Хроники на Независимостта: Дълговете на суверенна България

Турция иска страната ни да плати 650 млн. златни франка за суверенитета си
22 сеп 2019 22:10, Красимир Ангелов
47

Обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година съвсем не означава, че България автоматично става независима държава. През октомври започват дълги и мъчителни преговори между София и Цариград.

Още по темата
Турция иска страната ни да ѝ плати 650 милиона златни франка за суверенитета си. В тази цена е включена изградената по турско време инфраструктура на територията на България. Добавени са и всички дължими данъци и плащания по дълга, които страната ни е пропускала да плаща.

По изчисления на българското правителство обаче сумата не е по-голяма от 80 милиона златни франка. Преговорите се превръщат в пазарлъци и към края на годината отношенията между двете страни вече са много обтегнати.

Османската империя започва да предвижва войски към българската граница, с което иска да каже, че няма да отстъпи и ако трябва, ще се стигне дори до конфликт, обяснява доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

На този натиск правителството отговаря подобаващо и обявява мобилизация на Осма Тунджанска дивизия, която също е изпратена на границата. Започва опасно напрежение.

В тази ситуация, която изглежда патова и нерешима, много важна роля изиграва руският император Николай Втори. Той предлага един компромис, който удовлетворява и двете страни. Русия приема да опрости дълга на Османската империя от 125 милиона златни франка, а България да плати на Петербург 82 милиона златни франка, тоест да изплати турският дълг към Русия. Предложението е оформено в договор за кредит и подписано от българското и руското правителства.

България плаща на Русия само 11,330 млн. златни франка, защото започват поредица от войни, казва проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ "Климент Охридски". Напрактика това е само едно плащане по дълга, който е разсрочван многократно.

След идването на власт на болшевишкото правителство Ленин заявява, че Русия няма претенции нито да получава, нито възможност да плаща, на когото и да било задължения натрупани от имперската власт. Така че тази сага със заплащането на българската независимост приключва без България да плати почти нищо, обяснява доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Официалната дата, на която държавата ни получава своята независимост, е 6 април 1909 година. Тогава е подписан българо-турския протокол, с който Османската империя признава суверенитета на Царство България.

Още за окончателната независимост на България вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
6
 
! Отговори
Niki13 преди 4 години
До Анонимен 6Прав си, само дето не продължаваш, че Брест Литовски договор изкарва само 8 месеца. Голяма победа, няма що.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До математик"от тука разбирам, че 125млн франка = 82 млн франка"Ами те децата затова ги учат учителките на четене в училище, за да могат да четат като пораснат! Ако пораснат...
11
9
 
13
 
! Отговори
АнаТема,Айдуци,родни преди 4 години
Ако бяхме богати на петрол или на други ресурси,краварете и енгилизите отдавна щяха да ни е..ат майката и щяха трайно да се наставят в земите ни, с благословията на шайка продажни ***,каквито сме ги имали по всяко време в изобилие.Анатема на Сюлейман Паси,на Сашо Нереза,на Цвък Молитвата и на Б. Тиквата!И на останалите *** !
10
4
 
3
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Гладен Мюмюн левове сънува!
9
9
 
10
 
! Отговори
руснак преди 4 години
те щатите ще ви доразкажат играта до 5-10 години
8
10
 
0
 
! Отговори
математик преди 4 години
Русия приема да опрости дълга на Османската империя от 125 милиона златни франка, а България да плати на Петербург 82 милиона златни франка, тоест да изплати турският дълг към Русияот тука разбирам, че 125млн франка = 82 млн франка
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита независимост! Вечна слава и благодарност за Русия!
6
8
 
14
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Не разбрах,каква част от дълга ни към Турция платиха САЩ ,Англия,Франция и Германия та сега някои парапитеци им ближят задните части.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти, дето си написал първите няколко коментара все за този Брест-Литовски договор,явно имаш някаква обсесия на тази тема.С този договор взелите властта в Русия болшевики просто изкарват Русия от ПСВ,и сключват примирие с няколкото държави от Централния Съюз между които и България.Каква капитулация пред България,какви пет лева.А иначе събитията около Независимостта на България са точно такива, и Русия предовратява нападение на Турция над нас,както и решава финансовият въпрос по този начин.Факт
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пак подменихте историята. На 55 години съм всяка година научавам нещо ново и нечувано за историята ви.
3
11
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Независимостта ?! Каква независимост, бе ?!Не ви ли е неудобно цял ден да говорите и пишете за независимост, в момент, когато България е по-зависима отвсякога ?!Че даже да ни заставяте и да я празнуваме тая несъшествуваща, потъпкана и продадена независимост ?! ...
2
4
 
21
 
! Отговори
Вярно преди 4 години
Всички написано в статията е исторически точно. Браво, че сте го написали, в тази ера на дезинформация и невежество. Младите трябва да знаят историята.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър вечер на господата от витошка колеги честит празник и да опъваме жицата лека и доходна