Честваме 111 години от обявяването на Независимостта

Велико Търново ще бъде центърът на националните чествания
22 сеп 2019 07:30, Александър Попов
105
Честваме 111 години от обявяването на Независимостта
Снимка: Булфото, архив

Велико Търново ще е центърът на националните чествания, посветени на 111 години от обявяването на Независимостта.

Началото ще бъде поставено в 8:00 часа с Божествена света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, в историческата църква "Св. 40 мъченици".

Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

С военен ритуал в 10:30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника "Майка България", а пред сградата на общината ще има спектакъл на военните духови оркестри и концерт на любителски формации.

В 14:00 ч. започва безплатният екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите в квартал "Асенов". През целия ден входът за крепостта "Царевец" и храма "Св. Четиридесет мъченици" ще бъде свободен.

В 17:00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19:00 ч. на площад "Цар Асен" ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка.

В 20:15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8:30 ч. до 13:30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците "Св. Климент Охридски", "Никола Пиколо", "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Независимост", "Васил Левски", включително и площад "Цар Асен I".

След 13:00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица "Васил Левски" ще остане затворена до 19:00 ч. След 18:00 ч. площадът пред крепостта "Царевец" отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21:30 ч.

С церемонии по издигане на националния флаг, благодарствени молебени и тържествени ритуали пред паметниците на героите, загинали по бойните полета, 22 септември се отбелязва също в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт.

В Русе, в тържествените прояви, ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна, от 9:30 ч., започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България - на площад "Независимост", пред сградата на Окръжния съд. Участват представителен духов оркестър и почетен караул. От 18:30 ч. започва концерт на представителния духов оркестър на военноморските сили - на входа на Морската градина.

В Бургас, от 9:30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме - пред община Бургас, на площад "Атанас Сиреков", с участието на представителни части. Следва ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ия черноморски полк пред Военния клуб в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 57 (българин)Извинявай, но това с английския език си е направо смешно.Никой не кара децата насила да учат английски език.Просто те самите го желаят.А го желаят защото се говори по целия свят.Не така стои въпросът с руския език.И пак, в България който иска може да учи и руски.Децата вече учат и китайски.Това е когато има демокрация.Преди 1989 г. учехме руски задължително.Но и тогава имахме втори западен език, така че английския и аз съм го учил преди 1989 г. а не отскоро.
41
8
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 57 (българин)Американски ботуш, както ти се изрази не е стъпвал на българска земя.Не така стои въпросът с руския ботуш.Всъщност, тук е моментът да отбележа, че руски ботуш е стъпвал и преди 1944 г. в България.Колкото и да изглежда парадоксално, до нападението над СССР последният като съюзник на Хитлер е снабдявал Вермахта с ботуши произвеждани в съветска обувна фабрика, мисля, че беше в Ленинград.Американците са във военни бази, но не са нахлували с редовна армия като червената.
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПУТИН НЕ НИ Е НУЖЕН!ДРЪЖТЕ СИ ГО У ДОМА. ВТРИСА НИ ОТ НЕГОВИТЕ ГРИЖИ!
39
1
 
10
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 4 години
Благодарение на пожарникаря, България стана една подконтролна територия на САЩ. Думите суверенитет и независимост звучат като пошъл виц.
38
2
 
1
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НЕ ИСКАМ ВСЕ ДА МЕ "ОСВОБОЖДАВАТ" !!!!!МОГА ДА СИ ГО ПРАВЯ И САМ!!!!
37
0
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
След като Бойко Борисов наскоро обяви, че кани Владимир Путин на посещение в България, ми да го беше поканил сега, на отбелязването на Деня на Независимостта на Република България! Да ни поздрави по този повод, поне от кумова срама, ако не от друго!Ама не, това няма да се случи. Защото Русия не смята България за независима държава.Повечето държави по света имат за национален празник именно денят на тяхната независимост, дори Русия!!!Защо не направим референдум за това?
36
7
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ВСЯКА СВОБОДА МИ ЕХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-СКЪПА, ОТ ТАЗИ УВИТА В ВОНЯЩА РУСКА ПАРТЕНКА И НАТРАПЕНА С ОРЪЖИЕТО "ОСВОБОДИТЕЛ"!!!!МРАЗЯ "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ"!ПОВРЪЩА МИ ДЕ ОТ ТЯХ!
35
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Войниците от СССР до 1960 са били по бански на морето, така е решило КГБ. Не са били с цивилини дрехи, а по- скоро без дрехи.
34
2
 
