Отличниците в гимназиите ни продължават в чужбина. Учудени?

Великобритания е най-предпочитана, следват Холандия и Германия
17 сеп 2019 11:36, Красимир Ангелов
73

Отличниците на випуските искат да продължават образованието си в чужбина. Великобритания продължава да е най-предпочитана, а след нея Холандия, Германия, Дания са страните, които привличат най-много студенти, посочи директорът на агенция за образование в чужбина Ели Тончева в "България сутрин".

"Холандия е държавата, която предлага най-много програми на английски език. Страната предлага специалности като авиационното инженерство, психологията е също много търсена там", каза консултантът Таня Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Ели Тончева допълни, че в университетите с практическа насоченост има доста стажове, които развиват и конкретни умения. Но ако се говори за научноизследователските университети, по думите ѝ там образованието е голямо предизвикателство, а теорията и практиката се застъпват.

"Има изключително много незапълнени ниши в България. Важното е да виждаме проблемите като възможност. Това правят хора, които се връщат от чужбина. Те заминават с мисълта, че искат да се върнат и да приложат наученото тук в България", отбеляза Таня Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да накара насила пълнолетен човек да иде да учи в чужбина, освен ако той сам не го пожелае.А това, че отличниците запрашват за чужбина е вярно. Така е, защото у нас качествено образование не се предлага във ВУЗ и в чужбина, освен че ще се сдобият с по-качествено образование, имат шанс да започнат и нормална работа при добри условия. Съвсем различно е да си учил там, да си създал и връзки и познанства. Не е като да идваш от мутр.оландия. Не че не може, но е по-трудно.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук всеки втори е отличник, но не всеки иска да учи в чужбина, защото знае какъв отличник е.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47"Даже и децата разбраха ,че няма бъдеще в мутроландия"Ами, децата са разбрали. Отличниците по правило са под по-силен родителски контрол. Родителите така са преценили. А дали са прави или не - въпрос на късмет. Опасявам се, че това с по-добрата реализация донякъде е мит. Малко са случаите за световно известни български учени и други "успели" вследствие на такъв избор. Нищо чудно ако бяха останали в България да са се реализирали по-успешно. А и за държавата щеше да е добре.
48
1
 
3
 
! Отговори
ЗНАНИЕТО Е ЗЛАТО преди 4 години
До Анонимен АнонименДо 31Защо ти е да учил, за да правиш секс? ЗАПОМНИ: НЕГРАМОТНИЯТ И БОГУ НЕ Е ДРАГА НЕГРАОТНОСТТА В ТАЗИ ОБЛАСТ ЩЕ ТЕ СНАБДИ ЕДИНСТВЕНО С БАДЖАНАЦИИЗБИРАЙ - РЕШЕНИЕТО Е ТВОЕЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА В ТАЗИ ОБЛАСТ СА ЧИСТО ЗЛАТО
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върнат....да, ама не;) пос рата държавица!
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Не знам коя система точно Вас Ви дискриминира, ама познавам десетки студенти в чужбина, които от втората година най-късно са започнали някаква работа /по специалноста имам предвид/ и от време на време родителите им додават някое друго евро да си живеят /концерти, екскурзии, забавления/. Голяма дискриминация, няма що!
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и децата разбраха ,че няма бъдеще в мутроландия
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 Британците,които учат в Азия са там,защото не са ги приели никъде.Същото е с тия ,които учат тук "Медицина" ,не е заради финансовите възможности-в Шотландия образованието е безплатно,а за да се издържат също могат да мият чинии,като българчетата,тук им излиза в пъти по-скъпо.До IQ -то е
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"искат да се върнат и да приложат наученото тук в България"Наивници. Наученото в чужбина е неприложимо в България.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата е, ме нормалните хора искат, да плащат за себе си, а не да разчита на мама и тате ... което е напълно възможно в много чужди страни....Божичко господи. Западняците студенти ги издържат или мама и тате, или държавата. Наистина се издържаме сами, с малки изключения, чужденците. Самите закони са такива, че родителите се задължават да издържат студента (ако откажат, собствените им деца ги съдят и печелят). А работещите студенти сме дискриминирани от системата на всички нива.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната предателска статия, написана за няколко за няколко сребърника - браво.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможности за развитие са други.Аз не искам, просто заплата. Аз искам, да работя над иновативно проекти, в които се развиват технологията и науката!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39А в България, какво си мислиш, че ше правиш, ако нямаш образование и нямаш приятели, да ти уредят службица!Кажи бе, ***? 5 години кл ше се издържаш? Ще паpазитиш от мама и тате ли?Дори и да си само мияч, ще си по-добре там, отколкото тук.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макдоналд в България - 2.3 лева на час.Макдоналдс в Холандия, Норвегия, Дания ... срам ме е, да ви кажа колко.
37
3
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Осъзнавам, че британците масово са необразовани. Американците също. Затова дошлите от "скапана " България са им свръхинтелигентни и ги вземат даже без да са завършили средно образование. Къде е по-добро образованието? Къде и по-високо нивото? Британците масово учат в Азия за сериозно неща. Официалната статистика е за около 300 000 годишно.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Не съм сигурен дали тролиш, ама е вярно.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се емигрира иначе глад глад все едно си някъде на десетки и стотици километри без нищо емигрираш и си купуваш имоти и тнт тук и храна не може да си купиш а там като емигрираш не само храна ами и имоти всичко може да си купиш а тук нищо не може да си купиш
34
1
 
8
 
! Отговори
Диплома менте преди 4 години
Като гледам студентите ни в Германия не всички завършват от теа Гимназии щото в Германия не подаряват Дипломи като у нас
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Защо ти е да учил, за да правиш секс? Толкова ли синотлаян, че се нуждаеш да преминеш през 50 изпита, само и смао да излъжеш някоя мръхла, че я обичаш, да я напиеш и да я натиснеш в някоя тоалетна?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 безродец ниеден си ти на теб ти плаща тиквата за да ги държат да му работят да ама не