Резиденция Баба: Да заобичаме българското село отново!

Група млади хора се опитват да възродят българското село
11 авг 2019 14:48,
177


Във времена, в които по-малко от 27% от населението живее в селата, една инициатива връща любовта и очарованието на селския дом.

Селото, градинската и домакинска работа в продължение на векове са носили българската култура, но днес населението там е икономически и инфраструктурно дори маргинализирано.

Група млади хора обаче опитват да променят това с проекта си "Резиденция Баба".

Те връщат към семплия живот на село младежи, които остават в домакинствата на бабите и дядовците по няколко седмици.

Как и защо е нужно всичко това да се случва - вижте в репортажа на

Bulgaria ON AIR

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
8
 
! Отговори
незабравимо ли? преди 4 години
Какво му е незабравимото? Да виждаш целогодишно класа си от училище. Моят клас беше разделен на 2: купонджии (готини) и зубъри(задръстени). Тия дето бяха готини,не бяха нищо особено, голямо им беше само самочувствието.По-скромните ние, зубърите бяхме подлагани на обиди през цялото време в гимназията.Ако имаше бригада, ви казвам половината клас щяхме да се избием. Ако някоя от тия фръцли ми се заважнееше, вероятността да получи удар с лопата щеше да е 100%.
81
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
гледам че сте задъвкали бригадите...Та да са обада и аз:..-МРАЗЕХ студентските бригади,защото:-1.ЗАДЪЛЖАВАХА те да работиш..Не те питаха бачка ли ти се,или не..А когато си на 20,21,най-малкото,за което би помисли,е да береш домати..-2.Цялата "организация" беше поверена в ръцете на комсомолските НАТЕГАЧИ,повечето от които след 10-ти станаха "фактори" в държавата..Някои дори станаха "президенти"....Но:-Като изключим тия фактори,бригадирството си беше ПРЕЖИВЯВАНЕ!..А имаше и реколта,СВРЪХПРО
80
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
Не, е този,а е тази разказвачът на историята. Скромна,съвестна и трудолюбива жена е.Виждаш бригадите само от твоята гледна точка като си задирял момичета и си пиел вино с приятели.За разказаното от бригадите, карали са ги да работят при 40 градуса на полето,докато и местните са си почивали. Имало е ,,надзиратели" от по горни класове дето само са се заяждали без причина. Ако и това ще е същата инициатива,дано не се излъже някой да иде доброволно.
79
7
 
1
 
! Отговори
ууубавивремена преди 4 години
За 50лв. На месец да береш домати. Батикефа. Ама ако си правиш нормата. Батикефа.За компенсация обаче млади крехки студентки първокурснички около загорелия кашик.Ох . На . Бати. Кефа.
78
4
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
ДО ""На мен са ми разказвали за бригадите."""Изживяването беше толкова ново и необичайно.Може този,който ви е разказвал да е *** по призвание и хомосекшън по изживявания.Ще ви отговоря с един цитат на Кенеди "Не питай, какво може Родина ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си.""Та сега където 16-17 годишни момичета,сервират по заведенията и преглъщат подмятанията на дърти первезници,какво е? Нека да по позная демократичен ,неолиберализъм,нали?
77
7
 
4
 
! Отговори
комсомолски бригадир преди 4 години
Бсч и мръсотия . Береш домати Ил гроздо . Лепнеш и миришеш на вкиснало. Вода си носиш. Тъй беше. И почти без пари. Само за един домати с ориз . И така всеки ден . Всеки ден.Сега няма ткз има арендатори. Няма да е по различно обаче.
76
0
 
13
 
! Отговори
защо дават пари за? преди 4 години
Да не дават пари за подобни инициативи както за инициативата ,, Да изчистим България за един ден". Аз си хвърлям *** в кофата за смет,защо трябва безплатно да чистя улици? Има си хора,на които им плащат.Като не си вършат добре работата да си намерят други. Нищо няма да направя безплатно за тая държава,защото България на мен с нищо не ми е помогнала,когато съм бил в затруднение.Колкото си по съвестен,повече страдаш тук.
75
8
 
