Отличниците в гимназиите ни продължават в чужбина. Учудени?

Великобритания е най-предпочитана, следват Холандия и Германия
17 сеп 2019 11:36, Красимир Ангелов
73

Отличниците на випуските искат да продължават образованието си в чужбина. Великобритания продължава да е най-предпочитана, а след нея Холандия, Германия, Дания са страните, които привличат най-много студенти, посочи директорът на агенция за образование в чужбина Ели Тончева в "България сутрин".

"Холандия е държавата, която предлага най-много програми на английски език. Страната предлага специалности като авиационното инженерство, психологията е също много търсена там", каза консултантът Таня Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Ели Тончева допълни, че в университетите с практическа насоченост има доста стажове, които развиват и конкретни умения. Но ако се говори за научноизследователските университети, по думите ѝ там образованието е голямо предизвикателство, а теорията и практиката се застъпват.

"Има изключително много незапълнени ниши в България. Важното е да виждаме проблемите като възможност. Това правят хора, които се връщат от чужбина. Те заминават с мисълта, че искат да се върнат и да приложат наученото тук в България", отбеляза Таня Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
16
 
! Отговори
Елена преди 4 години
До Тишо. Дъщеря ми също завърши там ,ама живееше буквално в библиотеката,а тука денонощни са само чалготеките.Предложиха и веднага работа и естествено остана там ,взима колкото техните и няма причина да се връща.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Я стига с глупостите! Разбрал бил какво научил ... защото другите нищо не разбрали, си намерили работа и си прилагат неразбирането, а ти 5 години мухлясваш в скапаната академия, после се оплакваш, че държавата е виновна ...Нормалните хора искаме, да знаем, че ако инвестираме 4 до 8 години от живата си в образование, ще имаме някаква ползва в края, която е повече от дълбоки знания по безполезни академични теми.
9
0
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
И двойкаджиите след тях вървят,скоро тук никой няма да остане освен кандидати за прокурори или слугите в радиото и телевизията
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай СтавриЦели две години? Рекорда ми беше, да се върна на летището след 4 часа и да чакам пбратен полет :DПак браво за оптимизма.
7
3
 
22
 
! Отговори
Тишо преди 4 години
Синът ми учи в Глазгоу Университет.Замина с диплома 5,95 от НПМГ.Правителството им покрива таксата за обучение,след първата година му намериха платен стаж и си осигури издръжката .Всички българи там са приети с отличен успех и лауреати на разни международни олимпиади.Никой няма намерение да се връща и защо ли?
6
11
 
4
 
! Отговори
do 2 преди 4 години
ами и аз бях в холандия за бакалавър и сега в унсс- да базата е по- модерна, за което не са виновни преподавателите и не оказва влияние на образованието. Имат по приложен метод на обучение а тук повече се чете и зубри, но като знания със сигурност тук повече се придобиват. там чакаш да завършиш, за да почнеш да работиш и да разбереш какво си завършил.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмистите в София се радват на 3600 лева, след 3-4 години стаж. На места, това е почасово стажантски заплащане.Един млад готвач започв със заплата от 1200 лева в българската столица, но в чужди европейски може да мине 6500. Говорим за начални заплати. Представете си всяка една професия. Представете си и хората, искащи да постигнат нещо повече! А паоле следва и всичко останало, което почти винаги е много по-добро от еквивалента му в България.
4
4
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Ето защо повтарям че България е превърната в колония с нео-колониално управление. Запад с назанчения от него елит унищожи всяка възможност за реализация на младите и умни Българи.Естествено унищожиха и образованието. Цялата неоколониална адмиснисрация назаначена тук е да създава еничари .Кой е нормално след като нямат шанс за реализация тук поради унищожението на икономиката и превръщането на Бългрия в една изостанала колониална държава.Нищо де нали имате банани
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки, който е видял публичните "прояви" на доценти, професори и академици от областите на история, философия, икономика и право, е наясно с основния фактор за изнасяне на младите и кадърните на запад.
2
6
 
38
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
Аз завърших първо УНСС, после Университета на Амстердам. Ами какво да ви кажа - разликата е потресаваща! Във всяко едно направление - учебна база, качество на преподавателите, практическа приложимост на наученото, стажове и т.н. Аз също после се върнах в България, но за 2 години ми се изпари всякакъв оптимизъм и в момента пак съм в зап. Европа. Познавам още много хора като мен. Почти никой не изтрая дълго като се прибра в България.
1
1
 
35
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Абе те заминават с мисълта да се върнат,обаче мисълта им се променя докато са там особено на кадърните,щото тук ще заработват колкото една сервитьорка там.