Абсурдни въпроси в листовките: В кой ъгъл се слага винетката?

Инструктор и обучаващ се ще ползват приложение за следене
21 окт 2019 09:33,
62
Абсурдни въпроси в листовките: В кой ъгъл се слага винетката?
Снимка: Reuters, архив

Листовките за кормуване са пълни с безумици, като дори има въпрос в кой ъгъл се слага винетката, която вече е електронна.

От пет месеца има работна група, която е приела промени, за да може подобни въпроси да отпаднат. МОН обаче спира този процес", заяви Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи пред bTV.

Той призова министърът на образованието да направи така, че промените да се случат възможно най-бързо.

Експертът даде пример със следния въпрос: "Каква е максималната стойност на отношението мощност/тегло за мотоциклети от категория А1?". Даде и друг пример с въпрос за това в кой ъгъл се поставя винетката. Тодоров попита как подобни въпроси имат връзка с безопасността на движението.

"Да не говорим, че винетките вече са електронни, но този въпрос все още е в листовките", допълни той.

Владимир Тодоров коментира и проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити.

"По норматив часовете по практика трябва да бъдат 31. Само че когато някой рекламира шофьорски курс по 195 лв., няма как тази автошкола да даде тези 31 часа, въпреки че е задължена. Това се удостоверява с подпис на курсиста. Системата на практика бълва убийци на пътя", коментира Владимир Тодоров.

"Системата, която ни бе представена в петък, все още се тества. Идеята е, че когато е в автомобила, курсистът трябва да удостовери, че е в него. Чрез мобилно приложение двата телефона – на курсиста и на инструктора, се засичат по GPS локацията. Физически двата телефона трябва да са един до друг. Прави се селфи в началото и в края на часа. Целият маршрут, по който се е минало, средна скорост, къде се е спирало, изминати километри – всичко това се записва автоматично в профила на курсиста без човешка намеса", обясни още Тодоров.

В няколко автошколи вече се прилага тестовата версия. Предстои още няколко школи да пробват новата система. Родителите на курсиста също ще имат възможността да следят профила му.

Владимир Тодоров уточни, че няма да е необходимо автошколите да отделят допълнително средства за това приложение. По думите му най-вероятно курсистът ще трябва да плати символична сума за това приложение.

"Трябва да се вземат мерки изпитът да стане изключително обективен, безпристрастен и безкомпромисен. Ако се затегне обучението и ако на изпита няма никаква възможност за помощ, броят на жертвите по пътя драстично ще намалее", на мнение е Красимир Георгиев, управител на Асоциация за квалификация на автомобилистите.

Безопасността започва и свършва с обучението и квалификацията, категоричен бе той.

"С цената на всичко трябва да се избегне челен удар. Това се учи в курсовете, на които кандидат-шофьорите не ходят, защото си учат листовките", допълни Красимир Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете книжки как се унищожава една държава. Пише го в "Дневниците на ционските мъдреци". Не става с война, става от вътре с корупция. Поставяте свой хора на възлови места на средно ниво и като съветници на по високите нива и никога не се противоречи но на въпроса се отговаря с въпрос и на всяко решение се поставя добронамерена антитеза. Създават се лагери на тези които са за и против и така не се вземат решения и всичко боксува...
34
1
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да, но австийската все още е стикер и има точно определено място.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що бе, верният отговор е "никой"
32
0
 
