Освобождението и омразата – 9 септември отново ни раздели

Изложба създаде напражение между София и Москва
Обновена: 9 сеп 2019 09:31 | 9 сеп 2019 09:15,
141

От празник, през въстание и революция, до преврат – 75 години по-късно все още събитията от 9 септември 1944 г. намират различни тълкувания. Едни са категорични, че случилото се тогава забавя европейското развитие на страната ни, а други са на мнение, че благодарение на това България присъства на европейската карта.

Значението на датата тази година се превърна в пореден повод за напрежение между София и Москва. Причината е изложба, която руското посолство в столицата открива тази вечер, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Още по темата

Думата "освобождение” провокира остра реакция от страна на българското външно министерство, което посъветва руското посолство да не преиначава историята и по този начин да привилегирова конкретни политически кръгове у нас. Стигна се и до коментари от Москва.

"2019 година е кулминация за битката с историята - тази за младото поколение, вкарват ни в коловоз с неистини. Най-много ме притеснява, че всичко върви в контекста на омразата и кой е врагът", каза историкът и експерт по геополитика Нина Дюлгерова.

По думите ѝ, ако искаме да имаме общество и нормални хора, трябва да приемем историята каквато е.

"Нека не забравяме и пословицата: "Не слушай какво говорят, гледай какво правят". Влизаме в релсите на омразата", каза още тя.

Политическият анализатор Боян Чуков подчерта, че историята с изложбата е повод, а не причина за случващото се.

"Правят го все едни и същи структури - НПО-та, свързани с външно финансиране. Русия ще претърпи едно от най-тежките си поражения в хибридната война. Отношението към нея няма политически цвят. Във всяка политическа партия има русофили и русофоби", коментира Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
11
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
До АнонименБлагодарение на 9 септември и СССР думата освобождение получи своя антином -оТсвобождение
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Руснаците са царе да карят другите народи да ги мразят ,презират и отвращават от тях .Или са с промити мозъци и не знаят какво точно са причинили техните предшественици или са умствено изостанали или са просто патологични лъжци.Комунистите са тяхно подобие.
95
7
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
9.09.1944 е най-черната дата в историята на България. Вечна слава на Симо Хаюха!
94
20
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Дай Боже всекиму такова "робство" !Реки от нефт и газ, атомна централа, модерно оръжие за времето си ...Изкупуваха всичките ***, които произвеждахме за необятния съветски пазар. Работа имаше за всички.Народът ни благоденстваше и се множеше.Сигурност, каквато днес нямаме !
93
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците се оказаха специалисти по изкореняване на монархии.за какво да ги празнуваме като вечните освободители, като втория път са ни поробили.
92
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците освободиха България от нейната независимост до ден днешен.
91
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 86Кои бомбардировки нямаше да спрат?Съветските бомбардировки обаче може би щяха да спрат?
90
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88 бъди сигурен че Народа ще приветстват най вече цялото позитано 20 да замине за храна на прасетата ...
89
5
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 87Да, да, да. Не може да се заличи това което казваш.Дори 500 години турско робство не са толкова "златни векове", колкото са били "златни години" от 1944 г. до 2019 г.!Така е, така е.
88
4
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 63 (Историка)Не съм съгласен само с твърдението, че само българи са били избивани след 1944 г.Не съм проверявал факти, но мисля че не е имало дискриминация в това отношение и са карали под ножа наред кого докопат.С останалото съм съгласен.
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаш ли представа колко е Брутния вътрешен продукт на Гърция през да кажем 1936 ... Или ще отречеш че България тогава е 17 икономика в света 13 в Европа И излиза 11 почти незасегната от войната ...
86
6
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 75Разбрахме, че твоята истина е различна от останалата истина.А истинската истина е много по-сложна. Не можеш така да обобщаваш."Народен съд" като официално название е имало само в България, СССР и нацистка Германия.Във Франция е имало три вида съдилища основно.Осъдени са на смърт 6763 души, но са изпълнени само 791 екзекуции.В началото е създадена "народна милиция" от комунисти, която после е разформирована като престъпна и се сменя от редовна полиция.
85
12
 
12
 
! Отговори
Комунистите преди 4 години
били избили "елита" след 9.9.1944. Аз съм сигурен, че повечето българи ще приветстват Белене2 за сегашния "елит"
84
30
 
9
 
! Отговори
Народната власт преди 4 години
През 1944-1989 е златен период за България. Няма как да се заличи това
83
23
 
10
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
Другарко водеща "цветът и елитът на нацията" го изби Твар Борис ТРИ фашистчиту преди 9.9.44-та.Ако не беше влязла Червената Армия бомбардиворките на Англия и САЩ щяха да продължат и Турция щеше да окупира Източна Румелия(Чърчил е настоявал туй) и щяхме да изгубим територии. Сръбската граница на 17 км от София, аГръцката почти до Фелибето.Но поради ролята ни след 1944.г за разбиването на Райха и благодарение на Съпротивителното ни антифашистко движение(Партизаните). Туй не се е случило товарищ Сталин го е знаел и е действал правилно според ситуацията.
82
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ни е разделяла Раздялата е от край времеОт една страна Около 70 000 руски по дух ( то толкоз и руски де и там са си бо..клу..ци )сектанти комунисти А от друга 7 милиона народ който определено неще и грам порядки присъщи на московия Нито му дреме за нея
81
4
 
16
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До Waffen SSАко на Московската конференция СССР е решил да воюва с България, доказва агресивни действия. Следователно няма освобождение а окупация
80
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди Втората световна война, България е била една от най-изостаналите държави в Европа. По БВП на човек от населението, зад България са били само Румъния и Югославия, а Гърция е била с почти два пъти по-голям БВП на човек от населението от България. През 80-те години България се изравнява по БВП на човек от населението с Полша, Чехословакия, Унгария и е доста по-напред от Португалия. Сега къде сме?
79
1
 
6
 
! Отговори
ВСВ преди 4 години
във войната срещу Съюза на Съветските Социалистически Републики, Съединеното Кралство, Американските Съединени Щати и другите Обединени Народи, носи своя дял от отговорност за тази война;Член 51. България се задължава да вземе всички необходими мерки, за да обезпечи задържането и предаването за съдене:а) на лицата, обвинявани в извършване на военни престъпления или на престъпления срещу мира и човечността, заповядали извършването на такива престъпления или съдействали за тяхното извършване
78
5
 
5
 
! Отговори
ВСВ преди 4 години
...Украинската Съветска Социалистическа Република, Южно- Африканският Съюз и Федеративната Народна Република Югославия в качеството си на държави, намиращи се в положение на война с България и участвали активно във войната срещу неприятелските държави в Европа, обозначавани по-долу с името "Съюзени и Сдружени Сили", от една страна, и България, от друга страна;Вземайки предвид, че България, като стана съюзник на хитлерова Германия и участвува на нейна страна във войната срещу Съюза на Съветск