40 хил. ромчета са тръгнали на училище благодарение на програма за интеграция

За първи път в образователната система има повече деца от семейства без образование
17 ное 2019 17:10, Нели Христова
113
40 хил. ромчета са тръгнали на училище благодарение на програма за интеграция
Снимка: Булфото

От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази за предучилищното образование. Въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много. Финансираме голяма част от това обучение – 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

По повод освобождаването от таксите за предучилищна възраст той подчерта, че всяка една система има солидарност.

"Все още нямаме решение колко точно ще бъдат средствата, но те ще се допълнят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския социален фонд“.

Министър Вълчев каза, че в рамките на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца, голяма част от тях в системата на предучилищното образование:

"Основният проблем е културен – отношението към образованието. Трябва да продължим с активността по механизма и е по-важно да ги накараме да ходят ежедневно, защото самото записване е еднократният и по-лесният акт. Имаме и проблем с мотивацията за учене, но това е при всички деца", каза още той.

Красимир Вълчев каза, че за първи път в системата на образованието има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите:

"Това се дължи на демографското възпроизводство. Трябва с повече усилия на всеки един учител да приобщим децата“.

Образователният министър уточни, че склонността за включване в педагогическата професия се увеличава:

"Имаме тройно-четворно предизвикателство за следващите 10 години. Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас – 45%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за ученици с най-добри резултати, които се включат в педагогическо образование. Ранният достъп до образование е функция на равния достъп до добър учител... Имаме недостиг по определени дисциплини – предишните години беше по информационни технологии и по английски език, а през следващите години ще бъде по математика, по физика, по химия".

Дисбалансът при заплащането в сферата на училищното образование и в тази на висшето Красимир Вълчев обясни, че причината е в модела на регулиране на двете системи и в нивото на отговорност:

"В системата на училищното образование до голяма степен са централно регулирани възнагражденията, докато висшето образование е напълно автономно. Средните заплати във висшите училища са над 1900 лева, но разликата между най-ниските и най-високите е средно 150%, докато в сферата на училищното образование разликата е 40%“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
24
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
По интересното е колко от тези унтерменшени ще завършат. Отговор - николко. не им е в природата да полагат труд извън кражбите и лентяюството.
65
1
 
38
 
! Отговори
Основният извод преди 4 години
Най-недемократично караме тези деца и целият им етнос да живеят по начин, който не е присъщ за тях, тежи им, не го искат.Останалите граждани, данъкоплатците също са дискриминирани и изнудвани крайно недемократично.Коя е основната причина да се случва всичко това? Причината се корени в това, че представители на един етнос живеят далеч от прародината си, в среда, която им е чужда.Изходът? Прародината им е заявила, че ги приема.В противен случай те вечно ще паразитират на чужд гръб и ще вредят.
64
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са ги вкарали в училище само ще пречат на останалите да учат. Реален пример: от 25 деца само един да има такъв губи 75%-90% от времето в часа занимавайки всички със себе си. Накрая децата нито математика са научили нито география.
63
0
 
35
 
! Отговори
Фен преди 4 години
Както винаги, в България този който е изряден към държавата го яде големият. За най-голямо съжаление в момента го отнасят и децата му. Защото той спазва законите, плаща си реалните осигуровки и го е грижа за образованието на децата му. Държава мащеха за новото поколение. Най-дискриминирани с децата на тези хора. За тях всичко е платено. Дори извинителната бележка от лекаря.
62
0
 
39
 
! Отговори
честно преди 4 години
Дори да изкарат до 4-ти клас да няма да се спрат да крадат или раждат по 10 деца? А до 4-ти клас няма как да повтарят по новия закон,защото не им пишат оценки. Даже ще ощетят държавата,защото ще искат безплатни екипи и маратонки за физическо,да им дават още някакъв вид помощи наречени ,,учебни помощи". Ще ощетят както винаги българските деца,които учат и също има бедни,даже има по-бедни и от ром*ските. Сирачета,деца с увреждания,които може да изкарат средно,ако тия помощи се дадат за тях.
61
1
 