10
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
На мен са ми разказвали за бригадите. Било е тотална експлоатация на детски труд. Нямало е дори къде да се измият в селото. Работили са на полето в най-големия пек. Добре,че са ги махнали тия бригади.
74
0
 
14
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Пак някаква мениджърска и инициатива, като да "изчистим България за един ден".Не мислим за хората, които живеят в селата и се трудят от сутрин до вечер за никакви пари??? Питайте тази баба колко е работила и каква пенсия взима, как преживява???Същото е с хората, които чистят около домовете си. Масово им се присмиват, а кметове чистят на мърльовци, малцинства и обясняват колко пари са изхарчени за косене и чистене. Български мениджмънт!!!
73
4
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
И като ученик и като студент винаги са ми били интересни бригадите.При някои бригади сме спели в училището ,друг път по къщите на хората,ами много ни се радваха.Някак внасяхме оживление в селото,а за нас да се запознаем с по-друг начин на живот.Почти нямаше мой съученик да не ходи бригада,освен по здравословни причини.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"при момичетата е различно"Селските момичета имат мускули. Ако някой се опита да им направи нещо ще го пребият. Изобщо не си поплюват.
71
2
 
3
 
! Отговори
Странджа планина преди 4 години
И я те дома чекам а ти не довагяш душо-цвете мое...Росата вода да ти даде,сърната кърма да ти даде-силен да станеш мене да си спомниш...
70
3
 
5
 
! Отговори
до 74 Waffen SS преди 4 години
За мен пък жената е изтормозена. Трудила се цял живот на село,за да е сама и се моли на журналисти да намерят някой,който да й помога. Погледът й е сведен надолу,което показва липса на самочувствие. За съжаление е. Струва ми се,че съпругът й е починал,а децата й кой знае къде са. Такава ли съдба е заслужила,защото се е трудила?
69
2
 
4
 
! Отговори
до далечната заства преди 4 години
до коментар Далечната застава 70. Виж, при момчетата като се съберете и си пийнете навсякъде ви е добре,но при момичетата е различно. Само погледни следващия коментар след твоя н 71,как си иска някакъв перверзник от непознатото момиче.
68
1
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Мен бабичката от снимката ме плаши.Знам,че е човек,но ме плаши.""Бабата е истински трудов човек,която цял живот е работила я на полето,я в градината ,я във фирмата.Човек трябва да се поклони и да целуне тези отрудени ръце.Нямате насреща някоя тунингована с безрой пластики чалгарка,плеймейтка или друг вид ***.
67
3
 
3
 
! Отговори
ха*ха преди 4 години
Видяхте ли последната новина? Автоджамбазите за 10 сек. могат да откраднат кола? Не е ли по-добре да има инициатива как се става опитен автоджамбазин или ало измамник?
66
2
 
16
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
На някои от бригадите като ученик и студент сме били в селски къщи -беше интересно.На една есенна бригада,сме помагали в почивният ден на хазаина да обере гроздето,да опърли една огромна каца,да си обере царевицата.Беше интересно,Бяхме млади 4-5 момчета за нула време вършехме работата.Още имахме казармената закалка.След това хазайката печеше пилета с една дума интересно.Почти всяка вечер ни канеха на изпращане на войници.Трапезите се огъваха от изобилие,а виното беше истинско
65
1
 
8
 
! Отговори
на шега или не преди 4 години
Скоро ще има и риАлитИ ,, Свекървата от село и снахата от града". Може да прерасне в индийски сериал. Ергенът винаги ще е на страната на мама,че ако го натирят, жена му може да не го иска в дома на нейните родители. А може в началото на сериала да живеят на семейни начала, за да може бъдещата свекърва да й каже поне веднъж ,,Повлекано, да не знаеш как се прави кисело мляко!!!
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен бабичката от снимката ме плаши.Знам,че е човек,но ме плаши.
63
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
село без прасета не е село!