US фондация дарява $185 хил. за консервация на "чинията" на Бузлуджа

Getty цели съхраняването на модернизма по света
Обновена: 18 юли 2019 13:15 | 18 юли 2019 12:51,
94
US фондация дарява $185 хил. за консервация на "чинията" на Бузлуджа
фондация Проект Бузлуджа

Паметникът Бузлуджа спечели поредно международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация "Getty", за да се изготви план за неговата консервация, съобщават от фондация "Проект Бузлуджа".

Още по темата

В операта в Брюксел: Франкенщайн се съживява в Чинията на Бузлуджа!

Монументът се нареди сред 10-те сгради, избрани от "Getty" за 2019 година по програмата "Keeping it modern". От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на  бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. 

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация „Проект Бузлуджа“, която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.
 
Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти,  в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
Циник до Дони преди 4 години
Кои са "ТЕ" приватизаторите и ликвидаторите бе... даул!Лукановци... Баневци... Герговци... Курнелии.. Спас Русевци... Все същата сraн... ***.Само ръбове като теб псувате демокрацията, която те не позволиха - да стъпи у насГиди и джинса ви чобански и шумкарски!Ем прости... Ем нагли!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от ссср нема ли да дадат некоя рубла?!
62
5
 
7
 
! Отговори
Циник до Минчев преди 4 години
Какво не ти харесва в коментара на калеко Алеко бе... ***?Този разпадащ се змиярнек на Бузлуджа - трябва да е предупреждение - какво се случва с държава в която на власт са били ***!Венецуела - една от най-богатите на петрол държави... в която народа бяга през глава - да не умре от глад... Куба - саnyна им още е с купони...Северна Корея - шоnapa се е угоил... Пазарува Майбах през 9 планини в 10та...а "другарите" измислят рецепти за панирана *** и плъх алангле!Гиди и джинса ви
61
6
 
4
 
! Отговори
Дони преди 4 години
До Анонимен: Кои сте вие ,че няма да позволявате еди какво си ? Да , вие сте тези ,дето излъгаха Народа през 1989 г. и му докарахте *** демокрация и пазарна икономика ,каквито няма никъде по света. Да , взехте властта "с малко ,но завинаги", ама се осрахте от крадене ,ликвидиране и хората ви биха шута и още не можете да се осъзнаете къде се намирате. Сега нямате думата -трайте си там и си натискайте крадливите ликвидаторски *** !
60
4
 
2
 
! Отговори
Минчев преди 4 години
До Калеко Алеко: Може и на дядо ти сините потури да сложат там !
59
5
 
8
 
! Отговори
НЕЩО МНОГО ИНТЕРЕСНО преди 4 години
Абе за едно нещо се чудя. Как толкова много хиляди, даже милиони другари носталгици милеещи, по техни думи, за отминалия славен строй и неговите невероятни и прекрасни монументи, не успяха нещо да се организират за 30-на години и да съберат пари за ремонта на тяхната чиния, която за тях е 8-мото чудо на света. Толкова ли е сложно в действителност бе, другари? Но аз май вече се сещам защо. Май защото сте свикналЕ, че държавата е, за да се намират все някои други дето да работят и да дават, налЕ?
58
6
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
После НАТО ще сложат един мощен радиолокатор и "дарените" пари ще им са на печалба, а пък *** ще им носят балканска студена вода !
57
9
 
2
 
! Отговори
избирател преди 4 години
За новото писмо на ИСТИНСКИЯ хакер питам?"НЛО-то" на комунистите е носталгия за тесен кръг,не общонароден проблем,та да е на първа страница!
56
16
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
"... Консервация на чинията на Бузлуджа ... " ??? Какво ли ще включва тази консервация ... Може би в нея ще бъдат консервирани мумиите на червените бабички в едно с артефактите от времето на СОЦА и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" ... В този музей на сюрреалистичното изкуство може да бъдат наринати и отломките от Паметника на съвеЦката армия и Альоша наред с експонатите от офиса на ген.Решетников на "Позитано 20" и поддържащата ги трупа от "Дондуков 2" ... !!!
55
3
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
Дори фирма като Епъл са взаимствали от Бузлуджа за новият им свръх модерен офис център!
54
14
 
15
 
! Отговори
Грамофон преди 4 години
По време на социализъма заплатата на баща ми, лекар с 20 годишен тогава стаж, беше 200 лева или около 100 долара в тогавашни пари. Днес мояата заплата е 2600 лева, без даже да имам висше, но знам 2 западни езика + руски и знам откъде се пуска компютъра. Хубавото на капитализма е не че всички живеят добре, а че който е заслужил и е положил усилия, вместо да мрънка, живее наистина добре.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-разпознаваемите сгради в БГ:Паметник БузлуджаНДККулите в Пампорово и КопитотоОставаше кресливите да разрушат най-известната българска сграда!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за мавзолея щяха да дадат,че беше на пъпа на София.Сега Другарят Костов и др.Елена да се включат,а не да си кътат кинтите от КТБ.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
185 000 за проект?! За тия пари можеше поне да и стегнат малко покрива, да не разпадне. Сградата така или иначе си има проект, каква консервация ще и правят, тя си иска ремонт!Каквото и да говорим на тема комунизъм, социализъм постройката е уникална по своя вид и по местоположението си и е добре да се ремонтира. А тия пари просто ще се превъртят една пари и ефект никакъв
50
8
 
6
 
! Отговори
ист преди 4 години
Лоши били американците. Дават на червените 185000 долара. За това ги мразят.Руснаците нищо не дават, за това червените ги обичат. Впрочем дават на малко червени по много.
49
4
 
7
 
! Отговори
някой преди 4 години
До Анонимен 46Хайде кажи от кога до кога в България е имало комунизъм.Чети.Имало е социализъм.И като се събори,заплати ще са 3000 евро,няма да има корупция,няма да има "калинки".Твоя мозък е избелен.
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кремълското жуже що не даде някоя рубла?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46чувал си ти от баба си само що е то комунизъм, но нищо не си разбрал :)
46
0
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Сега даряват, а после ще си правят американците там конгресите, нищо безплатно няма !
45
11
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Паметникът беше построен по време на социализма - време на благоденствие и охолен живот за трудещите се и лоши времена за олигархия и реакционни буржоазни настроения.