Доказване, търсене на внимание... Защо хакерът атакува НАП?

Когато хакерите изнудват компаниите го правят заради егото си
18 юли 2019 09:54,
38

В ареста е 20-годишният хакер, за когото се смята, че е пробил системата на Националната агенция по приходите и е разпространил лични данни на част от българските граждани.
Още по темата
Случаен пробив или целенасочена кибератака, която да покаже слабостите на информационните ни системи бе това?

"Всеки хакер, дали той е етичен или не, избира сам своя път. А ще се опита ли да помага с познанията си... вече е друг въпрос. Има редица начини това да се случи. Но категорично не и чрез подобно изкарване на показ на толкова голям обем от информация на български граждани", коментира бившият шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев.

По думите му, който и да стои зад хакерската атака, го е направил, за да предизвика внимание.

"В подобни случаи човек иска просто да покаже възможностите си. Когато "черните хакери" се доберат до такава информация, те или изнудват компаниите, до чиито данни са стигнали, или го правят единствено заради егото си", допълни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

20-годишният "бял хакер" Кристиян Бойков от Пловдив е основният заподозрян за кражбата на защитени данни на близо 5 млн. души от системата на НАП. Той е обучавал на киберсигурност служителите на ГДБОП. През последните дни се тиражираха различни версии за хакерска атака от чужбина и "руска следа".

Оповестените данни от системата на НАП са данъчни декларации, в които са описани доходите на широка група български граждани, включително и на политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе я дайте линк към тази лог файл. Той стана като Елдорадо - всички са го чували, но никой не го е виждал?
14
2
 
14
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Интересното е, че никоя от големите медии не публикува новото писмо на истинския хакер! Явно целта е всичко да се покрие и да се набеди някой удобен. Но с новите заплахи на хакера да предостави цялата информация на сървъри с достъп от всяка точка на света, скандалът вече става международен. budnaera/201903f/187-04.html
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като разпродадоха всичко друго, стигнаха и до това, от което изобщо не разбират! Смешните калинки вече се превърнаха в напаст. А случката надмина и гениалните изпълнения на Цветанов!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Информационно обслужване взима 34 МИЛИОНА за да пази данните от НАП. ЕТо вижда се как ги пази - данните от ГРАО за 2016 и 2019 и от ЦИК за 2019 игърмяха. Иначе като дойдат избори Мишо Константинов е голям специалист. Кой сега ще му потърси отговорност?
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов всеки месец получава 490 000 лева "твърда" недекларирана в Сметна палата"заплата" от Домусчиев като консултант. ЯВно много разбира от футбол. Нарушението на финансовия министър е двойно - първо че не е декларирал дохода (а той не е малък) второ, че консултанските суми са като гражданските - веднъж на шест месеца, а той получава половин милион редовно всеки месец от Домусчиев.Чудно обаче защо никой не пише за това?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво правим с истинските виновни, а именно министъра и служителите му? Пробойните в сигурността са огромни. Кой е виновен за това? Със сигурност не автора на една атака. Оставки нещо?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи ден беше руснак. после стана Българин. да стане утре афганистанец.Тази работа напомня на убийството в Нови Хан, където онзи убил пет човек, посел търчал пет километра за да смени патлака, да убие жена от ревност,, да я дави, да се крие от полицията 10 дена - а то бил под носа им - и накрая в пристъп на съвест да се обеси и да им напише предсмъртно писмо.или с Вики Политова, чиито последни два репоратжа бяха с разследваща журналистика за имотите на властта но бързо намериха един ром...
8
0
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Иванчева 2 стана филма, според родните конспиратори :D
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов изрече и чутовна глупост: Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на данни. Страхотна, напредничава мисъл. Да, то и ако нямаше земетресения Горанов щеше да си живее в собствения апартамент, ама
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeus А ти сигурен ли си в каквото и да било?Примерно, че въобще е имало атака.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младежът е хванат по един анонимен донос и по това че има един заключен файл с името Крис, който всеки може да промени на "Иван" ибли "Драган".. Когато е иззета компютъра от ГДБОП не са позволили на фирмата да запиши файловете по проектите с които работи младежа. ЯВен удар срещу фирмата от конкуренти и опит на държавата да намери удобен извършител, за да се прикрие факта, че сме разграден двор, а Информционно обслужване получаав 34 милиона на месец за пази базата данни на НАП и нищо не пази.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адвокатите споделиха шокиращи неща:Цялата ситуация беше абсурдно. Те търсят удобния. Разгледах логфайла. В него има кирилица на едно име и път до директория в майкрософтска система. Името отгоре е изписано на кирилица. Никой айти специалист не пише на кирилица. Той не ползва Уиндоус.Изрично е записано в протокола, че четири часа са се опитали да го убеждават, че той е извършил това. Казали са му, че ако не го направи, ще има последствия за него. И това без присъствието на адвокат.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много бързо го набедиха за хакер. Човекът е специалист по кибер-сигурност, досега винаги е показвал етика. Например предупредил е през 2017 МОН -и то на три пъти -че имат пробив в сигурността и те не са реагирали МЕСЕЦ, след което той е казал на Господари на ефира. Хакерите минават през няколко сървъра за да крият следите си, много от тях работят с Линукс именно за да няма следи. Младежът е тествал кибер-сигурността и е нормално да има следи. И как "спаха" 10 години и го хванаха за 12 часа?
2
6
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"бял хакер" беше преди да публикува данните и да се похвали в медиите ... Белите хакери отиват с миниатюрна част от данните във фирмата, показват ги и помагат да се отстрани проблема.
1
1
 
18
 
! Отговори
zeus преди 4 години
А сигурни ли сте, че той е виновен, или както казва Гьобелс: Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина.