Честваме 111 години от обявяването на Независимостта

Велико Търново ще бъде центърът на националните чествания
22 сеп 2019 07:30, Александър Попов
105
Честваме 111 години от обявяването на Независимостта
Снимка: Булфото, архив

Велико Търново ще е центърът на националните чествания, посветени на 111 години от обявяването на Независимостта.

Началото ще бъде поставено в 8:00 часа с Божествена света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, в историческата църква "Св. 40 мъченици".

Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

С военен ритуал в 10:30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника "Майка България", а пред сградата на общината ще има спектакъл на военните духови оркестри и концерт на любителски формации.

В 14:00 ч. започва безплатният екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите в квартал "Асенов". През целия ден входът за крепостта "Царевец" и храма "Св. Четиридесет мъченици" ще бъде свободен.

В 17:00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19:00 ч. на площад "Цар Асен" ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка.

В 20:15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8:30 ч. до 13:30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците "Св. Климент Охридски", "Никола Пиколо", "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Независимост", "Васил Левски", включително и площад "Цар Асен I".

След 13:00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица "Васил Левски" ще остане затворена до 19:00 ч. След 18:00 ч. площадът пред крепостта "Царевец" отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21:30 ч.

С церемонии по издигане на националния флаг, благодарствени молебени и тържествени ритуали пред паметниците на героите, загинали по бойните полета, 22 септември се отбелязва също в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт.

В Русе, в тържествените прояви, ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна, от 9:30 ч., започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България - на площад "Независимост", пред сградата на Окръжния съд. Участват представителен духов оркестър и почетен караул. От 18:30 ч. започва концерт на представителния духов оркестър на военноморските сили - на входа на Морската градина.

В Бургас, от 9:30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме - пред община Бургас, на площад "Атанас Сиреков", с участието на представителни части. Следва ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ия черноморски полк пред Военния клуб в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО. БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ. ВСЕКИ, КОЙТО НЕ СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН Е СВОБОДЕН ДА СЕ ОМИТА КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕ.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петров не се заяждаи и не се подиграваи с независимостта. При СССР ние бяхме окупирани както и други от соц. блока. Сега руски скрити клетки искат да правят партия.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз само да попитам коя независимост? От Русия, От САЩ, от ЕС, от Турция?
19
0
 
7
 
! Отговори
Петров преди 4 години
В чест на Деня на независимостта български съд независимо освободи Джок не знам кой си щото и той е независим от българското правосъдие. Какво по добро доказателство за независимост от "ва тниците".
18
1
 
2
 
! Отговори
забележителна дата преди 4 години
Против Божията воля и Великите сили.......................Това ако не е атеизъм - здраве му кажи! Затова католическата инквизиция ни намрази!и затова губим войни!
17
1
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Независимост?!Към днешна дата от Русия или от САЩ сме независими,че бъркам по някога?!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахаЩе плачим за турски парцали!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми сега по история нищо чудно да се учи, че сме се освободили от зависимостта на ограничението от само 2 пола. Та затова хората питат по форумите.
14
3
 
4
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Посолството на САЩ подкрепя силата на българския дух да си избере Индипендънс дей за национален празник.
13
0
 
1
 
! Отговори
суверен и независим преди 4 години
България никога не е била такава!!!! с НЕЗАВИСИМОСТ И СУВЕРЕНИТЕТ!!!!!На всички наши съседи Русия и Турция го дават но България е забравена.Ферди даде за курбан приживе и двамата си сина и Католиците му отмъстиха!Борис и Кирил приеха православието като условие пред руския император!!!!!!!
12
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 4 години
Нали почнахте за съжителство да говорите. Не я разбирам аз тази работа - независимост от съжителство ... Ама като това ви диктуват няма как да е иначе. За 5 цента и майка си ще продадете.
11
0
 
8
 
! Отговори
Даскал Фратю преди 4 години
Днес отбелязваме 111 години от обевяването на Независимостта на България от едни присъстващи.Честит празник скъпи сънародници.
10
13
 
1
 
! Отговори
Румен преди 4 години
До Петров. Трябва да поясня , че Плевнелиев, Паси, Цветановговорят от името та МИЛИОНИ БЪЛГАРИ. И аз съм им съмишленик и никой неми плаща освен от поръчките като си свърша работата. Сред тоталитаризма съм свободен. България е в НАТО и ЕС. Никой от Изток неможе да я окупира.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес в Бг независимост няма, защото всички са финансови роби, вързани към банките с дългосрочни банкови кредити!
8
1
 
12
 
! Отговори
Петров преди 4 години
БоКУ дето една дума не кказва без одобрение от американското посолство бил индипендънт. И тези около него дето една крачака не правят без да им разреши от джипката били незавсими. Цветан, Плевнелиев, Шломо Паси дето са на издръжка от американското посолство и те празнуват независимост. Бедни ми , Македонски....
7
3
 
4
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Честита Независима България,бъдете по-единни и сплотени!
6
1
 
10
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Празник преведен от американски английски - Индипендънс дей. И по американски сценарий. Хем независими хем се "гордеем" че някой ни "пазел".
5
3
 
14
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Тия празници стават все по безсмислени .
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Султан Ердоган ако реши за 24 часа ви превзема татковината барабар с вас тя и без това вече полвин Бьлгария вече говори на турски.От какво сте независими не разбрах ?
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само *** под вьншно управление и без суверенитет може да е незаисим!!!