Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения

До 2100 г. скокът на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C
Обновена: 25 авг 2019 10:56 | 25 авг 2019 07:38, Красимир Ангелов
111
Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения
Снимка: Булфото

Глобалното затопляне ще доведе до повече суша и наводнения в България, обяви климатологът доц. Любов Трифонова в интервю за "24 часа".

"Въпреки общите тенденции не може да се очаква еднаква промяна навсякъде. Климатичните изменения не са свързани само с повишаване на температурите, но също с по-сурови зими, по-чести бури, поройни наводнения и още редица екстремни явления", уточни експертът.

Още по темата
Доц. Трифонова уточни, че от началото на 80-те години на ХХ век се наблюдава тенденция към затопляне, а средната годишна температура на въздуха за непланинската част от страната е нараснала с около 0,9 градуса спрямо нормата за 1961 - 1990 г.

"От средата на 90-те години зачестяват бедствията заради мощни бури. Особено през 2014 г. интензивните дъждове, гръмотевичните бури и силните градушки причиниха сериозни щети в много райони на страната. Това е и най-валежната година през целия период след 1988 г., със средногодишна сума на валежа 1013 литра на квадратен метър", уточни климатологът.

Тя допълни, че горещите вълни през лятото също нарастват значимо от края на 80-те години, а в Югозападна България се наблюдават почти ежегодно.

"Сегашната средна глобална температура е с 0,85 °C по-висока, отколкото е била през XIX век. Всяко от последните три десетилетия е било по-топло от предишното", посочи Любов Трифонова и уточни, че според последните данни на СМО месец юли 2019 г. е може би най-горещият месец в историята, откакто се правят метеорологични наблюдения.

Що се отнася до жегите у нас, до момента температурният рекорд в Садово от 45,2 градуса не е надминат, но от 1987 г. до 2018 г. има 9 години с общо 176 случая на максимални температури над 42 °C, от тях 15 случая са през 1987 г., 64 – през 2000 г. и 76 – през 2007 г.

По думите на климатолога при най-песимистичния сценарий до 2100 г. повишаването на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C. Прогнозира се намаляване на валежите с около 5 - 10% до 2050 г. и 15 - 20% (при песимистичен сценарии – до 40 - 50%) до 2100 г. Не се очаква съществена промяна на валежите през студеното полугодие, но намаляването на летните валежи ще доведе до по-малко валежи през годината като цяло.

Експертът е категоричен, че продължителните и чести горещи вълни и суши ще причиняват още повече вреди на здравето на хората, на екосистемите и селското стопанство.

"Нарастването броя на дните с обилни валежи ще увеличи риска от наводнения. Нови климатични изследвания и прогнози посочват, че за средните географски ширини в северното полукълбо дори при ограничаване на покачването на температурите до 2 °С вероятността за продължителни горещи вълни и последователни дни с проливни дъждове ще се увеличи в сравнение със сегашния период", завърши доц. Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Любов що толко много приказки като можеше да обобщиш с едно изречение. А това изречение е. Откато ни докараха СЛободта и Демонокрацията всичко се омаза. Не само живота на хората но и природата..... Ето с две изречения казах всичко което ти си се опитала с цял ферман. Ние ги виждаме нещата които си описала нямаше нужда да ни ги повтаряш. Не сме бавноразвиващи се все пак сме израснали в социалистическо време не в дивия капитализъм.
54
5
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До ьТака е. Икономика, чийто фундамент е консумативното общество и кариеризма прегрява планетата. Човекът е част от нейният биокръговрат и участва активно в него. Всяко насочване на човешката мисъл и социум към излизане извън хармонията на този кръговрат води до включване на компенсаторните механизми на планетата, чиято основна задача е да премахнат причинителят на тази дисхармония!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
religiite zamarsyavat givota i prirodata.
52
7
 
8
 
! Отговори
Любчо Кумчев преди 4 години
Споменатите стойности сега за количествата на топенето на ледовете и повишаването на средните годишни температури публикувани в нета са прогнозирани още през 70те години т.е. преди 35-40 години. Вместо да си чешите езиците климатолози такива отивайте да пиете бира охладена на сянка и оставете тия неща на спецовете. Наздраве.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да дишате, пестете кислорода!
50
6
 
