Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения

До 2100 г. скокът на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C
Обновена: 25 авг 2019 10:56 | 25 авг 2019 07:38, Красимир Ангелов
111
Глобалното затопляне у нас - суша и последващи наводнения
Снимка: Булфото

Глобалното затопляне ще доведе до повече суша и наводнения в България, обяви климатологът доц. Любов Трифонова в интервю за "24 часа".

"Въпреки общите тенденции не може да се очаква еднаква промяна навсякъде. Климатичните изменения не са свързани само с повишаване на температурите, но също с по-сурови зими, по-чести бури, поройни наводнения и още редица екстремни явления", уточни експертът.

Още по темата
Доц. Трифонова уточни, че от началото на 80-те години на ХХ век се наблюдава тенденция към затопляне, а средната годишна температура на въздуха за непланинската част от страната е нараснала с около 0,9 градуса спрямо нормата за 1961 - 1990 г.

"От средата на 90-те години зачестяват бедствията заради мощни бури. Особено през 2014 г. интензивните дъждове, гръмотевичните бури и силните градушки причиниха сериозни щети в много райони на страната. Това е и най-валежната година през целия период след 1988 г., със средногодишна сума на валежа 1013 литра на квадратен метър", уточни климатологът.

Тя допълни, че горещите вълни през лятото също нарастват значимо от края на 80-те години, а в Югозападна България се наблюдават почти ежегодно.

"Сегашната средна глобална температура е с 0,85 °C по-висока, отколкото е била през XIX век. Всяко от последните три десетилетия е било по-топло от предишното", посочи Любов Трифонова и уточни, че според последните данни на СМО месец юли 2019 г. е може би най-горещият месец в историята, откакто се правят метеорологични наблюдения.

Що се отнася до жегите у нас, до момента температурният рекорд в Садово от 45,2 градуса не е надминат, но от 1987 г. до 2018 г. има 9 години с общо 176 случая на максимални температури над 42 °C, от тях 15 случая са през 1987 г., 64 – през 2000 г. и 76 – през 2007 г.

По думите на климатолога при най-песимистичния сценарий до 2100 г. повишаването на средната годишна температура може да надхвърли 4 °C. Прогнозира се намаляване на валежите с около 5 - 10% до 2050 г. и 15 - 20% (при песимистичен сценарии – до 40 - 50%) до 2100 г. Не се очаква съществена промяна на валежите през студеното полугодие, но намаляването на летните валежи ще доведе до по-малко валежи през годината като цяло.

Експертът е категоричен, че продължителните и чести горещи вълни и суши ще причиняват още повече вреди на здравето на хората, на екосистемите и селското стопанство.

"Нарастването броя на дните с обилни валежи ще увеличи риска от наводнения. Нови климатични изследвания и прогнози посочват, че за средните географски ширини в северното полукълбо дори при ограничаване на покачването на температурите до 2 °С вероятността за продължителни горещи вълни и последователни дни с проливни дъждове ще се увеличи в сравнение със сегашния период", завърши доц. Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53И от къде имаш информация, че няма данни? В смисъл кой си ти и в коя сфера работиш, че имаш такава информация? Много ми е интересно :)
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за сведение на тоя измислен доцент, няма научни доказателства че има такова затопляне, камо ли то да се дължи на човешки фактор.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години климатът в България се промени доста, въпросът е на какво се дължи. Би трябвало главният фактор да е Слънцето.
32
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
За кого работи и е удобна тезата за глобалното затопляне???За такива мързеливи и некадърни селяни като вас, които ще бъдат издухани от новите властелини на планетата Земя от Африка,Близкия изток и Азия, защото е въпрос на време демографския бум по тези места да бъде посетен от великата експлозия и революция на човешкия разум, за която няма прегради,забрани, контроли и чужди правила!!!Агент Уейн Хентридж!ЦРУ!!!
31
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Всички НПО , всички учени от Европа и Северна Америка , които извършват климатични изследвания в продължение на десетки години са фалшифицирали в доклади и научни статии данните, като се представя човешката дейност като основен причинител на глобалното затопляне!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че трябва да спреме тецовете е ясно, но Белене не е решението.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиВие наистина с акъла сте като в детската градина :) какво си мислиш, че ще ме засегнеш с разни фрази, които ги ползват лапетиите пред блока ли? :)
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44Такива душевно болни като теб сами толкова забавни :)
27
3
 
1
 
! Отговори
хаааххаааа... преди 4 години
До Анонимен 36Най-важната България в НАТО и ЕС!
26
6
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Доналд Тръмп глобално затопли балканската политика, като пожела на своя румънски президент Румъния да стане отново Велика!!!Никаква реакция от българския политически и бизнес елит, който се е снишил като послушно мекотело и се е хванал здраво за милионите,имотите защото е васал на Големия Брат!!!Агент Майки Девъроу!ЦРУ!!!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука един пък сам си сепсува
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суша, глад, масови миграции, конфликти. Приковани към планета с климат, който излиза от равновесие. И няма къде да избягаш.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като свършат дърватА и златото какво ще стане?
22
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Глобално са затоплени мозъците на неориентираните хора, и на тях им е втълпено, че въглеродните емисии са основен източник и глобалното затопляне!!!Как се контролират милиардите, да нямат индустрия и икономика, да бъдат на просешка тояга и да се молят за кредити???Чрез глобалното затопляне!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година има все повече наводнения, свлачища и пожари. Това няма кой да го отрече. ДПС до момента са изсекли 30% от Родопите, от както са на власт 1989 по 1% на година. Изнасят за Гърция и Турция. Когато им свърши материала там, ще дойдат при вас където и да сте. Всяка година има пребити служители на горските стопанства, те са безсилни и предпочитат подкупи пред гроб.
20
4
 
9
 
! Отговори
гущеризъм преди 4 години
Рептилите променят климата . Новия световен ред иде с новия световен климат. Хората да погинат. Но първо трябва да изкопаем златото .те го искат . Всичкото. Даже го пише по вестниците. Ама няма кой да чете.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Ти още ли не си пиеш хапчетата? :) или още не са подействали?
18
1
 
6
 
! Отговори
кумчо вълчев преди 4 години
И на какво се дължи тоя цикъл дето влиза земята?На приближаване към слънцето?
17
1
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
След настъпване на "необратимите демократични" промени,на бърза ръка бяха разрушени напоителните системи в страната,като остатък от социализма.Даже един съвременен мастит политолог и Борисов партньор по тенис, свил гнезденце в телевизия "Европа"също даде своят,"скромен" принос за съсипването на тези системи.Сега се надават приглушени писъци,че напоителните системи са съсипани.Всички са виждали големите пресъхнали напоителни канали,вече полу разрушени.Кладенец не се копае по време на суша
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парниковите газове и тапите за дамаджани хааах

Спонсорирани публикации