9 от 10 учители страдат от "бърнаут" – ще помогнат ли по-високите доходи?

Част от причините са апатията на децата и агресията от родителите им
Обновена: 30 окт 2019 09:17 | 30 окт 2019 09:17, Нели Христова
177

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дисциплинираност в западната лексика означава индивидуализъм, самостоятелност, поемане на отговорност, спазване на законите.--------А поемането на отговорност като как изглежда?
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им дават служебно по един ред бул на ден да гонят бърнаута .
166
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
А запитвала ли сте се защо цветът на цивилизацията - държавите, владели целия свят, в последно време изпитват глад за високообразовани кадри?! Внасят лекари, инженери, дори водопроводчици от "бедна" България! Защото "развиващите се" нямат потенциал да бъдат нещо повече. Рано или късно медалът ще се обърне. Реката от квалифицирани кадри ще секне (арабите очевидно не стават въприки сънищата на Меркел) Ще властват Китай, Япония, Корея, където дициплината е желязна! Свободните деца ще са РОБИ!
165
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Демек става ..... неспособен да се нагоди към средата. :) Много харесвам висопарни изказвания, ама е добре да поседиш при някой пясъчник с твоето дете и някое "развиващо се" да дойде да млатне твоето за седми път и неговата маминка да си стои и да го оставя да "се развива". И после да ти обясни на теб, как е ДЕТЕ и нищо не може да се направи. Тогава пак ела да ми обясниш!
164
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
166, и така от кога?! Щото аз пък се сещам за католически училища, корсети, бой с пръчка...и то не до толкова отдавна. Както казах - това схващане е НОВО, само бъдещето ще покаже какво точно ще излезе от него. Вече води до повишено ползване на психолози и лекарства в ранна възраст, също и повишаване на самоубийствата - има статистики, може да се прочете. Навсякъде в природата старите индивиди учат младите на държание. Ако оставиш "да се развива", то се развива по най-лесния начин.
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanНе, не е нова. Просто у нас има недоразбиране на понятието дисциплинираност. Дисциплинираност в западната лексика означава индивидуализъм, самостоятелност, поемане на отговорност, спазване на законите.Това, което родителите правят, е да дават пълна свобода в широкия смисъл: движи се, играй, радвай се, а не да викат като изоглавени както нашите "***", защото тяхните "***" така са ги научили. А иначе всички в Швеция се движат със 110 по супремагистрала по конец.
162
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
160, ама има едно голямо НО, тази мода на запад е съвсем нова, просто десетина години преди нас :) и е резултат от шведските заблудени психолози...Западът такъв, какъвто е, е изграден от хора с желязна дисциплина! Четете , хора, НЕ боли! :) Предполагам, че съвсем скоро ще редактират и "Том Сойер" - там леля Поли цитира Библията (също една книга, която скоро ще се редактира): "Който жали тоягата, не жали детето си!". Ще се въздигнат нациите, при които има дисциплина и образование, ПАК!
161
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 4 години
140, не може повече хора да са като него! Тео е ГЕНИЙ и то решил да се посвети на другите. И ПАК, ако си спомняш, за малко да го уволнят от природоматематическата на времето, защото на една "умна и карасива" маминка отрочето било получило двойка! *** КАК МОЖЕ! Двойка! Представяш ли си?! За малко му се размина, защото е ТОЙ, защото наистина е гениален и защото прави гении. А един по-редови учител ще го отнесе заради това гардже, нищо че също се опитва да прави поне хора, ако не гении.
160
5
 
5
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
И като се върне застаряващото население обратно в училище много ми е интересно какво ще научи в училището, щото в качеството си на родител на трето класниче и щестокласниче в централно софийско училище какво е нивото на т.нар. учители, събрани от коли и въже, незнаещи предмета си и запълващи бройката, тръпки ме побиват за бъдещите специалисти, които обучават
159
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне една трета от възрастното население трябва да се върне в училище. Някои защото са напълно неграмотни, а други за да надградят - компщтри, езици, финанси. С това народонаселение няма как да догоним развитите страни и сме обречени на страна от третия свят. Просто няма начин с този човешки капитал да направим икономика като в Австрия, Германия, Швеция, Люксембург. От хората зависи абсолютно всичко, включително и политиците, които си избират.
158
3
 
