Резиденция Баба: Да заобичаме българското село отново!

Група млади хора се опитват да възродят българското село
11 авг 2019 14:48,
177


Във времена, в които по-малко от 27% от населението живее в селата, една инициатива връща любовта и очарованието на селския дом.

Селото, градинската и домакинска работа в продължение на векове са носили българската култура, но днес населението там е икономически и инфраструктурно дори маргинализирано.

Група млади хора обаче опитват да променят това с проекта си "Резиденция Баба".

Те връщат към семплия живот на село младежи, които остават в домакинствата на бабите и дядовците по няколко седмици.

Как и защо е нужно всичко това да се случва - вижте в репортажа на

Bulgaria ON AIR

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 101 анонименПрестанете с глупостите.Вечер си оставям колата незаключена пред къщата,а не си и заключвам вратите на къщата.От 15-20 години не е имало кражби в нашата махала.В градът престъпленията са в пъти повече,щото на село хората се познават,докато в града е лесно да си анонимен.И естествено,че не работя на село,а в близкия областен град,като за по-малко от 10 минути стигам с колата си до работата.
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101Знаем те. Ти си Чанко от В.Търново, който сутрин ходи да тича, фука се, че е взел девствена жена, а една друга, с която бил спал, от срам се била изселила в друг град. Хвалиш се също, че децата ти се държат непоносимо, когато отидете семейно на заведение и когато възрастна жена направи забележка, ти я обиждаш с подигравки.Ти си обикновен комплексар и дори да живееше на пъпа на София или в Бояна в лукс, пак щеше да си смотана шу.шу.мига с провинциален еснафски манталитет.
100
1
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
Не си за завиждане. Прецакал си се с имот на село. Наистина ли си мислиш,че един ден малките ти сега деца,ще се върнат да живеят на село? Дотогава може да няма и 1 останал жив човек , в селото дето си купил имота. Трябвало е да помислиш за тях.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 102А нямаш ли познати на село, които имат къщи на по 2 или 3 етажа, обзаведени по градски, с баня и тоалетна вътре в къщата - плочки и бойлер, но цялото семейство живее само в една-единствена голяма стая на долния етаж, до входната врата, в която и готвят. И ползват външната тоалетна, останала още от дядо им. Другата, в къщата, със санитарния фаянс и бидето, била само за гости.Такова явление се забелязваше още през соца.
98
1
 
9
 
! Отговори
до 101 анонимен преди 4 години
Живей си на село като не те е страх,че винаги може да бъдеш обран от племето с многото имена. Децата ти още са малки. После като тръгнат на градина, на училище ще видиш какво е постоянно да даваш пари за бензин да ги возиш. В повечето села няма дори лекар. Има само един магазин със застояли стоки. Това постоянно да пътуваш си е достатъчно изтощително,и то всеки ден. Не искам къща на село с животни, с болести като свинска чума. На село гледането на животни е препитанието.Ти какво работиш там?
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо"- При Тодор Живков имаше всичко!!!"На колко ракии си?
96
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
имам познат има на село 3 етажна къща с голям двор а живие с още трима души в 2 стай в панелка в София на квартира голям кеф а това няма що
95
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВанкатаХахаха.Аз живея на село и си имам двор с ливада,цветя,овошки, барбекю и люлки за децата.Догодина мисля и басейн да си купя.А ти си живей в мизерната панелка и си мисли,че другите били мизерници.В къщата си имам локално парно и слънчеви батерии на покрива.
94
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
българското село беше конкретно на Кауфланд Лидл и там подобни буркани с домати свинско фитешко се товариха от село за в града но шайка разбойници решиха да го унищожат за да могат европейските вериги да си продават продукцията която е трето качество гмо и консерванти затова унищожават селото глави п..рости
93
2
 
