Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!

Премиерът обсъди инфраструктурни проекти с хърватския си колега
282
Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!
Снимка: Правителствена пресслужба

От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Борисов заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", каза още той.

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов пред Пленкович.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризмът, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, съобщиха от МС.

"Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия", каза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

"Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк", очерта Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Методичното тормозене на евроатлантическите хора е вина на герб
121
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
50+ НЕ СТАВА50-СТАВА
120
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В ГЕРБ ИЛИ БСП А В БЪЛГАРСКИЯ МАНТАЛИТЕТ НА СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ, ОТХРАНЕНИ ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, НАПЪЛНО НЕСПОСОБНИ НА РАЦИОНАЛНО МИСЛЕНЕ, ВЪЗПИТАНИ ДА КРАДАТ, ЛЪЖАТ И МАМЯТ ПО ВСЯКАКВИ НАЧИНИ.
119
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Баце пращаше младите да садят картофи и да стават овчари, така ли се бори изтичането на мозъци?Тук остана негодната за нищо послушна рая и ония в гетата.
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОСИЯТА И ПРОСТОТИЯТА
117
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
Голямо е притеснението, че образованите хора отиват да работят за пари и не искат да стоят при простите шапкари и милиционери.
116
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ Е ВИНОВЕН ЧЕ ГЕРБ ТОЛЕРИРА РУСОФИЛИТЕ И ГОНИ ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ? КОЙТО Е ВИНОВЕН ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА ТОВА.
115
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
просто погледнете хърватина и тоя седящия в ляво от него!..И без да сте чули дори за барабойко ще ви стане ясно,че въпросния микроцефал с бидона вместо тяло може да ръси само глупости...Боко Е БОЛЕН!!!!.....В негов интерес е да напусне сцената докато все още има кой да му ръкопляска..Ако са помота още малко,ще бъде изпратен с домати,развалени яйца,освиркване и подвиквания....Но болестта му включва и неистова мания за власт,така че...не знам,НЕГОВА РАБОТА!
114
1
 
13
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
в Хърватскса минималната е 510 евра а минималната пенсия е 80 % от тези 510
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙТО ИЗДИГА ХОРА БЕЗ МОЗЪЦИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО ПОСЛЕ СЕ ВАЙКА
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко хубав щеше да е живота ако всеки имаше по един милион поне и нямаше глад и мизерия и тогава Борисов можеше да цар 100 години и никой нямаше да е против ама не сега пенсионерите го карат с 132 лв пенсия дето не стига само за ток и вока камо ли за парно храна и тнт а работещите го карат с 400 500 лв или най много 800 900 затова всички ще емигрират докато остане само Борисов и свитата му всички искаме хубав живот а не глад мизерия и тнт
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозъците отдавна са изтекли, в България останаха само Боковите калинки и тролчето.
110
1
 
6
 
! Отговори
Г преди 4 години
В Хърватия изтичане на мозъци няма или е много малко. Хората там живеят доста добре много преди Евро съюза.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До московците вънтурците са братя на руснаците
108
0
 
10
 
! Отговори
5 преди 4 години
Нашият премиер кипи от новаторски идеи .На всяка среща изръсва по някоя . Само не е ясно как телешки мозъци на управляващата клика ще спират истинските !? Ами те са несъвместими !
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко вече повече от 10 год се бори с изтичането на мозъци, съсипвайки родното образование.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено много некадърници има при депутатите от герб
105
13
 
3
 
! Отговори
Дарко Панчев преди 4 години
ДА ЖИВЕЕ СЪРБИЯ..ДА ЖИВЕЕ ГЪРЦИЯ !...ИСТИНСКИ НАШИ БРАТЯ в Христа и в Е.С. Добре Дошла на Сърбия в Е.С. Турците и Руснаците са наши изконни врагове . И ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧАТ ТЕХНИТЕ АГЕНТИ ТУКА .
104
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ЩЕ ПОМОГНАТ НА БЪЛГАРИЯ КОЛКОТО БСП ПОМОГНАХА
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре кебапче в Ровини, отколкото пържола на Слънчака!