-та и адреси от агенцията.
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пише авторът на мейла, който завършва с цитат на Джулиан Асандж - "Ние не прощаваме, ние не забравяме".

Част от папките съдържат данни, предоставяне от НАП на други институции или получаван от тях. В папките има и имена, имейли и пароли на служители на НАП, но те още на 15 юли са блокирани.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са сравнили 30% от информацията в папките с тази на агенцията и данните са реални. Има както стари, така и актуални данни. Бъчваров разясни, че електронната услуга на НАП за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, дала достъп на хакера до една от базата им с данни.

"Услугата временно е спряна и така ще остане до възстановяване на информационната сигурност", каза още Бъчваров. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че са засегнати 3% от базата данни на НАП.

НАП трябва да провери и уведоми Комисията за защита на лични данни до 72 часа какво точно е атакувано, за да изтече информацията и да последва препоръките за предотвратяване на подобен теч.

Според регламента, може да има много високи санкции за подобни нарушения, които да стигнат до 20 млн. евро, съобщава bTV. И макар да не е ясен какъв би бил размера на санкцията, наложена на НАП, се знае причината, за да се стигне дотук.

"Платформите, на които са изградени тези системи са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата, обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
простотии и тъпотии се пишат
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е за замазване очите на хората за машинното гласуване,все едно виждате ли колко лесно се хакват машините ,а то въобще нищо не е станало ,колко са хитри само как го измислиха точно покрай дебатите за машинното гласуване .това е краят ми Терминал 2
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз хакер, сигурно е бил 60 годишен...*** пародията....Спомя си ментора на тиквата и решил да раздава правосъдие, че и ги уведомил...хахаха
64
1
 
15
 
! Отговори
! преди 4 години
Ако бяха криптирали базите си и паролите плюс един SIEM да следи логовете и анормално поведение на юзърите, щяха много бързо да разберат, че са атакувани и данните нямаше да са достъпни за хакерчето. Но краденето и чистото невежество водят до този абсурд.
63
7
 
14
 
! Отговори
Воланд преди 4 години
И тихомълком спряха продажбата на месечни винетки за К1 и К2.Без обяснения...Важното е,че полЮцията е "уловила" хакера...Пълен потрес е това управление!Докога????
62
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази статия, вече се убедих че ГЕРБ са наистина ***...То бива, бива да ни взимат за ***...това ли успяха само да измислят.
61
5
 
19
 
! Отговори
Да поздравим автора преди 4 години
Правителството ви е бавноразвиващо се. ......
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В подкрепа на хипотезата са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-и ноември."И това било сигнал, че отмъщавал за Живков. Човекът, достигнал до това "прозрение" е бавноразвиващ.
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живков беше руски агент -следователно неговите началници са ядосани.
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погрешка спипаха малкия Сорос докато накисваше руснаците и сега почнаха да изкарват версии за 20 годишен "комунист"... :D :D
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката, пише "Труд"."Да, да, разбира се- 20 годишен бил отмъщавал за свалянето на Живков. Май за 5 годишни ни взехте ахаххахх
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се връзва 20 годишен хлапак да си отмъщава за свалянето на Живков...Отново не им е чиста работата.
55
2
 
13
 
! Отговори
баси простотията преди 4 години
И после защо хората не гласували!?
54
3
 
4
 
! Отговори
нн преди 4 години
Какво излиза на яве? Българин, обиден и т.н. Обвиниха руснаците и други врагове, заговор да ни навредят и т.н. Нанесени колосални щети на бизнеса, че и ще съдят НАП. Хакери има и ще има, защото има почва за това - компютъра. Трябва да го приемаме по-спокойно и без илишни изхвърляния.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-смешно заглавие не бях чел - да се смея ли, да плача ли ?!
52
1
 
21
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Уж се борим с фалшивите новини а пък вие ги пускате.Как хем се борите с тях , хем ги пишете ? Отмъщавал някой за Тодор Живков хиахиахаихиаиахиах ***
51
2
 
8
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
Великият O,Хенри го е казъл: "..... На този свят всичко се заплаща - за часовете в които се чувстваш бог заплащаш с тези в които си нищожество ...". ТАКА ЧЕ .....ИДВА ТОЗИ МОМЕНТ!!!
50
4
 
25
 
! Отговори
смях преди 4 години
Правителството не е бавноразвиващо се, а престъпно. За киберсигурността не съм компетентен да кажа.
49
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно" - Ми прав е човека.
48
10
 
9
 
! Отговори
нормален преди 4 години
По цял свят се случва,прав е 38 !На коя планета и в кой век живеете? Слепи ли сте,глухи ли сте,неинформирани ли сте? Ама ние се борим за званието ,,НАЙ ВАЙКАЩА СЕ НАЦИЯ".Особенно глезеното милениум поколение!!!