България с най-мръсен въздух в Европа

Финландците дишат най-чисто
8 авг 2019 22:40, Нели Христова
76
България с най-мръсен въздух в Европа
Снимка: Reuters

Според данни на Евростат, България е начело на класацията за държави с най-мръсен въздух в Европа. Данните обаче са за 2017 година в изследване за качеството на живот.

Българите са изложени на замърсяване от 23,8 микрограма на кубичен метър при средно 14,1 за ЕС. Финландците дишат най-спокойно, защото техният въздух е най-чист.

Заради мръсния въздух ЕК заведе дело срещу България, в момента министерството на Нено Димов подготвя серия от мерки, за да избегнем глобата.

България заема 15-о място в ЕС по рециклиране на битовите отпадъци. 34,6% от боклука е бил преработен, покават данните. В ЕС средното ниво е 46,4%. Челното място в класацията е эа Германия, където 67,4% от битовите отпадъци се рециклират. Едва 6,4 от боклука в Малта е рециклиран и така тя е последна в класацията.

3-ият фактор за качество на живот е за домакинствата, които страдат от шум на съседите или улицата. В България те са само 9,8%. Това ни подрежда на 4-о място. Средно за ЕС 17,5% от хората се оплакват от шум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а праха, който идва от сахара защо не го смятате?като завали, всичко става оранжево от пясъка, ама по удобно е да кажете, че е от битови отпадъци и хайде да налагаме екотакси!
24
1
 
47
 
! Отговори
шматка преди 4 години
А спрете се с тези коли.Пак по Евростат сме на последните места по брой коли на човек тоест причината не е в тях.Причините са в разрушената инфраструктура в градовете.Липсата на затревяване на "зелените" площи.Горенето на твърдо гориво за отопление и не на последно място планинския релеф който влияе на преноса на въздушни маси а сравнението на южни държави със северни е несериозно
23
0
 
41
 
! Отговори
ура.... преди 4 години
Урааааааааааааааааа а а а - казвах ли ви аз че при боко ша сме първи по сичко - корупция, мръсен въздух, болни от рак, детска смъртност, най-бързо намаляване на населението и най-ниска раждаемост, най-ниски заплати, най-нещастни, най-лоша храна, най-високи цени и.тн.и.т.н и.т.н.
22
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В градовете няма зелени пояси.Големите замърсители в страната винаги държат оспорван акт защото за това време не може да им бъде наложен нов.Горите са отсечени, данъците за мощни двигатели ниски. В бедните части на страната се допускат отопления на изгоряло моторно масло, пластмаси и синтетични отпадъци. Прекратена е практиката в населените места да минава камион-прахосмукачка за ефективно събиране на прахта.Всичко това се случва не защото не се знае, а защото има интереси за да не се прави
21
6
 
41
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
а на кое място сме през зимата след като се запалят печките?ако се стимулира отопление на газ(при договорен евтин газ)дори едва само половината домакинства да ползват това би ни изтреляло в топ 5 по чист въздух
20
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете строителството в големите градове, ремонтираха улици, сега ги копаят, заради новите строежи. Канализационните тръби не са предвидени за толкова хора. При строителството на една сграда се вдига най-много прах, после тази сграда привлича коли и т.н.
19
0
 
52
 
! Отговори
Ицо ниъ преди 4 години
Поне сме първи по корупция
18
2
 
43
 
! Отговори
Цвъки Сансьорния преди 4 години
А в Барцилона как е хавата?За една маcтия питам и за копиуето и...
17
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко,раковата ша даде на мангузите пелетни камини и въздуха на софияндурниците ще се изчисти...
16
3
 
45
 
! Отговори
Цвента Цветанъ преди 4 години
Благодаря господин Борисов.
15
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са виновни,че въздухът в България и в София, е мръсен и съответно много мръсен,не е виновен Бойко Борисов. А Нено Димов и Фандъкова са такива кухи ***, че ако разчитате на тях за помощ, все едно чакате на патките
14
3
 
51
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
до vinНе съм експерт,нито се занимавам с енергетика.Само знам,че има слънце и 15% ако се употребява от неговата енергия на цялата земя няма да има нужда от атомни централи.Има и как да се направи обръч по целия екватор с панели,но тогава ще е без пари за всички хора по света,а това не се харесва на сегашните управляващи по цял свят.Та такива на въглища и други замърсители без значение от емисии са за музея.Бъдещето е на водорода за автомобилите,но тогава няма да има монополи и няма да има власт
13
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за Мая и всичко ще се оправи.
12
8
 
34
 
! Отговори
vin преди 4 години
Охобохо- енергиен експертю, мариците за които се изокаваш са всичко друго, но не и замърсяващи! Затова беше договорът с гарантираните цени, заради инвестицията. А тези на Ковачки и държавните са мръсни с много разходи за плащане на вредни емисии и безперспективни! Ама, ти пак си кажи какво мисли между две шльокавици.
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе явно има доста хора които вярват на ГЕРБ.Няма как да печели избори все с измама.Иначе който и да питам все не е гласувал за ГЕРБ.Или ме лъжат от което какво ще спечелят?Или наистина има много гласуващи за ГЕРБ.
10
1
 
56
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Тия Марици дето Костов им подписа на САЩ ни тровят яко и си плащаме скъп ток даже!Ама като казвам аз ,че трябва всички политици да бъдат съдени за този 30 годишен тормоз и да им се отнеме цялото имущество,някои ми слагат минуси.Явно са доста повече крадците заедно с политиците.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми нали трябва да го забележат *** от култовите заведения.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11А централите на Ковачки нека си горят въглища на воля, нали.*** или се роди или после оглупя?!
7
1
 
47
 
! Отговори
не е вярно преди 4 години
3-ият фактор за качество на живот е за домакинствата, които страдат от шум на съседите или улицата. В България те са само 9,8%. Това ни подрежда на 4-о място. Средно за ЕС 17,5% от хората се оплакват от шум.Това не е верно. Поне 45-50% сме.
6
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Много ясно ти казах, тъпан провинциален, кое какво е но ти си от тези провинциалисти с хипер-сплескани глАви които са неспасяеми.П.П. Чобаните също са в провинцията. За нормалните хора думата е овчар. Сиреч такъв като теб.