Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"

Българинът не спазва ограниченията в скоростта по пътищата
14 авг 2019 16:37,
207
Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"
Снимка: архив "Булфото"

Водачите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Още по темата

Джигит прелетя със 133 км/ч. през село при ограничение 50

Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП, пише БТА.

По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово. С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той и добави, че в момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе - Бяла и в района на село Микре.

По данни на ГД НП, изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Според статистиката това е 185 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София /41/, Пловдив /34/ и Варна /29/, подчерта Рапчев. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия.

Данните са от семинар на ГД "Национална полиция, МВР", който се провежда днес и утре в Пловдив под мотото "Пази живота на пътя - шофирай трезво и отговорно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
До 152 80% преди 4 години
Бъркаш, както и повечето хора. Едни и същи шофьори (българи или чужденци), шофират по един начин в България и по съвсем друг в държавите, в които има контрол за спазването на правилата. Мислиш ли, че това е заради култура, възпитание, манталитет и всякакви други подобни дивотии?
135
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 148Бе остави ги тия от КАТ, тук не говорим сега изобщо за КАТ а за култура на движение.Несъобразената скорост си е несъобразена скорост.Може да караш колата с 3 промила алкохол в кръвта и ако не те хване КАТ си изряден шофьор (според КАТ).Това не значи, че е било правилно да караш пиян до козирката на бутилка водка.
134
2
 
5
 
! Отговори
ОсемдесетПроцента преди 4 години
И пак отиваме на въпроса с културата и възпитанието които са в основата на всичко.Пълно е с агресивни глупави хора,джигити и всякакви такива.Колкото по-малко знае толкова повече си мисли,че знае нали така беше?
133
3
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 147Аз осмислям. Ти не осмисляш какво четеш.Превишена скорост е едно, несъобразена е съвсем друго.Постоянно ми се случва зад мен да се залепи някой джигит който имам чувството че ми се е нaврял почти в багажника. Ако на теб ти се случи няма как да не ти се изправят косите от ужас (макар че не карам камион).За това говоря. И да, сигурно тези хора имат нужда от специализирани заведения, с това съм съгласен!Ако нямаше несъобразена скорост щяхме да караме само на круиз контрол нали?
132
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 146Да, ще успея да спра! Аз съм спирал когато ми се е хвърляло куче пред гумите на колата и не съм го газил.Случвало ми се е да карам с износени гуми на мокър асфалт и съм се пързалял и съм се въртял - изцяло моя грешка от която съм си взел поука.Трябва всеки да е достатъчно умен да си признава грешките, а не да търси кусури само в другите хора!
131
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Бacи колко джигити пишат тук по тия форуми, не е истина!България трябва да стане нормална държава.Трябва като в другите държави да направят и тук.Няма да вземаме пример от Германия, Швейцария или други далечни държави.Дори в съседна Сърбия, ако те хванат в нарушение си плащаш глобата веднага като поп.Ако направиш по-сериозно нарушение, караш с много над разрешената скорост, пиян с много промили и т.н. - отиваш "на суд". Съд има във всяко малко градче или голям град.Така трябва и тука!
130
2
 
5
 
! Отговори
До 144 човек преди 4 години
Примерът ти за несъобразена скорост е напълно погрешем. Несъобразена скорост според КАТ има само когато има ПТП. Няма ли ПТП, няма и несъобразена скорост. Определението за несъобразена скорост е, че това е скоростта, с кояти си се движил, когато е станало ПТП, ако скоростта не е била превишена измерена с уред.
129
1
 
2
 
! Отговори
До 144 човек преди 4 години
Ти осмисляш ли това, което пишеш?Пишеш за 80 км/час, максимално разрешена скорост и че като се движиш с 70 км/час я надвишаваш тази максимално разрешена скорост!!! След това пишеш, че някой се движи на 1 метър зад камион, което никой шофьор не го прави, а точно обратното - при ППС с голями габарити пред теб (камион, автобус,...) се дърпаш доста по-назад от него и го настигаш, само ако ще го изпреварваш. Ако ти караш на 1 метър зад камион, то това е друг въпрос и е за специализирани заведения.
128
1
 
