"Кървава баня" в София за 9 септември: Честит празник, неблагодарници!

Скулптор с крайна инсталация в Докторската градина
Обновена: 9 сеп 2019 09:40 | 9 сеп 2019 08:58, Красимир Ангелов
797

София осъмна с "кървава баня" в утрото на 9 септември. Столичен фонтан в Докторската градина бе оцветен в червено и се озова с надпис "Честит празник, неблагодарници!".

Както е известно, в годините през комунизма 9 септември бе честван като национален празник. Днес обаче той все по-често е заклеймяван.

Още по темата
Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
658
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз смятам, че най-голямото поражение от 9 септ 44 е в главите на хората, щото туй, дето ни обраха и избиха е тежко, но ние винаги оцеляваме, но туй дето народа се страхува от власта(на Червената армия) ей туй не мога да им простя!Трябва власта да се страхува от народа, но туй е дето няма Красная армия!
657
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този скулптор е турчин. Не е българин
656
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези риснаците от както им казахме че не искаме да ни ,,освобождават'' повече че започва да ни идва в повече,взеха да ни се сърдят миличките.Искали пак да идват с празните вагони и ремаркета.Абе ,,братушки'',не разбрахте ли че вече няма нищо за товарене тук.Каквото имаше,вие го натоварихте след 9/9/44г. ,че беля ви плащахме репарации.И до ден днешен не сте казали за какво ви ги плащахме тези репарации.Айде ако обичате молим,да се дръпнете така леко у лво.Плийййз!!!!!!!!!!!!
655
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-вече Обида за Русия - което е и основната цел на цялата тази подета организирана кампания
654
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Обида за празника и тези, които празнуват! Все едно на 3 март да жалим за убитите турци2. Обида за историята, която този не може да проумее3. Обида за изкуството!4. Екологическо престъпление5. Егоизъм и безотговорност, защото фонтанът не е личен негов, а на общината6. Внася безсмислен и вреден за България вътрешен раздор и международно напрежениеОт такива акции печелят само господарите ни и гробарите, никой друг!
653
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 4 години
Още ли се джавкате, бе?
652
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Путин отсече -Няма го Путин ,спомина се ,ти си последният вярващ дурак оти този който ни показват е онзи родил се Петербург .Двойници майна , двойници .
651
3
 
5
 
! Отговори
до скУлптора преди 4 години
Скулптуре, я кажи като Бойко рано или късно махне Паметника на Съветската Армия, ТЕБ ли нае да му правиш паметник на същото място? И ти трябва да докажеш един вид ,,лоялност"?
650
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо - Как така , голямо производство , а държавата фалира три пъти .Ти добре ли си ?
649
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоАбсолютно! Вандал!
648
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скулпторе, като си толкоз активен, що не направиш същото за 23 Септември? Да не мислиш, че е имало по-малко кръв? За Априлското в-ие? За Батак? За завладяването на Бг от турците? За още много кървави събития в нашата история? Ама не ти стиска нали? Пък и не ти ги поръчват! Друго си е да се плюе там, където господарите казват...
647
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато лисването на една кофа боя започне да се смята за изкуство, упадъкът на културата е достигнал дъното!Бездарникът да си почисти фонтана след креативните си опити.
646
5
 
13
 
! Отговори
БСП - ключови думи: преди 4 години
диверсии, саботажи, атентати, убийства, лагери, афери, завери, явки, корупция, кражби, шуробаджанащина, кьорсофри, инфлация, стагнация, национализация,колективизация, партизация, партизанщина, комунизъм, популизъм, волунтаризъм, обедняване, лъжи, демагогия... - с една дума комунисти...
645
2
 
17
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
644
1
 
16
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
643
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
иначе,тоя ***-"скулптор" трябва да бъде съден за увреждане на обществена собственост,защото водата във фонтана НЕ е червена,а ТОЯ я е боядисал такава!..Мотивите му са БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!!!!!!!!!
642
7
 
7
 
! Отговори
Браво на този мъж! преди 4 години
България е все по-добре!
641
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и социалистическа България произвеждаше земеделска продукция,която беше в такова количество,че просто не можеше да се обере.Пристрастията са вредни за нас!!!!!!Но явно не можем да разберем тоя *** факт..уви!
640
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПроСоТо 665добре,не употребих подходящия израз!..Като подкрепа:-Нашите търговци са пътували и търгували свободно из Европата...И все пак,България си е била типично земеделска,НЕ модерна дори и за тогавашните "стандарти" страна.Нека не си кривим душите!..Каква индустрия е имала България ..да речем през 1939 година?-Каква индустрия е имала СМАЧКАНАТА Германия по същото време?..Не е от полза за всички ни да си затваряме очите за ФАКТИТЕ!..Впрочем,и социалистическа България про
639
7
 
5
 
! Отговори
Четете бе хора преди 4 години
Гърците преди 44 та бяха умрели от глад.Продаваха си жените на български войници за един хляб.Електрифицирането на Гърция е 60те и 70те години на 20 век.България за тях до идването на комунистите е била друга планета!Факт!