13
 
! Отговори
ь преди 4 години
Имало глобално замърсяване, но нямало глобално затопляне! Ето това написа един от първите "експерти" тук! Преди 50 години се пързялаха хората във Варна на шейни по замръзналото море. Преди 30 години риехме огромни снежни партини в Бургас. За 30 години естествен процес на затопляне не съществува. Сега трябваше да сме в ледников период, ако направите справка. Лошото е, че на един съвестен човек се падт 100 и повече паразита - коли, самолети, консумация на риба и дивеч, изсичане на гори, разруха!
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova e vrezultat na vecnata voina megdu isus i mohamed--magaretata se ritat horata patyat.te sa doprinesli nai-golyamite bedi za covecestvoto.
48
6
 
2
 
! Отговори
Грета Туненберг преди 4 години
Купувайте скъп еко електрически крушки които изгарат след 2 години.
47
5
 
3
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Не знам учените нали затова са учени да виждат онова което е невидимо за профани като теб. Има си метод всяка наука и тя не празни приказки - малко по топло, перфекнно за море и др. Климатолозите у нас го удариха на забавление и емочолаковщина
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, само си чешете езиците. Щом казват, че има затопляне, значи има, защото климатът се наблюдава вече повече от сто години. Докато температурата позволява, може да има повече сняг и началото заради повечето влага в атмосферата. Може и в пустинята даже да се появи шубрак, което не значи, че ще може да гледаме зърно там. Дали е човешка, природна или комплексна причината - не ми дреме. По-добре да действаме, защото е рационалния избор. Тровещите пушляви индустрии няма да ми липсват.
45
6
 
4
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Пък климатологът Рачев наляво и надясно обяснява че вскчко е "перефектно" и да сме ходили на море, щото също било "перефектно", а към ноември щяло да се разхладималко, да не сме се притеснявали. На кого на вярваш, климатологията е явно сложна наука....
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БалъкДа, защото морският туризъм се разви много повече от планинския?
43
3
 
6
 
! Отговори
Глобален преди 4 години
Щом затоплянето води до застудяване,значи забогатяващите трябва да се притесняват от обедняване.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Общото количество вода може и да е константа, но разпределението - не е. Затова се говори хем за бури и наводнения, хем за суша. При продължително засушаване почвата губи способността си да задържа вода и при кратки, но обилни валежи част от водата бързо се изпарява, другата се оттича под формата на кални потоци. Увеличава се ерозията на почвата, като следствие се нарушава цялостната циркулацията на водата. Колегата 63 вече писа са ледниците. Не опростявайте нещата.
41
4
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
До АнонименМного реки тръгват от ледници. Инд и Ганг веднага ми идват на ум. Ти представяш ли си какво ще стане, ако тия реки (които вече и без това приличат на ***) пресъхнат? Ще се надаме на оградата за кокошарник на Тиквата ли? Промяната на дъждовете също ще доведе до суша. Това се има предвид под "свършване на вода" - питейна и поливна, а не че ще се изпари в космоса.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата на Земята е практически константа. Има незначителни загуби на водород, отнасян от слънчевия вятър. Водният кръговртат обаче се изменя.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Ами тя затова говори и за бури и наводнения. Но за водата не си съвсем прав. По-високите температури могат да намалят задържането и циркулацията на водата в почвата и да причинят недостиг на питейна вода. Всичко е свързано в пиродата. Но иначе е вярно, че е малко объркана статията.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни консервативни милиардери с петролен бизнес, като починалият оня ден Кох, в опита си да запазят богатството си, наливат пари в посока отричане на човешката роля в климата - спонсорират учени и разни "тинк танкове". Интересно, че облъчените с тази пропаганда, мислейки си че са myth busters (да ги наречем Кохари) набеждават другите, че са Сорсоиди. Същите тия братя Кох налива пари в лобиране против електрическите коли, дерегулация на употребата на асбест, финансова дерегулация и др.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54,ако отидеш на пазара и ти сложат 2 домата на кантара и той ти покаже 5 килограма, трябва ли да си производител на домати или специалист по мерки и теглилки за да разбереш че нещо не се връзва.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ти в коя сфера си за да твърдиш че имаш такава информация.

Спонсорирани публикации