Напрежение по оста Москва-София: Гебрев, изложба, шпиони...

Казуът тлее от няколко месеца, ще стане ли скандал?
12 сеп 2019 12:20,
170

Поредица от скандали повишиха напрежението по оста Москва-София. Остри реплики си размениха дипломатическите представителства заради изложба по повод 9 септември, организирана от руското посолство у нас. Дни по-късно пък обвинение в шпионаж в полза на Русия предизвика още повече дрязги.

Бяха задържани и разпитани осем души, а на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов е повдигнато обвинение.

Очаква се днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова да изрази официалната позиция на Кремъл по въпроса.

Още по темата

"Тепърва ще илзизат скандали и това ще се разраства. Освен че се очаква официална позиция на руското външно минисерство, през октомври предстои посещение на нашия външен министър в Русия. Всичко това ще доведе до обстрелване с думи. Тонът ще продължава да се втвърдява", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Според него се вижда изостряне на отношенията между САЩ и държавите от Западна и Централна Европа към ситуацията в Русия през последните месеци.

"Всички руски проекти, които трябва да се  случат на териториите на страни членки на ЕС и най-вече НАТО, биват поставятни под сериозно напрежение от САЩ. Политиката се опитва да спре руското влияние", посочи Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този казус тлее от няколко месеца.

"Започна с предполагаемото отравяне на Гебрев в синхрон със случая Скрипал. Сега се правят паралели с намесата на Русия в изборите за президент в САЩ през 2016 г. и с президентските избори в България. Този конфликт не е започнал от вчера", обясни Керемедчиев.

Той заяви, че очаква реакцията на Кремъл за шпионския скандал да бъде рязка и остра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американци, що вземате златото безплатно а ние плащаме за престарелите ви самолети като за нови ф-35? Русия ли и виновна, че сте алчни и не сте ни истински съюзници???Защо подкрепяте режима на Саудитска Арабия, който убива журналисти и ги разчленява?
65
12
 
11
 
! Отговори
Българофил преди 4 години
Българите живеем добре в ЕС и НАТО и при американското партньорство, Българиея е модерна просперираща евроатлантическа страна. Не искаме да робуваме на руските щикове които ни поробиха за 45 годони и ни върнаха в средновековието.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За БКП- БСП лустрация,в едно с кастрация! Започнаха да цъфтят грабежите на комунистите.От КТБ откраднаха милиони,че и си имали и кораб фантом с фалшиви документи.
63
8
 
6
 
! Отговори
Урсула фон дер Лайен преди 4 години
България е просперираща и благоденстваща страна образец за държава от ЕС!
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРИ СЪСЕД КАТО ТУРЦИЯ, чиито лидери казват че българските градове са турски, и говорят за война, ние българите се уповаваме на Русия, че ако Турция ни нападне, ще има последна 13-та война на Русия с Турция и след нея от Пуйката Турция нищо няма да остане.
61
13
 
7
 
! Отговори
lol преди 4 години
ей, русофили (чуждопоклоници), не се ли наробувахте? не ви ли омръзна да се кланяте? От къде това желание все да сте "освобождавани", все да сте "признателни", все да сте в качеството си на обект, а не субект ? 45 години промивки яко са си казали думата... още доста време трябва да мине, докато всички почнат да мислят самостоятелно
60
3
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
"Не е наша работа да решаваме за България, дано началниците се разберат и решат, ние ще направим това което решат началниците" - така може да се изрази с думи политиката на България, и няма значение дали ще е Борисов, ГЕРБ или БСП или някои други.
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тролчета краварски, колкото и глупости да пишете, колкото и да се опитвате да промените историята и да внушите омраза към Русия, няма да ви се получи. Тук не се получава! Просто забравете и върнете парите на онези дето ви плащат.
58
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Россия это Нигерия в снегу
57
13
 
3
 
! Отговори
Евроатланик преди 4 години
Русия се отнася с нас като господар със слуга. Но българите стоим твърдно зад американските си парнтьори!
56
6
 
9
 
! Отговори
Руското робство преди 4 години
Бай Тоше взимаше самолета за Москва без предупреждение и в Кремъл директно влизаше в кабинета на Генералния да изсиква и да крънка риснаците за пари и стоки и помощ, а нашия премиер едвам го уредиха да се ръкува за 1/3 от секундата с Тръмп, който дори и не го погледна и дори не знаеше кой е това, да не говорим дали изобщо знае къде е България.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анексията на евроге, йците наближава. Където е текло пак ще тече. Този път няма да има подялба както след ВСВ между Краварите и СССР. Да му правят сметка тези които 30 години ни водят като слепци към светлото бъдеще на Мутрите. А това са Децата на Комунистите. Те са тези които за 30 години прогониха децата ни да мият чинии и слугуват на зспадняците. Мислят ли че ще им се размине това унижение и смърта на родителите ни които умряха в мизерия. Гледах ме ги как умират и неможехме да им помогнем.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали прекрасно знаете че Русия никога няма да нападне България? Как ще ни накарате нас, българския народ да воюваме с Русия. То вие не смеете да воювате с Русия, а насъсквате нас, Украйна.и сте , страхливи и нищо повече. Хайде стига хибридна война, запада нападайте Русия, но нас не ни занимавайте с писъците си.
53
8
 
4
 
! Отговори
Слава на САЩ! преди 4 години
Които ни освободиха от съветско робство през 1979!
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Противно на другите ,които искат да си мълчиме,аз искам да се разрастне скандала и да се разчисти малко с тея неизказани неща.Да се види кой кой е, и да се престане с руската пропаганда в България.Русия се отнася с нас като господар със слуга.Няма партньорство, има диктат.Това е постигнато с внедрените си агенти на всички нива в държавата и подпомагано от сервилни българи.Няма обич,има слугинаж.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВсички русофили са 6 милиона българи. Останалите са с психични заболявания. И искат да ни картотекират. А те са картотекирани и с жълта книжка.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са и втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските щикове ни поробиха за 45 години, а САЩ ни донесоха свобода и демокрация да бегаме на Запад.
48
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Е добре де няма да се кланяме на Русия ами на НАТО и САЩ ?То така излиза в наши дни.Ще остане само Лунен пейзаш от нащта малка теритроя,където са минали Натовци и САЩ.Нащта държава е малка и винаги Великите сили са ни управлявали помнете.И не се самозаблуждавайите.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългарофилЯнки, на каква длъжност си на Козяк?