6
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Нардния съд бил избивал. ами богднафиловците и александърцанковците не ги ли нарекоха кръволоци техните съвременници. При това пак бяха съюзници с "европейци" - нацистка Германия, фашистка Италия, марионетна Франция, усташка Хърватия, фашистка Румъния, франкистка Испания, Унгария на Хорти, Словакия на "Пречупените стрели" и още и още и пак плюеха, че и воюваха срещу Русия. И накрая си го получиха. Сега ореваха целия свят що ги били напердашили.
33
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
"Свободни българи" ли сме днес? Не мисля! Прадедите ни.не са си проляли кръвта.Да сме днес 30 г под Американски ботуш! Децата ни,от люлката учат английски преди да са научили български. Изграждат се и утвръждават с времето като американофили!Фикс идея им става да живеят Там а не Тук! Е кой е виновен?Поколението ни "заминава" и не се връща!И ще е така ,докато се стопим на цяло!Истинските българи си остават тук!Кога ще станем истинска и свободна държава?Май няма да е и този век уви! -:(
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петров. Чети повече и ще разбереш , че на границата ни с ЮГОСЛАВИЯ 1950г. се изсипват хиляди руски войници но в цивилни дрехи. За да попречат на съюза с ТитоСлед отровения от Москва Г. Димитров.
31
1
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
До 59Не пия ракия бе *** за разлика от вас анти-българите, които уж религията не ви позволява да се наливате с алкохол, ама го правите и свинско плющите, ама иначе сте правоверни. Вие не сте нито рак, нито риба и за това нито тук ви имаме за българи, нито оттатък бариерата ви имат за техни. За тях сте ***, а за нас не сте българи, защото самите вие не се имате за такива. Ето за това ви боли, защото и вие самите не знаете какви сте, но това мен слабо ме интересува.
30
3
 
6
 
! Отговори
Пак до Петров преди 4 години
след 1944 в България е избит елита на нацията НИ, по нареждане от Москва. Страдай, мухххх льо, още съществуваме и пак сме по- добре от евразийските ти мокри сънища! И най- големият *** да управлява Родината- пак ще живеем по-добре от вас лол жалки сте, национални предатели, генерал Колев за такива като вас. А не е лошо да отворим вратите на Белене и да ви държим там , да се насладите на какво неше след 1948 година .
29
2
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Не се пеняви, че бързо ще ти свърши ракиицата! Агресивен си, бре ! Ашколсун ти казвам, щот духовно си от някъде между Ташкент и Душанбе! България на три ракии, България наД българите! Ясен си ми, за пет стинки не струваш.
28
4
 
4
 
! Отговори
до Петров преди 4 години
Кое спира естествения Ви порив да вземете самолета и да идете в Расийский Рай????? В България и Европейския Съюз живеем Светлинни години по- добре, отколкото руснаците! Те искат да живеят на наша територия, а такива като Вас искат там. На онези , които искат тук им трябват визи или много пари. На такива като Вас им трябва билетче за метрото до летището и билетче за самолетчето- моля, възползвайте се и освободете място за хора, които обичат България и Европа , Збогом , кисес
27
4
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
До 53Агресивен? И от къде ти хрумна това? Агресивни сте всички вие анти-българи, които виете като коьоти всеки ден срещу моята Родина, която очевидно не е ваша и това е, защото не се чувствате българи и точно към вас е отправено последното изречение в предишния ми пост. Българин никога не би употребил турската дума "ашколсун" така, че агресията е във всички вас анти-българи живеещи на нашата територия и ненавиждащи коренното християнско българско население.
26
2
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Днес българина е зависим,от климатичните промени.Навлезе ли във сушата морето,тогава - Дявол да го вземе !
25
4
 
9
 
! Отговори
Петров преди 4 години
След 1948 г. в България е нямало един съветски ввойник. Сега тук има американска танкова бригада и няколко взвода за свръзка и радар, които осигуряват американските ВВС в Югоизточна Европа плюс осигуряване на американските бойни кораби в Черно море. Дойдоха сами без някой да ги е канил. По време на СССР имахме договор, казваше се Варшавски договор и пак нямаше руски войски тук. Толова за окупацията.
24
5
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
И бреее, ашколсун! А замислял ли си се, че под твоето разбиране за българин св крие един агресивен и много ограничен ориенталец. Да, милиони българи не се чувстват ориенталци и се "ометоха". Останахте само тумбаците с байраците... и жертвите, които не могат да избягат от игото ви.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще покаже Русия ако сме зависими от нея? Сега сме в ЕС и сме в съюз. към нея.