39
 
! Отговори
до министЪра преди 4 години
Министре,кой според теб ще иска да им преподава? Учетелите ще хвърлят колектино оставка,ако цялото училище,ще се превръща в ро*мско. Кои български родители ще искат да си запишат детето в подобен клас? Хич не се радвай,защото както няма вече български деца, скоро ще затварят още училища.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав сте, но понякога се налага да се носят и по-големи суми. Въпреки камерите, от време на време се случва на колеги да се простят с накоя и дуга надница. Пък и много се държи всички класни стои да са отключени, учителската - по подразбиране винаги е отворена.
59
0
 
10
 
! Отговори
со керес ? преди 4 години
за пари всеки тръгва нанкъде някой за работа сутрин друг към терминал 2Тръгването е едно ,процеса - звършаване и реализация ,резултат е съвесем друго
58
0
 
29
 
! Отговори
истината е,че преди 4 години
Тия хла*пета се събират в училище,за да се разберат в чия къща да влязат и да крадат. Училището е мястото,където спокойно без да има полиция,може да го обсъждат. Иначе НЕ блазе на даскала дето им предава.Съветвам го да не носи повече от 6 лева на дена в джоба на якето си.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По въпроса за детските надбавки - те вече не са им достатъчни и не са привлекателни.От просия и дребни кражби тези пари се изкарват за няколко дни. Освен това всички са доволни - родителите са си избили парите, учителите и другите деца не са подложени на тормоз, ромчето има някой и друг лев, без да се напряга за умствена дейност.Така че и за пет години да им спрат детските надбавки, положението вече е изтървано. Трябват други мерки - тази не работи!
56
0
 
30
 
! Отговори
До КОНСТИТУЦИЯ чл.53 преди 4 години
Не само получават майчинства, детски надбавки и други помощи, но е интересно и да ни се каже КАКВА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ, ОТДЕЛАНЕ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ТЕЗИ ЦЕЛИ, отиват в джоба точно на тези разгонени и нагли малолетни и непълнолетни (да не казвам какви) и са един вид награда за педофилите, които са ги купили от бащите им!Търговия с хора през 21-и век, открито практикуване на педофилия и изнудване на почтените, трудещи се хора да хрантутят закононарушителите и да финансират развъждането им!
55
0
 
20
 
! Отговори
ined преди 4 години
Нищо ново под слънцето, аз като бях ученик учителите им раздаваха шоколади за да ги мотивират да ходят на училище.
54
0
 
19
 
! Отговори
1234 преди 4 години
съгласен съм с държавни пари всеки 40 хил нехора да се пратят завинаги на обучение в чужбина и да не се връщат никога! нехора раждат само нехора
53
0
 
28
 
! Отговори
svetlio преди 4 години
Как може,в Европейската България,където основното образование е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,да се разчита на програми(източванки)за да се вкарат едни хора в училище.Закони няма ли?!
52
1
 
7
 
! Отговори
пери преди 4 години
До ЧичетоИ български знаеха.
51
0
 
20
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Управляват ни.... Какво значение има, след като контрола на изхода е нулев. Раздават се дипломи на неграмотници.
50
0
 
35
 
! Отговори
Оле мале преди 4 години
Дори завършили и научили поне социални умения с което да си намерят някаква ниско квалифицирана работа ,те пак не работят , а се възпроизвеждат в несвят . Предпочитат да доят системата , но не само нашата а и на Германия ,Холандия и Чехия
49
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Оле малеМного са възпитани вашите роми. В нашето училище са непрекъснато с въшки, от време на време - хепатит и краста. Викат, чупят, държат се безобразно с учителите. Все още са малцинство - по 5 в клас. Там, където са по едно, няма проблеми.За тръгването преди обяд - като ги поразпитахме, се оказва заради някакви *** сериали, но било по-сериозно да кажат, че е заради някой болен вкъщи.
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите ще се разминем, не р,, омите. Ама полагайте грижи още за тях. За тях само нископлатена умирисана работа като изхвърляне на кошовете по улиците. Това заслужават.
47
0
 
29
 
! Отговори
Оле мале преди 4 години
Всички тези неща се повтарят при всички деца от 1 до 8 клас ( по нагоре въоще не учат ) . Присещат се на по късен етап да изкарат по същата схема до 10 заради евентуално взимане на книжка. Приобщаването им е почти мисия невъзможна най - малко заради езиковата баера, да не говоря за културната и интелектуалната , за емоционалната хептен