15
 
! Отговори
джигит преди 4 години
До НеукИ тук възниква въпроса: Ако кандидата за водач няма смартфон може ли да ползва чужд и трябва ли преди преди това да изкара курс по "селфи" ? Кой му е красивия профил и трябва ли да прави "джуки" като се селфва ?!?А иначе, като са толкова "за" технологиите да си сложат видеорегистратори, които да засневат целия учебен час, щото аз може да се селфна и после да ходя да си пия биричката.
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromШведите карат много добре, на фона на много българи.Като гледам, простотиите на пътя ги правят чисти българи и то с много стаж зад волана - на по 60-70 години, уж хора от които се очаква да шофират спокойно и адекватно, а то е точно обратното.Жените масово си демонстрират и те селянията и некадърността. Оня ден една спира да ми даде път като пешеходец, друга зад нея бие спирачки, свири и я псува на *** майна, отврат... и все по- зле ще става.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И бастуна си да запиша на шофьорски курс в ДАИ - и той ще получи книжка, вервайте ми!!!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, КАКВОТО И ДА СЕ ПРАВИ, НА КОРМУВАНЕТО Е ЕДНО, А СЛЕД ТОВА МАМА И ТАТЕ ЩЕ МИ КУПЯТ ДЖИПКА, И ЩЕ СИ КАРАМ КЪТ БАРОВЕЦ... ПАК ЩЕ ИМА КАТАСТРОФИ, НА ЕДНА ПОЗНАТА МИНАЛАТА ГОДИНА СИ ВЗЕ КНИЖКА, ИНСТРУКТОРЪТ И КАЗАЛ ЕЛА В ДЕНЯ НА ИЗПИТЪТ С КЪСА ПОЛИЧКА, ГРИМИРАНА, ПАРФЮМИ ТИП *** ВСЕ ЕДНО. И ОНЗИ ДАЛ ИЗПИТЪТ, А КОЛКО ГРЕШКИ Е ИМАЛА НЕ СЕ ЗНАЕ, И КАТО КАРАЛА СЛЕД ТОВА С НЕЙНА БЛИЗКА, Я ПИТАЛА АЗ МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕВКЛЮЧА ОТ 5-та на 1-ва ПРЕДАВКА........
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, радвам се, че съм си взела книжката още преди години. От ден на ден се чудят каква глупост да измислят! То не, че и преди нямаше *** въпроси. Помня как веднъж питах инструктора за един въпрос от листовката и той само изпсува по адрес на автора на листовките!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате вижте кратуняците в Сливен, на какви хора ДАИ е раздала книжки...Няма знаци, няма правила.....Maсово на път с предимство на всеки завой по главния път *** дават мигат....Рейсаджиите са бакшишите са със специален режи, никакви правила не важат за тях, тръгват и спират когато и от къде им е кеф без мигачи. Изобщо много прости горките, куцо, кьораво и сакато се качило и кара.
26
0
 
12
 
! Отговори
Защо ? преди 4 години
Защо селата се обезлюдиха - защото вселяните се преместиха у Софето.Защо няма койда копа царевичака - защото доскорошните копачии КОПАТ в министерствата
25
1
 
21
 
! Отговори
50 год преди 4 години
Според мен, курсът е само една основа, където да покажат правилния начин на каране. За 30ч.-толкова! После идва отговорността на родител/ чичо/или друг опитен водач, да донаучи младия при различна среда и условия( да карат на сняг, в дъжд, в мъгла, да сменят гума или нещо друго по колата и т.н.). Това е по-важно от курса, защото може да се проточи и година. Аз направих така с дъщерята, сега ще караме със сина и племенницата. Като са готови-тогава ще имат достъп до кола. Нищо, че им дадоха книжки
24
0
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Амо до миналата година, когато нямаще електронни винетки, КАТ могат да те глобят за неправилно поставен стикер. Явно че листовките не са актуализирани и към момента звучи абсурдно...ама това е - ДАИ има други приоритети - основно финансови
23
1
 
6
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Не използвам смартфон. Имам антенен удължител и усилвател на телефона, за да не могат да ме засичат само 2-3 клетки, а повече и да не се знае в кой момент къде съм. Как ще ме изпитате да видим.
22
0
 
17
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 2 - Въпросът е изключително интелитентен! Как Шведите ни вземат СУМПС? Като са неграмотни и без образование? Задължително условие - завършено средно образование и шведския етнос излиза от пътя! Та тези които са им дали СУМП-са, следва да ги набият на кол!
21
0
 
9
 
! Отговори
Айде бе...... преди 4 години
А имаше и "на кой зъб държи ръчната спирачка на ЗиЛ 130"!
20
1
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
С *** политици и мутри ,какви въпроси да има ?!!
19
4
 
16
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Да ви го и **** на курсовете. Около 1000 лева дадох преди 10-на години, с включени допълнителни часове и жена ми получи СУМПС като един напълно завършен убиец с МПС !!! Че, хайде по кварталните улички, хайде събота и неделя сутрин лекичко из града, че в кръгови да се престроим. При първия ни опит се въртяхме сигурно 5 пъти докато излезем. Хайде после до близките села, хайде 6 месеца време и гориво! Сега вече си дремя да седалката до нея ама тия 1000 лева са ми дерт!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
листовките са ни безумни и явно са станали още по-зле! карах наново теорията в англия преди да влезем в ЕС и там въпросите бяха ПРАКТИЧНИ, например с колко секунди се увеличава спирачния път при дъжд, а у нас са невъзможни мери - 25,7 м. Е, как някой да прецени колко са 23 или 27 метра при движеща се кола през стъкло?къде се лепи винетката - на шефа на ДАИ на кратуната.
17
1
 
9
 
! Отговори
Лалала преди 4 години
А би трябвало да има вместо това въпрос В кой джоб се държи книжката
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обществото винаги е на принципа - щом другите тъй правят, тъй ще правя и аз виновни са опитните шофьори и инструкторите точно те карат със 200 и един млад шофьорр като седне зад волана и гледа тия карат със 200 и той почва да кара със 200. Ако щеш и на златна кола се обучавай и 2 000 листовки решавай Тази държава е тотално сбъркана.