Паметникът на Капитан Петко войвода гледа към Доган Хисар

Монументът бе открит от вицепрезидента Йотова
16 ное 2019 15:56, Елка Василева
22
Паметникът на Капитан Петко войвода гледа към Доган Хисар
Снимка: Reuters

Всеки, който минава през граничния пункт, ще отправя взор към внушителната фигура на Капитан Петко войвода и ще се пита – достоен ли съм за този герой. Верният отговор ще бъде и отговорът за бъдещето ни. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook.

По-рано днес Йотова откри тържествено паметник на Капитан Петко войвода на едноименния граничен пункт с Гърция при Свиленград. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, депутати, кметове, ръководството на Съюза на тракийските дружества, стотици гости присъстваха на церемонията. Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет след поетичен рецитал, изпълнението на тракийския химн "Ясен месец" и приветствията на официалните лица.

Идеята за поставянето на 3-метровия каменен монумент в цял ръст на войводата и революционера е на Съюза на тракийските дружества и на община Свиленград по повод на 175-та годишнина от рождението на националния герой. Паметникът е дело на скулптора Стою Тодоров и е дарение от Столична голяма община. Фигурата на Капитан Петко войвода гледа на юг към родното му село Доган Хисар в днешна Гърция.

Това е личност, която е наш патрон, основател на тракийската организация. Тя символизира всички най-силни и добри качества на българския революционер - алтруизъм, патриотизъм, любов към Родината и готовност да се жертваш за нея, каза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.

Той припомни, че идеята за именуването на граничния пункт на името на Капитан Петко войвода преди 16 години с президентски указ е била именно на Съюза на тракийските дружества. Премянов изтъкна приноса на революционера и поборник за тракийската кауза за освобождението на Беломорието и Родопите от турско робство.

Чест е, че паметникът на големия революционер и боец за свободата на народите и защитник на българите от Македония, Източна и Западна Тракия е тук. Щастлив съм, че това се случва на входния пункт на България и сърцето на Тракия, посочи кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев. Той поясни, че за жителите на общината монументът е от особена важност, тъй като 80 процента от населението са потомци на българи от Беломорска Тракия, а Свиленград е приютявал хиляди бежанци в продължение на десетилетие.

"На мен не ми трябва царство, още везирство. Аз имам царство. То ми стига, когато ме тачи народът, гладните селяни и вдовиците с малки деца“. С тези думи на Капитан Петко войвода се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова. В тези няколко красиви български думи се съдържа духът на един голям българин, на един голям герой и на неговия светоглед, отбеляза Йотова.

Той ни остави такъв завет, че да можем да бъдем достойни за делото му, за саможертвата и за живота му, добави вицепрезидентът. Капитан Петко войвода ще заслужи дори уважението на поробителя, защото е човек с планетарни възможности и освобождава не само българи, а отива чак до остров Крит с другата легенда - Гарибалди, да се бори за чуждата свобода, припомни Йотова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Костадинов преди 4 години
Срам и позор с личноста на Петко войвода...С днешната конституция явно и е факт че в Кърджали може да е кмет Хасан Азис.Ами щом позволява конституцията на България значи че и в София и в Пловдив може да е някой си Мехмед или Мустафа примерно за кмет.Всичко в държавата ни е пълно с несправедливост предателство.Едно ще ви кажа господа депутати на България ,ще дойде време и няма да има Господ за вас за дето сте предали собствения си народ на душманите
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да е чешма, а от чепчето на войводата хората щяха да пият вода до насита! А сега -........на песък!
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16ето още един продажник не признава историята си
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една много спорна личност. Капитан от руската армия. С руска униформа, оръжие и пари е клал местното население заради руските интереси. В Гърция отказаха паметник. В странджанско одринско на Турцияне искат да чуват за него. Само Йотова и Хвърчилковси падат по *** на Русия
14
8
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Слава на всички борци за освобождението на България без тях и Русия нямаше да съществува тази държава.Лошото че сегашните нямат нищо патриотично и предават всичко което тези хайдути или четници са дали ЖИВОТА СИ.Сега няма такива включително и от управлението.Предаваш народа си в името на пари,историята се загърбва.
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехаа,подарено имение от 160 000 декара в Киевска губерния!!!Тоя е знаел за какво се бори,пък нямало да бъде признателен на цар Александър Втори!
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,знаете ли защо е капитан?Този чин му е даден от Русия,защото е бил на заплата в руската армия!След Освобождението е руски агент,не признава княза иска Императора от Санкт Петербург!
11
8
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Капитан Петко войвода е бил ог ГЕРБ - защо сега паметникът се открива от бесепарка?
10
7
 
10
 
! Отговори
666 преди 4 години
Капитан Петко войвода е бил хайдутин, юнак, главорез, а на паметника виждаме един един каменен ***. Разбийте това недоразумение на чакъл и направете нов паметник, който да съответства на делата на капитан Петко войвода.
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тая мършa с какво точно е допринесла за този паметник, че има наглостта да го открива!?
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не му трябвало царство!!!Но не е имал нищо против да притежава огромен чифлик в Русия и дебела заплата от Маскве !
7
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Пишете Соколова крепост, стига с тез турцизми. Точно българските медии трябва да се борят
6
3
 
10
 
! Отговори
Вътко преди 4 години
Само не разбрах, защо химна на Странджа сте го писали на тракия. А иначе един от малкото истински революционери, лично за мен .
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си остане сал с гледането! Ще видим Беломорието през крив макарон. И добре ,че гледа към Гръчко, че да не гледа какво става в България -как измисленото ВМРО краде и как продава паспорти на межуднародни аферисти....И как Идиотова се пльосна в краката на руския поп Негодяев....
4
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В центъра на София паметник на съветския окупатор, а по границата нашите възрожденци !Боже спаси България от русофилите !
3
22
 
8
 
! Отговори
Перо Антич преди 4 години
Това е нагла провокация...ГЪРЦИЯ ДА ПРАТИ НОТА И ДА ДЕМОНТИРА ТОВА БАНДИТСКО НЕЩО .БЪЛГАРИТЕ ПАК ЩЕ ЯДАТ ЗДРАВ БОЙ . И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ОСТАНЕТЕ САМО СЪС СОФИЙСКИЯ САНДЖАК .
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не му светят очите не го хвалете, важното е , че хапнахте и пийнахте
1
9
 
24
 
! Отговори
Торлака-Капитан преди 4 години
Краси Премяната, и той изпълзя от някъде, бил някакъв на тракийските дружества?! С кои очи?! Ограбиха България, а се наредили пак за софрата, каква наглост, безкрайно нахалство ...