Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения

До 2100 г. скокът на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C
Обновена: 25 авг 2019 10:56 | 25 авг 2019 07:38, Красимир Ангелов
111
Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения
Снимка: Булфото

Глобалното затопляне ще доведе до повече суша и наводнения в България, обяви климатологът доц. Любов Трифонова в интервю за "24 часа".

"Въпреки общите тенденции не може да се очаква еднаква промяна навсякъде. Климатичните изменения не са свързани само с повишаване на температурите, но също с по-сурови зими, по-чести бури, поройни наводнения и още редица екстремни явления", уточни експертът.

Още по темата
Доц. Трифонова уточни, че от началото на 80-те години на ХХ век се наблюдава тенденция към затопляне, а средната годишна температура на въздуха за непланинската част от страната е нараснала с около 0,9 градуса спрямо нормата за 1961 - 1990 г.

"От средата на 90-те години зачестяват бедствията заради мощни бури. Особено през 2014 г. интензивните дъждове, гръмотевичните бури и силните градушки причиниха сериозни щети в много райони на страната. Това е и най-валежната година през целия период след 1988 г., със средногодишна сума на валежа 1013 литра на квадратен метър", уточни климатологът.

Тя допълни, че горещите вълни през лятото също нарастват значимо от края на 80-те години, а в Югозападна България се наблюдават почти ежегодно.

"Сегашната средна глобална температура е с 0,85 °C по-висока, отколкото е била през XIX век. Всяко от последните три десетилетия е било по-топло от предишното", посочи Любов Трифонова и уточни, че според последните данни на СМО месец юли 2019 г. е може би най-горещият месец в историята, откакто се правят метеорологични наблюдения.

Що се отнася до жегите у нас, до момента температурният рекорд в Садово от 45,2 градуса не е надминат, но от 1987 г. до 2018 г. има 9 години с общо 176 случая на максимални температури над 42 °C, от тях 15 случая са през 1987 г., 64 – през 2000 г. и 76 – през 2007 г.

По думите на климатолога при най-песимистичния сценарий до 2100 г. повишаването на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C. Прогнозира се намаляване на валежите с около 5 - 10% до 2050 г. и 15 - 20% (при песимистичен сценарии – до 40 - 50%) до 2100 г. Не се очаква съществена промяна на валежите през студеното полугодие, но намаляването на летните валежи ще доведе до по-малко валежи през годината като цяло.

Експертът е категоричен, че продължителните и чести горещи вълни и суши ще причиняват още повече вреди на здравето на хората, на екосистемите и селското стопанство.

"Нарастването броя на дните с обилни валежи ще увеличи риска от наводнения. Нови климатични изследвания и прогнози посочват, че за средните географски ширини в северното полукълбо дори при ограничаване на покачването на температурите до 2 °С вероятността за продължителни горещи вълни и последователни дни с проливни дъждове ще се увеличи в сравнение със сегашния период", завърши доц. Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
Любчо Кумчев преди 4 години
Каква озонова дупка над България. Какви 5 лева! Трябва да си неграмотен за да напишеш това.По добре виж инфо от NОАА или руската агенция.Те имат най добра статисника и модели за климата, но надали ще откриеш по нета това което знаят. Не искат да го спаделят.Че ледовете по шапките се топят това и баба знае но причините са естествени-Земята влиза в цикъл на затопляне. Климата на Бг вече е станал като този на Северна Гърция от преди 35 години т.е вече не е умерен а почти субтропик.
14
5
 
4
 
! Отговори
Мерки преди 4 години
Обесване на ония на позитано 20 за начало
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
240тапиза дамаджани пп2.4лв. и е ок
12
8
 
4
 
! Отговори
мкс преди 4 години
Пробит е озоновия слой над България.Причината постоянен вертикален поток от топъл метан и въглероден диоксид.Към края на лятото се разсейва за месец и нещо. И после пак с пълна сила трови атмосферата. Трябват спешни мерки за туширане на проблема.
11
11
 
4
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
До 1 русия няма да я има със сигурност
10
1
 
20
 
! Отговори
Грийн преди 4 години
Спиране на сечта и залесяване. Това трябва да е водещ приоритет. Всичко друго е праз и приказки.
9
7
 
6
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Хем наводнения хем суша Дрън дрън ярина Единствените сигурни неща са 1 бсп губи на изборите отново2 списвашите некадърници в ...д.н.е.с бг до 3019 ще бъдат на минимална заплата
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли го балканския селянинкакво щяло да бъде след 100 години. Него го интересува днес как ще се наяде и напий.
7
4
 
7
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
Спрете да ръсите небето и климатичните ви промени ще изчезнат.
6
8
 
20
 
! Отговори
дедо професор преди 4 години
Оракуле България ще я има. Българи няма да има.И не е от затоплянето.А вие какво искате да е през август?Като е топло защо е топло. Ако вали защо вали.Няма угодия.
5
11
 
6
 
! Отговори
До йонко преди 4 години
Кво ше измиташ ти бе, метач на трицифрена заплатка? Я долу главата, че да не стане злополука!
4
4
 
6
 
! Отговори
Прайд преди 4 години
Ядене и пиене ще спасят света !
3
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахте Промяна, гласувахте за Румен Радев Веторо, ето я желаната промяна! Нищоправецът съсипа държавата, климата, криза, мизерия, нищета, крах, фалити, банкрут, съсипия, глад, студ, безработица, безпътица, морален срив, духовен колапс, демографска катастрофа, емиграция, дядовци изнасилват внучета, стрелци разчленяват трупове в бидони, роми трепят 7 годишни момиченца с камънинпо главата, ОСТАВКА на мръсника румен радев, опропасти Отечеството, кремълски продажник с 11000 лв заплата!Съд и затвор!
2
2
 
18
 
! Отговори
Гледачки и врачки преди 4 години
И тази се пъне да надмине покойната Ванга. Драгите климатолози досега тъй и не скалъпиха нито един горе-долу, тук-там работещ модел на свръхсложната нелинейна система, каквато представлява климатът, непрекъснато се откриват нови фактори и взаимодействия, продължават злобните спорове до прегракване каква е ролята на слънцето и колебанията на неговата активност в тази чудна бъркотия, ама тя ни обяснява "ъфтуритетну" какво щяло да става по света и у нас след 80 години.
1
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са екологични простотии, за да върви бизнесът на шайка мошеници, внушаващи, че климатът безвъзвратнонсе мени заради човешка дейност! И преди е имало жеги, това е цикличност! Повишените температури са резултат от по-високата слънчева активност!

Спонсорирани публикации