7
 
! Отговори
До 157 преди 4 години
За мутрите и издигането в култ на простотията сте прав, обаче като бяхме в Мадрид и отивахме с влака към Ел Ескориал, имаше два класа испански ученичета, е такава врява и крясъци никъде не съм чувала,нитов трамвай десятка с индийски контингент,нито в училището на децата.Западняците ги оставят да правят каквото си искат да не им спъват развитието- да се въргалят по земята,да крещят и прочие,ние им слагаме оковите още от малки,щото и ние така сме научени-да сме послушни и покорни като волове
157
0
 
6
 
! Отговори
245 преди 4 години
Тенденционно и намалява оценката,тестове не връща, щото не ходи на занималня,а вкъщи се обучава, иначе като трябва да представя класа на национално състезание ни вади душата да участва,щото винаги изкарва максимума, а на друго дето бащата се подмазва и е в учителския актив не само и делегира неограничени права да командва другите,но и не изисква нищо от него,независимо какво е написало на теста му пише шестици.Горките деца,като във фирма мазници и такива дето топят другите са си най- добре
156
2
 
7
 
! Отговори
245 преди 4 години
В нашето училище, на четири спирки от парламента няма бележници, контролни тестове не се връщат, а учители по фундаментални науки като математика например НЕ преподават,а учениците сами си четат.Двойкярите и простаците ги пробутват за да не се губят парите,които взима училището,тормозят съвестните,умните,тези които не се подмазват.Пишат някаква оценка,а теста ни отказват да го върнат.Класната на малкото-трети кл.и пише петици,тест не връща,а на състезание ни вади душата да участва,щото я обучава
155
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възпитанието в Българската държава е никой да не се съобразява с никой,всеки сам да върви с лакти нагоре,със всякакви средства.На почит са мутрите,прости-тутките,крадците и измамниците.Те са примери за подражание.В такава обстановка растат нашите деца.Ако събереш деца от 30 националности винаги ще познаеш българчетата по неистовите им крясъци,арогантността и пренебрежението им към околните.Съжалявам да го кажа,но явно самата генетика е такава.И това не се променя с годините.
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До даскал 138Стига вече с това "Няма МЛАДИ учители". Партийна мантра с цел вкарване на всички във ВУЗ-ве, за да не бъдат закрити.Като няма млади учители ще назначите 40 годишни. Да не би учителите да се избират по критерий младост?! В провинцията ученици няма. УЧЕНИЦИ! Паралелките маломерни или слети, училищата закрити или пред закриване.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До gf hf mf :>Да, ако всички искаха да работят до гро за без пари, много неща щяха да са по-добри за някои хора.
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РодителЗадай въпроса другаде. Ако сте против това, намерете си хора, кажете че ще подкрепите с милион гласа човека, който ще спре увеличаването и ще върне заплатите на нивата им от 2011-а и гласувай . :)
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кризата за математици, физици и информатици е страшна. Софтурните компани ги привличат с по две, три хиляди заплата още от университета "То и преди нямаше такива в училищата. Винаги е било пдагоки И нещо друго. Никакъв шанс, да премина през 4.5 години в университета, над 40 различни изпита, 200 учебника и прочие, за да обяснявам на някой 14 годишен, какво е cos.
150
2
 
11
 
! Отговори
високите доходи преди 4 години
няма да им помогнат. Напротив - ще бъдат стимул за превръщането им в мазохисти. И ще стане още по-зле. Хлапетата ще вилнеят още по-безнаказано и учителите ще ги траят.Най-напред здрава тояга за мамите и татковците на лигльовците, които за всичко се надяват на учителите. Не може да пратиш *** в училище и "говедарят" да няма тояга, па да чакаш да го вкара у пътя.Та така - първо озаптете си децата и учителят да не играе ролята на звероукротител, а на преподавател. И тогава мещата ще си дойдат
149
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ви тия училища? Само хабите парите и времето на хората. Нали младите масово имат вишу ама заминават на запад да мият чинии. А в България все повече ще има нужда от овчари и общи работници за строителството.