4
 
! Отговори
до 96 преди 4 години
Виж не искам да спорим. Ясно е,че децата от софийските училища и от по-големите градове са били пращани на по-хубави места като бригади, а тия от по-малките градове на по-ло*шите. Не ти се е случвало да се заяждат с тебе,а други са го изживели и го помнят и до днес.
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много късно гражданите ще осъзнаят, че службогонството и кариерата са до време, а животът е един и това да имаш реална връзка с природата, с естественото, със земята, с животните е всъщност смисълът. Вкарали са ни в един социален шаблон - градината, училището, университет, работа, заплатка и така цял живот и хората от малки нямат време да погледнат от другата страна. Да знаете, че децата в провинцията живеят далеч по-добър живот от тези в най-големите градове. Който е имал село и баби знае.
91
8
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Не съм имал село като дете, нямам и желание да имам. Но помня бригадите - най-интересното бяха опитите да изклинчиш от нормата и работата. Ходили сме на гости по селски къщи, добре че не бяхме трезви, та го изтърпявахме. Изобщо не виждам романтика в мизерняшките ни села.
90
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
ДО /"Дори знам за елитни училища в София,които не са ги карали да ходят на бригада."Смятам,че няма много училища в София,по-елитни,от това,в което учех.Родителите на съучениците ми основно средна номенклатура:някой зам.министър,генерал,дипломат,ген.директор,директор,доцент,нач.у-ние и всички ходихме на бригада,само няколко,не ходеха,но те имаха здравословни проблеми.Баща ми беше нач.у-ние и само да му се излигавя,че не искам да ходя на бригада щеше такъв скандал да ми вдигне,че на две бригади
89
0
 
5
 
! Отговори
казано честно преди 4 години
Нека си кажем истината:. Който е роден в град различен от София,за софиянци е селянин. Дори въпросният софиянец да е роден в София, баба му и дядо му са дошли от някое село. Обаче въпросният човек все пак нека обиди този на който дава стая под наем като го нарече селянин.Такъв е българският ни манталитет.Така че журналисти не мислете подобни кампании. И вие имате вина в делението на столичани и провинциалисти. Звучи точно като патриции и плебеи. Много хора емигрираха,но делението ще остане вечно
88
2
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
А градските момичета дето нямат мускули и някой от селото им се слага дето не го харесват, какво да правят?
87
0
 
6
 
! Отговори
до 90 преди 4 години
За учениците от различните градове,може и да е имало по-хубави места и по-ло*ши за бригади.Някои ученици са успявали дори и да се освободят от бригада,било е сложно но не невъзможно.Сигурно са били деца на лекари да ги изкарат болни от нещо. Дори знам за елитни училища в София,които не са ги карали да ходят на бригада. Знам че е истина това което са ми разказвали. За 40 градусовите температури,липса на хигиенни условия и тия командири. Дано не ги върнат тия бригади,богатите деца няма да ходят.
86
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До ПроСоТо//"А когато си на 20,21,най-малкото,за което би помисли,е да береш домати.""Лично аз на 19-20 години имах друга грижа.Дали парашута ми няма да ми погоди някой номер при скок.Да имаше комсомолски натегачи,но кога може да прегърнеш момиче,на което косата му ухае на слънце,а в очите и се огразява светлината на звездите, а около теб е необичайна тишина и разни щурчета скрибуцат в тревата
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние си го обичаме българското село...Само "селяните" (т.е. тези, които наричат другите така, а се държат като ***) не го обичат. За съжаление днес такива са доста сред нас, да не кажа мнозинството.
84
3
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До 86 /Има една малка,но съществена подробност.Всички са преразказвачи,докато аз съм го изживявал.Температури 40degr.не си спомням да е имало.Хората работеха много повече от бригадирите,а не са се излежавали на сянка.Почти не съм пил вино защо тренирах джудо.Колкото до момичетата,ами на всеки му се иска да прегърне момиче,според мен това е нормално.Надзиратели нямаше,а ние гледахме съвестно да работим,просто ни беше интересно и най-вече нови изживявания.Бил съм и на международна студентска бриг
83
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ВАЖНОТО:-При Живков имаше ВСИЧКО!!!..Имаше РОДНО производство НА ВСИЧКО,КОЕТО СЕ СЕТИШ!!!Земеделската продукция просто не можеше да се прибере от полето ВЪПРЕКИ,че селата бяха ПЪЛНИ С НАРОД!!!!!..ТОВА Е ФАКТ!!!!..ПРОСТО ФАКТ!НЕ РЕВА за "онова време"!!!!!!!!....Просто намеквам,че при подходящо УПРАВЛЕНИЕ на страната,МОЖЕМ МНОГО!Уви,СЕГА,БЕЗМОЗЪЧЕН ЛАКЕЙ ЗАСМУКА кръвта българска ..."АНЕМИЯТА" ни е животозастрашаваща.....Ще оцелеем ли?