Отличниците в гимназиите ни продължават в чужбина. Учудени?

Великобритания е най-предпочитана, следват Холандия и Германия
17 сеп 2019 11:36, Красимир Ангелов
73

Отличниците на випуските искат да продължават образованието си в чужбина. Великобритания продължава да е най-предпочитана, а след нея Холандия, Германия, Дания са страните, които привличат най-много студенти, посочи директорът на агенция за образование в чужбина Ели Тончева в "България сутрин".

"Холандия е държавата, която предлага най-много програми на английски език. Страната предлага специалности като авиационното инженерство, психологията е също много търсена там", каза консултантът Таня Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Ели Тончева допълни, че в университетите с практическа насоченост има доста стажове, които развиват и конкретни умения. Но ако се говори за научноизследователските университети, по думите ѝ там образованието е голямо предизвикателство, а теорията и практиката се застъпват.

"Има изключително много незапълнени ниши в България. Важното е да виждаме проблемите като възможност. Това правят хора, които се връщат от чужбина. Те заминават с мисълта, че искат да се върнат и да приложат наученото тук в България", отбеляза Таня Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
18
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Обезлюдяването на България е факт, който трябва да послужи за закриването на почти половината университети.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори само за да клатиш колежки 5-7 години си заслужава да учиш.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че на Запад толкова хора съжаляват, че са следвали. Положението на академично образованите, с малко изключения, е почти същото като на незавършилите училище. Има си и термин - поколението стаж. Просто броят студентски места е в пъти по-висок от броя работни места в специалността, а налични работни места се запълват с неплатени и почни неплатени стажове, включително за хора с докторат. В другата крайност - информатика, икономика - големият брой завършили пък води до дъмпинг на заплатите.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те заминават с мисълта, че искат да се върнат и да приложат наученото тук в България", отбеляза Таня Тодорова.ТАНЯ ПРЕСТАНИ ДА СЕ МАЙТАПИШ С НАС.ДОБРЕ ЗНАЕШ СТАТИСТИКАТА НА ЗАВРЪЩАЩИТЕ СЕ -ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПЛАЧЕВНО.А АКО НЯКОЙ СЕ ВЪРНЕ ОБИКНОВЕНО Е УЧИЛ :СОЦИОЛОГИЯ , МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ ИЛИ Е ЗАВЪРШИЛ ФИЛМОВ КРИТИК ИЛИ УЧИТЕЛ ПО ЙОГАЯЗЪК ЗА ПОХААРЧЕНИТЕЕ ПАРИ - НАЛИ ТАНЯ ?
27
1
 
8
 
! Отговори
А така преди 4 години
Като гледам всеки втори човек е решен да учи,работи и живее в Европа!Макар и късно народа се осъзна.След 20 години в тази прокълната територия ще останат много малко човеци:) :)
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учуден съм, че няма повече хора навън.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 23 годни съм стигал 8000 лева след такси, за сравнително тежка работа. Бачкал съм по цяло лято, за да имам пари и да преживея семестрите. Ама взимах и стипендия. Ходих на ресторант ти, понякога, както и на екскурзии в други страни.На 23 повечето ми бивши състуденти считаха за успех това, да имаш обувки струващи повече от 80 лева, защото се убиваха от работа за 650 лева бруто.Нека само от тук да почнем!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието в България е подценено. Учих бакалавър в Портсмут, техническа специалност, трудно беше, но тук, в СУ, моите съученици учеха почти същите неща, дори и по-задълбочено. Разочаровах се доста, смятах, че наистина има някаква разлика!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Какво по дяволите искаш да кажеш?
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да гоните децата, *** недни! Плащат ви да обезлюдявате родината си, за да се настанят по нашитите прекрасни земи други нации.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво им е образованието във Великобритания, го виждаме от процедурата на излизането им от ЕС и по избора им на държавници.Осъзнаваш, че британците са масово необразовани, но право на глас имат всички, а не горните 15%, нали?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чиновникДа, сарказма ти е верен за някой чиновници. Работата е, ме нормалните хора искат, да плащат за себе си, а не да разчита на мама и тате ... което е напълно възможно в много чужди страни.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като работите на мутрата месеци е много вероятно да не ви даде и обещаните 500 800 лв
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от преди гимназията трябва да продължавате в чужбина иначе трябва да си търсите някоя мутра да и работите по 16 18 часа на ден за 500 800 лв
17
17
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Стандарта на живот в България се вдигна двойно за последните 10 години. Хората вече имат пари и могат да плащат обучението и престоя на децата си в чужбина.
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарката Таня е пример за това как гладна кокошка просо сънува. Един въпрос имам към другарката Таня. Защо ние които завършихме образованието си в чужбина не се завърнахме да работим в нейната територия. Защо да се завърнем за да работим за 500 евро ли. Та аз 500 евро ги взимам за два дни. Стандарта ми на живот е над средният. Живея в уредена държава в която законите са над всичко. Децата ми учат в елитно училище. Бъдещето им е независимо от това кои ще са на власт.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Психология, авиационно инженерствонякаква уж икономика....Какво им е образованието във Великобритания, го виждаме от процедурата на излизането им от ЕС и по избора им на държавници. Не мисля, че психология е най-нужната специалност за която и да е държава, а ако е, значи държавата е пълна с хаховци и депресирани. Които говорят за връщане от икономистите, все става дума за заплатаджии, не да започнат реално производство. С една дума - ***.
14
2
 
20
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
Най-добре е да започнат да кандидатстват още след 7ми клас в чуждестранни гимназии! Всичко тук е пълен потрес! Да си изкарат хубавите години там и да си останат там им пожелавам! Тука вече даскали вече, разум няма, бъдеще няма - тотал щета! Има само чалгия, мутренщина и смърт в изобилие, мозъчна или чисто физическа...Колкото по-рано се спасят децата толкова по-добре и не е задължително да е само в Зап. Европа, просто където и да е, само да е по-далеч!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И случайно след завършването си не се връщат в България за да работят за 700 лв...Интересно защо ли. :)
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахоДа ти кажа, поне моя набор не показваше такива надежди.