България с най-мръсен въздух в Европа

Финландците дишат най-чисто
8 авг 2019 22:40, Нели Христова
76
България с най-мръсен въздух в Европа
Снимка: Reuters

Според данни на Евростат, България е начело на класацията за държави с най-мръсен въздух в Европа. Данните обаче са за 2017 година в изследване за качеството на живот.

Българите са изложени на замърсяване от 23,8 микрограма на кубичен метър при средно 14,1 за ЕС. Финландците дишат най-спокойно, защото техният въздух е най-чист.

Заради мръсния въздух ЕК заведе дело срещу България, в момента министерството на Нено Димов подготвя серия от мерки, за да избегнем глобата.

България заема 15-о място в ЕС по рециклиране на битовите отпадъци. 34,6% от боклука е бил преработен, покават данните. В ЕС средното ниво е 46,4%. Челното място в класацията е эа Германия, където 67,4% от битовите отпадъци се рециклират. Едва 6,4 от боклука в Малта е рециклиран и така тя е последна в класацията.

3-ият фактор за качество на живот е за домакинствата, които страдат от шум на съседите или улицата. В България те са само 9,8%. Това ни подрежда на 4-о място. Средно за ЕС 17,5% от хората се оплакват от шум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49демокрация = еднопратийно криминално управлениепазарна икономика = подчинени на криминалното управление фирмиНищо не се е променило след "промените". Нито демокрация имаме, нито пазарна икономика. Това защото не си разстреляхме партийните и не им лустрирахме семествата. Полша го направи, Балтийските го направиха, Даже Румъния го направи. Сега са с десетилетия напред. Докато такива като тебе не могат да видят, че системата дето хвалиш е още тука. Скотова ви работо.
44
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно - с най-дъртите бракми по пътищата, с най-средновековното отопление и най-занижения контрол върху ***, който изхвърлят фабриките и домакинствата. Това е държава от Арабистан по-скоро, но ни държат в ЕС като изтривалка.
43
5
 
35
 
! Отговори
Крилат Вятърко преди 4 години
Да бе, той мръсният въздух си стои на държавната ни граница и не го пускат през ГККП да излезе?!? Нито пък по-чистият да влезе ;)Кажете за какво подготвяте обществото с такива статии?Данък "въздух" ли ще налагат?
42
0
 
52
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Най-мръсен въздух , най-беден народ , най-голяма корупция , най-висока смъртност , най-ниски заплати и пенсии .....ето ти 30 години демокрация и управлението на Герб , БСП и ДПС ....то е едно и също !
41
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията и пазарната икономика в България е така - най-мръсен въздух, демографска катастрофа, икономиката дълбае дъното, мизерни заплати, ... Вие друго ли очаквахте, когато подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите?
40
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЪРВИ СМЕ ! Виждате ли бе и ние можем !
39
1
 
39
 
! Отговори
Глупав от Бургас преди 4 години
Преди няколко месеца казаха че Бургас бил с най чистият въздух--хахахахахах Лукойл бълва отрови Кроношпан бълва пилки и дървесини смесени с лепило-Пристанището е пълно с тонове прах които хвърчи навсякъде - да не говорим за газови терминали Топлофикации самолети и т.н.
38
1
 
38
 
! Отговори
Нено екоминистъра преди 4 години
Хак ви е мръсния въздух. От позицията си на екоминистър ви карантирам, че ще стане още по-мръсен като изсечем дърветата в Пирин и направим нови лифт чета и писти с Цеко!
37
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Най-мръсен е въздухът в най-гъсто населенета държава, а това е Монако.
36
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не е правилно да се каже така. Въздухът е общ. Няма как този над България да е само нейн.
35
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изледвания в един град в Област Хесен в Германия показват 200,00 микрограма на кубичен метър , незнам от къде е копирана Статията но е пълен Фейк нюз
34
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караме стари дизели, че сме тарикати да ни е евтин таралясника, пък после си даваме парите по лекари. Акъл море, глава шамандура.
33
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Облъчването продължава. Чак ще вдигат цени и екотакси.
32
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да е мръсен въздуха когато цели трийсет години масово се изсекоха българските гори и се изнесоха за пари. Нема зелени ,нема червени, жълти и пембени и пр. сеченето и износът продължава, а нищо не се заселява.
31
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долна лъжа!
30
1
 
44
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ама ние нямаме никаква индустрия,която да замърсява въздуха,защото шиенето на *** и потници с чужди суровини едва ли замърсява толкова.Другата индустрия,са отдадените на ограбваща концесия рудните богатства на България,но те замърсяват "само" почвата и водите.Тогава основен замърсител са "интегриращите" се "ромеи",които с цел отопление горят масово автомобилни гуми,стари дрехи,стари дебело боядисани дограми и "бодро" изсичат горите под благосклоните погледи на БХК,Америка ЗАД България, и други
29
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли пак сме на първо място и ни хвалят всички!
28
0
 
52
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Важното е да караме с влакове *** на Италия и да ги горим тук. После обвинявайте жабите на село. Мутренска държава
27
1
 
35
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Ахаха, на тая пък кратуна Сахара и е виновна! Само и само да не живее чисто, порядъчният ганьовистанец е готов да обвини и Вселената за мърлячеството си.
26
5
 
38
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Дааа, само дето една 20 год. българска таратайка, която в Европа би била скрап, трови колкото десет нови, каквито се карат на север. То така е и с индустрията ни. Хем никаква, хем максимално замърсяваща...