Кодекс на чиновниците: Длъжни са да са любезни, спретнати

Забранява се поведение, което може да се окачестви като тормоз
5 сеп 2019 07:46, Елка Василева
52
Кодекс на чиновниците: Длъжни са да са любезни, спретнати
Снимка: архив, Булфото

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане.

Според новия кодекс всички чиновници ще са длъжни да са на разположение на гражданите и да им отделят необходимото време, пише „Труд“.

„На работното си място служителите спазват деловия вид в облеклото, съответстващ на служебното им положение и на институцията, която представляват“, гласи друга от разпоредбите.

Забранява се „поведение, което може да бъде окачествено като тормоз от психически, физически, сексуален и всякакъв друг характер, както и да не допускат каквато и да е форма на дискриминация, както по отношение на гражданите, така и спрямо колегите“.

Цяла глава е посветена на „антикорупционното поведение“, като се забранява на чиновниците „да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения“.

Институтът по публична администрация ще направи електронна обучителна програма, съдържаща примерни ситуации във връзка с прилагането на правилата на кодекса.

В новия нормативен акт не са предвидени специални санкции: „при неспазване нормите на поведение в този кодекс служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност съгласно Закона за държавния служител и Кодекса на труда“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Какъв кодекс, кви пет лева, в тая администрация работят хора, които на вързано куче хляб не могат да дадат. За нищо не стават, по простата причина, че им дават по 700 лв. заплати. Няма къдърен да се хване да бачка за тия смешни пари
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните недомислици на някои хора,които няма да променят нищо.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавния чиновник е на яслата , която пълни обществото. И неговото задължение , да обслужва харата зад гишето задължително с внимание и коректност. При частника е друго. Клиента го оценява и клиента може да му пропусне услугата.
22
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 4 години
Преди години, когато по бул."Витоша" започнаха да се появяват първите магазини, в които имаше вносни луксозни стоки, а повечето хора влизаха само за да зяпат, защото нямаше пари, по същото време в тези магазини някои съвсем млади момичета, назначени там за продавачки, наистина се държаха с клиентите като махленски простакинчета, които са успели да се омъжат за принцове престолонаследници.Но когато ни връхлетя безработицата и им огладняха д/петата, започнаха да се държат по съвсем друг начин.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой как си продава ябълките или чорапите не е темата тук! Можеш да купиш или да не купиш. Но когато те разкарват по гишета и те гледат като досадник, това е темата! Там са назначени да те обслужат, защото им плащаме заплатите и са длъжни да имат подобаващ вид и поведение! Там те олицетворяват държавата, а не себе си!
20
1
 
4
 
! Отговори
До смешен преди 4 години
До 10Абре куха глави, ти с униформа ли продаваш домати на пазара?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ойИма някои любезни и коректни частници, но и те също като чиновниците са такива, защото така са ги възпитали навремето родителите им.Кога ще се оправим, не знам.
18
3
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Не кодекс на чиновника, а закон за персонална отговорност на чиновника ни трябва! Грам не ми дреме дали е усмихнат или не, а каква работа върши и като се издъни ТОЙ да си плати ТОЙ, а не от моите пари да им плащат простотиите!Парите за куриоза на НАП да не си мислите, че ще дойдат от НАП?Не, ще дойдат от джоба на потърпевшите!Също така защо държавните институции са със същото работно време като останалите?Трябва да работят събота и неделя, а не аз да трябва да си взимам отпуска за простотиите им
17
4
 
12
 
! Отговори
Бай ой преди 4 години
Всички от частния сектор да лапат оя! Много по-зле са от чиновниците! Отидеш в хотел, магазин, фризьор и те направят на ***, а ти пари им носиш! Икономиката в една държава се прави от частния сектор, а не от чиновниците! Наще частници са кръгла 0 и за това сме последни в Европа и хората ходят на море в Гърция
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите, които по пазарите срещу скромно заплащане продават стока, принадлежаща на други, по-богати роми, наистина се държат като продавачки от времето на соца.Дори ми се е случвало да чуя такива да казват "Шефо е наредил сичко да продадем и затова разпределям гнилото на всеки по малко.Така навремето, преди 1990 г. като купиш нещо от "Плод-зеленчук", ти казват абсолютно същото и на всекиго слагат към1 кг ябълки или домати, или чушки поне по един калпав и негоден за консумация плод или зеленчук.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държава- член на ЕС, държава с претенции за древна история и култура, държава със съвременна демокрация, се оказва, че не сме усвоили уроците от първите 7 години! И преди да възпитаваме чиновниците трябва добре да подбираме управниците!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има магазини, в които един дамски чорапогащник струва не 3 лв, 30-35 лв.Една тениска е на цена 70-80 лв.На такива места те посрещат и изпращат така, като че ли си Тодор Живков през1980 г. и си дошъл на посещение в някой завод. Особено ако някога си купил нещо от тях.Дребните търговци се борят за хляба си и се изнервят, ако повреждаш стоката им или им отклоняваш вниманието по-дълго време без да е сигурно, че ще купиш нещо, защото в същото време някой може да открадне нещо от магазинчето им.
13
1
 
14
 
! Отговори
Пак до 13 преди 4 години
замениха със звездички думата, която е синоним на "отпадъци". Исках да кажа, че ти пробутват гнили или напълно неузрели плодове и зеленчуци.Относно чиновниците просто няма смисъл да говорим. Ако някой от тях е любезен и коректен, това се дължи само на домашното му възпитание. Останалите са такива, че ще помислиш, че машина на времето те е върнала в 1970 г., когато чиновникът беше бог и се държеше с посетителите като с натрапници, които не гони и не бие само защото го мързи да направи това.
12
2
 
10
 
! Отговори
Театър преди 4 години
С кодекси нищо не се решава,трябва силен контрол и сурови финансови наказания,това което се предлага е прах в очите на хората и ЕС.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Зависи в какъв частен магазин влизаш.Колкото е по-скъп, толкова са по-любезни.В по-малките магазинчета също се стремят да не изпуснат клиент, но се изнервят, ко видят, че не харесваш стоката им. Съчувствам на малките плод-зеленчуци. Там нагли лели и пенсионери стискат и подхвърлят плодове и домати, без да мислят, че ги съсипват.Най-зле е на Женския пазар. Държат се като продавачка на заплата през соца, удрят в кантара, пробутват бо,луци, ругаят най-беззащитните клиенти.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е 89 ни обясняваха как в частните магазини ще ни посрещат на килимчетаи чиновниците щели да ни се кланят - това било демокрациятасега вдигат цените всеки ден и ни пишат простотииама те не са виновни виновни са доверчивите българи дето се хващат на всяка сладка приказка зад която винаги има съвсем други намерения
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е смешно.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас не е така, за съжаление!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да е разписано писмено да се досетиш, че трябва да си вежлив и спретнат не само на някакво бюро, а и в градския транспорт, в магазина, в заведение и т.н.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има сериозен изпит,за да станеш държавен чиновник,а не да се назначават наши калинки. Все пак те представляват държавата пред гражданите.