3
 
! Отговори
До 145 човек преди 4 години
Ами слизай от колата и я бутай, вместо да се движиш с огромната скорост от 10 км/час. Нали знаеш формулката p=v.m. Ако се движиш с 10 км/час и ти хвърлят дете пред колата, за да плащаш, ще успееш ли да спреш с тази огромна скорост. Я по-добре върви пеша.Що не обясниш и какво общо има между "несъобразена скорост" и всичко, което си написал? Ти пишеш какви са последиците от скоростта без значение каква е скоростта - съобразена, несъобразена, превишена, както и че трябва да се спазва закона.
127
2
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 139 (Субективен)За да ти стане ясно понятието "несъобразена скорост", понеже си пропуснал уроците по физика за импулса и кинетичната енергия, има една проста формулка: p=m.vКолкото е по-голяма скоростта, толкова по-голям импулс има тялото, съответно по-голяма инерция и спирачният път на колата се увеличава значително!Природни закони, не катаджийски!
126
2
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 139 (Обективен)Човече, не съм адвокат, обаче малкото което знам от закона е, че непознаването на закона не те оневинява при извършване на административно нарушение/престъпление.Накратко пример за несъобразена скорост:На "Цариградско шосе" в София максималната разрешена скорост е 80km/h.Ти се движиш със 70km/h, надвишаваш максимално разрешената скорост.Обаче пред теб върви камион, който се движи със същата скорост, но понеже те дразни, ти караш зад него на 1 метър разстояние!
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е превишена скорост в България? Път като слънце извън населените места, по който съвсем безопасно може да се движиш и с 200 км/час, но по препоръка на КАТ, ограничението е 40 км/час, при това тези 40 км/час се слагат в нарушение на закона, който не разрешава от 90 км/час, скоростта директно да се намали на 40 км/час, а трябва да има и междинно намаление на скоростта (Закона за пътищата). Така всеки който дръзне да шофира с повече от 40 км/час е с превишена скорост.
124
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Когато направиха Цариградско шосе в сегашният му вид, разрешената скорост беше до 110 км/час, а сега е до 80 км/час. Тогава за единица време минаваха повече автомобили от сега, нямаше задръствания, а катастрофите бяха рядкост. Сега е обратното - задръствания, катастрофи, ... и на пръв поглед изглежда, че сега колите са повече по шосето, а реално са по-малко от времето, когато скоростта беше до 110 км/час.
123
0
 
2
 
! Отговори
Х6 преди 4 години
Ааа ей сега вече уцелиа кьоравото от кат.ще има да манипулират времето и да трупат парата в хазната
122
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Превишена скорост най-често има не на магистралите, а на всички останали пътища - в населените места и извън населените места. Това се получава, заради лоша организация на движението, вкл. знаци и маркировки неотговарящи на пътните условия, при което безопасната скорост за пътя е много по-висока от разрешената скорост. Експертите по света отдавна знаят, че при такова разминаване между безопасната и разрешената скорост, катастрофите се увеличават, но в България е обратното - още намаляват разреше
121
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Друга катаджийска глупocт е понятието "несъобарзена скорост".Какво е несъобразена скорост според КАТ - това е скоростта при ПТП, ако не е превишена.Казано по друг начин несъобразена скорост според КАТ има при много случаи, например:- шофираш с превишена скорост, но тя не е измерена- не си съобразил за дупка на пътя- не си съобразил на магистрала, че може да има животни на пътя- не си съобразил, че сцеплението на асфалта полаган от ГЕРБ не отговаря на стандартите- наклона на пътя не отгова
120
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ми братята сърби отдавна са го измислили.Едно че нямат винетки, плащаш само тол такси на магистралите, всички останали пътища (които никак не са лоши между другото) са безплатни.А на магистралите с тол система от затворен тип те засичат на входа в колко часа и минути си влязъл, после на изхода пак те засичат в колко часа и минути точно излизаш където си плащаш за изминатото разстояние, и по средното време на пробег, ако си пристигнал по-бързо значи си карал над разрешената скорост от 120km/h.
119
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Катаджийската глупocт, че не можело на всеки километър да има катаджия или до всеки шофьор да има катаджия, даже няма да я коментирам, въпреки че доста от онези 80% вярват, че само така можело да има контрол. В нормалните държави катаджиите са много по-малко, но всеки шофьор е убеден, че ако извърши нарушение, неизбежно ще бъде санкциониран за него и затова не правят нарушения.
118
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Превишената скорост винаги е резултат от липсата на контрол, както и почти всички останали нарушения. Всеки ден в България се извършват над 200 милиона нарушения на пътя и много малка част от тях се санкционират от КАТ, примерно 1 на 100 хиляди. От тези над 200 милиона нарушения, над 150 милиона са превишена скорост, т.е. над 75%, но ПТП-тата заради превишена скорост са в пъти по-малко. Най-често катастрофите са заради други нарушения, а както казах нарушенията се правят когато няма контрол.
117
1
 
11
 
! Отговори
До 133 Христо преди 4 години
Къде ги намирате тези дето летят като обезумели по Тракия? Винаги когато съм пътувал по Тракия София-Бургас или обратно или по част от този маршрут, най-много двама да се хвърчали с огромна скорост, а най-често нито един. "Летят като обезумели" - това какво означава - ти караш с 60-70, а те като обезумели минават покрай теб с 120-140, при максимално разрешена скорост от 140 км/час. Така ли да те разбирам?